50 km/h helyett 143 km/h-val vezetett Kecskeméten

KÖZLEMÉNY
2023. 07. 18., 10:52
Rekordot döntött a megyében a regisztrált gyorshajtók száma, közülük ketten maximális – 300.000 forintos – közigazgatási bírságra számíthatnak.

Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2959-en lépték át; ők legalább 30.000 forint összegű bírságra számíthatnak. Két olyan sofőrt is bemértek a rendőrök, akik 300.000 forintos közigazgatási bírságra számíthatnak.

Egyikőjük Kalocsa belterületén 50 km/h óra helyett 135 km/h-val közlekedett; egy másik autóvezető pedig Kecskeméten döntött kétes rekordot: ő 50 km/h helyett 143 km/h-val vezette a kocsiját.

Harminchét sofőr úgy vett részt a közúti közlekedésben, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott. Közülük öten balesetet okoztak.

A Bács-Kiskun vármegye közútjain a múlt héten összesen ötvennégy karambol történt: kilenc súlyos és hat könnyű sérüléssel járt, további harminckilenc esetben anyagi kár keletkezett. A közúti balesetekben összesen tizennyolcan sérültek meg. Halálos baleset nem volt.

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság járőrei 2023. július 12-én 16 órakor igazoltattak egy sofőrt, aki egy tehergépjárművel közlekedett. Az intézkedés során kiderült, hogy az 59 éves dabasi férfi a vezetés megkezdése előtt alkohol tartalmú italt fogyasztott, ezért előállították. A hiteles légalkohol-mérő készülék eredménye igazolta az ittas vezetés gyanúját, ezért a sofőr vezetői engedélyét bevonták, és ellene büntető feljelentést tettek. A férfit másnap 13 órakor hallgatták ki ittas vezetés gyanúja miatt, de továbbra is szabadlábon védekezhetett. Alig két óra múlva aztán a szolgálatban lévő járőr megállított egy személygépjárművet, amelyet a dabasi gyanúsított vezetett. A férfi ismét ittasnak bizonyult, de ekkor már vezetői engedélyét sem tudta bemutatni, hiszen azt tőle előző nap elvették. A férfi ellen az újabb jogsértések miatt büntető- és szabálysértési eljárás indult, és az egyenruhások őrizetbe vették.

Az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést. A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek.

Hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt. Soha ne üljön ittasan autóba, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet! Ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban vezessen!

…hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!