79 migránst csempésztek a bűnszövetség tagjai

2023. 07. 12., 08:14
A Kiskunhalasi Járási Ügyészség üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádalt emelt három férfival szemben, akik öt fuvar során együtt, összesen 79 migráns személy szállításában vettek részt.

A vádirat szerint a román állampolgár férfi – az ügy elsőrendű vádlottja – és két magyar állampolgár társa – az ügy másod- és harmadrendű vádlottjai – 2022 nyarán ismeretlenül maradt megbízójukkal megállapodtak abban, hogy anyagi ellenszolgáltatásért vállalják a szerb-magyar államhatáron meg nem engedett módon átlépő személyek Ausztriába szállítását.

A vádlottak két alkalommal is sikeresen elvégezték a megbízójuk által megadott célpontok közötti szállítást. A román állampolgár férfi 2022. július 9. napján 20 fő, míg a harmadrendű vádlott 2022. augusztus 16. napján, 18 fő illegális határátlépőt szállított el az osztrák határhoz. Harmadrendű vádlott a sikeres szállítást követően 4 nappal újabb fuvarra vállalkozott, Szeged közelében fel is vett legalább 10 migránst. Útközben azonban eltévedt és a megbízójával is megszakadt a kapcsolata, ezért a migránsokat ismeretlen helyen kirakta és Nagykőrösre ment, ahol a gépkocsiban elaludt.

A további két szállításnak már rendőri intézkedés vetett véget, annak ellenére, hogy a szállítás zavartalanságát mindkét esetben előfutó autóval igyekeztek biztosítani az elkövetők. Az embercsempészéshez használt gépjárműveket ekkor első- és másodrendű vádlottak bérelték ki és adták át, előbb egy ismeretlen szállító, majd a harmadrendű vádlott részére. Az ismeretlen szállítót a rendőrök 2022. július 14-én Mórahalom külterületén akarták megállítani, a vezető azonban kiugrott az autóból és elszaladt. A másik esetben, 2022. szeptember 16-án a rendőrök a román férfi által vezetett előfutó autót állították meg, amitől a 17 migránst szállító harmadrendű vádlott annyira megijedt, hogy a járművel hirtelen megállt, abból kiugrott és elfutott.

Az ügyészség mindhárom férfit üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség