Virágba borult a Boldogasszony Rózsakert

2024. 05. 15., 18:01
Pünkösd előtt már teljes pompájában láthatjuk a kecskeméti Boldogasszony Rózsakert. Jelenleg ez a város legszebb és legillatosabb helye, ugyanis több ezer virág bontogatja itt szirmait.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 16 képet tartalmaz

Bár minden évszakban érdemes kilátogatnia a Boldogasszony Rózsakertbe, talán májusban mutatja a legszebb arcát. Kevesen tudják, hogy ez nem csak egy romantikus pihenőhely a belváros peremén. Ez a világ egyetlen élő rózsafüzére, amely ráadásul bemutatókert is.  A kert latin neve Rosarium Virginis Mariae (Szűz Mária Rózsafüzére, amely fordítható rózsakertként is, II. János Pál pápa 2002-ben kelt körlevelének is emléket állít. Ebben egészítette ki a három rózsafüzért a világosság rózsafüzérével. A kerítés mellé beültetett futórózsák a négy rózsafüzért szimbolizálják, köztük az Éden Rose rózsaszín girlandjai jelképezik a miatyánk imádságát. A kerítést díszítő virágok közötti képek a Betlehemi Csillag történetét szemléltetik.

A kert többi rózsáját sem esztétikai szempontok alapján ültették. 1947-ben a rózsakert helyén kezdték el építeni a Tűzharcosok Örökimádó Templomát. Egy gyönyörű kéttornyú épület lett volna, az 50-es években azonban politikai okokból lebontották. A kertben rózsákból nőttek újjá a templom falai. Ahol most a kereszt áll, ott volt a templom lépcsője. A középen álló hajóorr pedig Don Bosco álmát jeleníti meg a rózsakertben.

Szűz Mária szobrát - ami a tervezett templom előtti téren állt volna - 1907-ben emeltette Csabay János gazdálkodó, aki lelkes támogatója volt a templom megvalósításának. 

A rózsakert születéséről ITT olvashatnak!