100 éves évfordulóját ünnepli a Szabadszállási Gazdakör - Videóval

2022. 11. 26., 10:34
100 éves, történelmi múltra tekinthet vissza a Szabadszállási Gazdakör, amelyet pénteken koraeste ünnepeltek. A rendezvényen a résztvevők visszatekintettek történelmi múltjukra, majd ünnepélyes keretek között köszöntötték az alapítótagokat.
A galéria 48 képet tartalmaz

A 100 éves jubileumi évfordulóját ünneplő Szabadszállási Gazdakör rangos és történelmileg kiemelkedő múlttal rendelkezik. A természeti, gazdasági kihívásokkal küzdő gazdálkodók a nehézségeik ellenére is szorosan összetartottak a kezdetektől, ennek köszönhetően ma egy erős, kiemelkedő teljesítményű gazdakörrel rendelkeznek.

A Szabadszállási Gazdakör története az 1920-as évekig nyúlik vissza, hiszen a falvak társadalmi fejlődésének köszönhetően megalakultak az első gazdakörök. A Szabadszállási Gazdakör sok nehézséggel küzdött az évek során, amelyet a II. Világháború utáni időszak teljesen felszabdalt. Közel 40 év szünet után 1992-ben a helyi gazdálkodóknak és az akkori városvezetésnek köszönhetően a Gazdakört újra alapították, majd 1 forintért visszavásárolták. Az újraszervezés óta aktív és erős élete van a Gazdakörnek.

A gazdaházban LEADER programból nyert támogatásokkal sikerült kialakítani egy falugazdász irodát, amely rendezvények helyszínéül is szolgál. 2016-ra a közösség olyan fejlődésen ment keresztül, amelynek köszönhetően országosan is kiemelkedő eredményeket ért el: az országban ez az egyetlen gazdakör, amely egyben LEADER akciócsoport és 6 települést lefedő gazdaképviselet is. A támogatásnak köszönhetően a szabadszállási és a környékbeli gazdálkodók számára lehetőség nyílt a bővebb tájékoztatásra és a területalapú támogatás elektronikus igénylésére.

-Kevés gazdakör tudhat maga mögött száz évet. A Szabadszállási Gazdakör tagsága töretlenül dolgozik azon, hogy méltó utódjai legyünk őseinknek – mondta az ünnepi közgyűlés köszöntőjén Gáspár Ferenc, a Szabadszállási Gazdakör elnöke, aki később Luther Márton szavait idézve: „Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát.” A tanítást követve most mi is almafát ültetünk az elmúlt 100 évnek emléket állítva.

A rendezvény folytatásában Jakab István országgyűlési alelnök és a MAGOSZ elnöke, dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc a Szabadszállási Gazdakör elnöke közösen ültették el a Csodakertész Barna Faiskola Kft. által hozott almafát a Gazdakör udvarában. Az ültetés után Tóth Balázs Jókai Mór versét idézte a közösségnek, majd a helyi egyházak képviselői, Pálinkás Gyula nagytiszteletű úr és Tamás Sándor atya mondott áldást.

Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, ez az ünnepség megerősítette azt a 100 éves közösséget, amely infrastruktúrájával és eszközeivel egyedülálló módon képes segíteni a gazdatársaikat. A mai rendezvény méltó keretet ad ennek az időszaknak.

Mindig a törekvés, az értékteremtés és az összefogás hozta meg a gyümölcsöt a magyar agrárium életében
— hangsúlyozta Gáspár Ferenc.

A gazdálkodókat az idei év sem kímélte, hiszen nyáron történelmi aszály pusztított hazánkban. A magyar termőterületek 80%-át súlyosan károsította az aszály, amely miatt mindenkiben felmerült az élelmiszer-ellátás bizonytalansága és a termelés folytatása. A rendezvényen résztvevő Dr. Feldman Zsoltot, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárt kérdeztük a magyar agrárium helyzetéről.

–Magyarországon az élelmezésbiztonságot az idei rendkívüli aszály – szerencsére – nem befolyásolta. Bár a termőterületek nagy része súlyosan károsult, a termény és élelmiszer megfelelő mennyiségben és minőségben áll rendelkezésünkre. Az aszály sújtotta gazdálkodók helyzetén az orosz-ukrán háború miatt dúló energiaválság tovább súlyosbított, ezért a megsegítésükre rendkívüli intézkedéseket hozott a kormány – hangsúlyozta az államtitkár.

A köszöntő után a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes műsorát láthatta a közönség, akik az elmúlt évek során számos sikeres helyi, országos és nemzetközi fellépéssel büszkélkedhetnek.

Ezután Jakab István, az Országgyűlés Alelnöke és a MAGOSZ elnöke köszöntötte a résztvevőket.

-Aki megnézte a kiállított régi dokumentumokat, érzi hogyan változott a történelem során a gazdatársadalom élete. Hogyan veszítenek el mindent, és hogyan szerzik meg újra hatalmas munkával, amit egykor felépítettek; éppen ezért jó érzés egy olyan városban lenni, ahol a régi gazdaház még meg van. Amit a szabadszállási gazdák megteremtettek a Rendszerváltás óta, az kiemelt értékű az egész országban, és ezért köszönet – mondta Jakab István a résztvevő gazdatársaknak, majd elárulta, a generációváltás már megkezdődött, hiszen nagyon komoly érdeklődést mutatnak a fiatalok a szakma iránt. A MAGOSZ ifjú tagozata intenzíven működik, már meg van az utánpótlás.

Az esemény fénypontja az emlékplakettek átadása volt, amelyet a Szabadszállási Gazdakör 2006-os újraindulásakor részt vevő tagok között osztott ki Jakab István.

Emlékplakettet vehettek át:

1.) Id. Boczka János

2.) Ifj. Boczka János

3.) Murár József

4.) Gáspár Ferenc

5.) Ifj.Gáspár János

6.) Kiss József

7.) Mankovics Pál

8.) Szűcs Gábor

9.) Tasnády Imre

10.) Csősz Imre

11.) Seres Imre

12.) Bencze István

13.) Bíró Imre

14.) B.Horváth Imre

15.) Pintér László

Majd megemlékeztek azokról, akik ott voltak a Szabadszállási Gazdakör 2006-os alapítók sorában, de már nem vehettek rész a rendezvényen:

1.) Dr. Mihályi Lászlóné

2.) Kotálik Gyula

3.) Pandur Gergely

A rendezvény egy hagyományos magyaros vacsorával folytatódott, majd egy 100 szeletes ünnepi tortával zárult.