16 település 23 áruházából lopott a hírhedt sorozattolvaj

2023. 07. 14., 08:52
A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség többrendbeli lopás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki országszerte fosztogatta ismert áruházláncok üzleteit. A vádlott 16 településen, 23 üzletből lopott, jellemzően elektronikai készülékeket, márkás alkoholtermékeket és élelmiszereket, összesen több mint négy millió forint értékben. Cselekményét két üzletben a három vádlottársa is segítette.

A vádirat szerint a többszörösen büntetett előéletű kunszentmiklósi férfi – az ügy elsőrendű vádlottja – 2021 szeptembere és 2022 májusa között öt áruházlánc 23 üzletéből lopott. A férfi szinte a teljes országot bejárta, hiszen kiskunfélegyházi és kecskeméti boltok mellett budapesti, salgótarjáni és szekszárdi üzletek is áldozatául estek. Az elkövető a lopások során áruk széles köréből válogatott, de legtöbbször nagyobb értékű elektronikai készülékeket, így barkácseszközöket és televíziókat, valamint márkás szeszesitalokat és élelmiszereket vett magához.

Módszere szerint az ellopni szándékozott árut a bevásárló kocsijába helyezte, majd azt az üzletek bejárati ajtóin keresztül fizetés nélkül kitolta. Az elkövetése nem volt lebukásmentes, ugyanis a biztonsági őrök 6 alkalommal is felfigyeltek a tettére. Egy alkalommal el is fogták, a többi esetben azonban a zsákmányt hátrahagyva elmenekült a helyszínről. A férfi összesen több mint négy millió forintnyi árut pakolt be a bevásárlókocsikba, ebből pedig közel három millió forintnyi árut sikerült is ellopnia.

2022. április 24. napján az elsőrendű vádlottnak három segítője is akadt. A vádlottak előbb Ercsibe, majd Gárdonyba mentek. Mindkét településen az elsőrendű vádlott pakolta meg az ellopni szándékozott termékekkel a bevásárló kocsit, míg társai az előre megbeszéltek szerint, a biztonsági őrrel való beszélgetéssel, a bejárati fotocellás ajtó kívülről történő kinyitásával, illetve a távozásukat biztosító autó vezetésével segítették a lopásban.

Az ügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő kunszentmiklósi férfit öt rendbeli lopás bűntettével, míg társait 2 rendbeli lopás bűntettével vádolja. Ezért az elsőrendű vádlottal szemben végrehajtandó-, a másodrendű vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés, míg a másik két vádlottal szemben közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozza.