8 dolog, ami az állandó fáradtság hátterében állhat

2024. 07. 05., 15:57
Az állandó fáradtság sokak életét megnehezíti: ha nem pihenünk eleget, stresszesebbek, feszültebbek, ingerlékenyebbek lehetünk, csökken a teherbírásunk és a produktivitásunk is. Hosszú távon pedig komolyabb egészségügyi kockázatokkal, például elhízással, szív- és érrendszeri problémákkal is szembenézhetünk, ha nem tudjuk magunkat kipihenni.

A modern világban számos oka lehet annak, hogy miért érzi magát valaki folyamatosan kimerültnek. Néha az életmódbeli szokások vagy az egészségi állapot áll a dolog háttérben, de gyakran olyan egyszerű dolgok is hozzájárulhatnak, amelyeket könnyen figyelmen kívül hagyunk. Íme nyolc dolog, amelyek állandó fáradtságot hozhatnak magukkal.

Nem megfelelő alvási szokások

Az alvás mennyisége és minősége szorosan összefügg az alvási szokásainkkal. Ha rendszertelen időpontokban fekszünk le és kelünk fel, máris rosszat teszünk a biológiai óránkkal. Szintén negatívan befolyásolhatja az alvásunkat, ha túl későn túl sokat eszünk vagy ha koffeint fogyasztunk a délután folyamán. Ilyenkor nehezen tudunk elaludni és nyugtalan az álmunk, ami kimerültséghez vezet.

Ha szeretnénk ezt kiküszöbölni, nincs túlságosan nehéz dolgunk: alakítsunk ki egy állandó alvási rutint, amihez tartsuk magunkat hétköznap és hétvégén egyaránt! Emellett figyeljünk arra, hogy a késő délutáni, esti órákban már ne fogyasszunk túl nehéz ételeket és stimulánsokat!

Rossz „körítés”

Az alvásminőség szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy hol történik az alvás: az ágyak és a matracok minősége is meghatározó lehet. Ha a matrac túl régi, túl kemény, túl puha, vagy egyszerűen nem megfelelő a testünk számára, az negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét. Egy kényelmetlen matrac miatt az ember gyakrabban ébredhet fel éjszaka, ami megzavarja az alvási ciklust és csökkenti a mély alvás mennyiségét. 

Ezek tudatos kiválasztása tehát kulcsfontosságú, ha szeretnénk minden este egy jót pihenni. Amennyiben nem tudunk választani az ágyak és matracok széles kínálatából, érdemes szakértő segítségét kérni, vagy legalábbis különböző típusokat kipróbálni, mielőtt döntünk a vásárlásról.

Nem ideális környezet

A környezet, amelyben élünk – és alszunk –, szintén befolyásolhatja, hogy mennyire ébredünk fáradtan reggelente. A zajos, világos vagy kényelmetlen alvási környezet megnehezíti az elalvást,megzavarhat, felébreszthet minket az éjszaka közepén és ezzel hozzájárulhat a folytonos fáradtsághoz.

Éppen ezért nagyon fontos a hálószoba optimalizálása. Nem árt tudni, hogy az esti pihenéshez a viszonylag hideg, 15-19 fokos hőmérséklet az ideális. Emellett a melatoninhormon termelődése miatt a teljes sötétség is fontos, ehhez használjunk sötétítőfüggönyöket vagy redőnyt! Ha ezek nem állnak rendelkezésre, egy szemtakaró is hasznos lehet. Ha zajszennyezett otthonban élünk, akkor füldugóra is szükségünk lehet. 

Táplálkozási hiányosságok 

A kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya szintén hozzájárulhat az állandó fáradtsághoz. Ha nem fogyasztunk elég vitamint és ásványi anyagot, az ezen a téren is megmutatkozhat. A vas, a D-vitamin, illetve a B-vitaminok azok, amelyek közvetlenül befolyásolják az energiaszintünket. Az étrendünk átgondolása, átalakítása – és szükség esetén táplálékkiegészítők használata – segíthet az energiánk visszanyerésében.

Mozgáshiány

Talán ellentmondásnak tűnhet, de igaz: a rendszeres fizikai aktivitás hiánya szintén vezethet állandó fáradtság-érzéshez. A mozgás ugyanis növeli az energiaszintet, miközben javítja az alvás minőségét, hiszen kellemesen elfáraszt minket fizikailag. A napi rendszerességű, mérsékelt testmozgás, mint például a séta, a futás, vagy az edzőtermi edzés, segíthet a fáradtság leküzdésében.

Stressz és szorongás

A mindennapi stressz és szorongás jelentős mértékben befolyásolhatja – egyebek mellett – az energiaszintünket. A krónikus stressz kimeríti a szervezetet, és negatívan hat az alvásra is, hiszen a csapongó, kellemetlen, szorongató gondolatok miatt nehezen alszunk el. Ezeken sokat javíthatnak a stresszkezelési technikák, mint például a meditáció, a jóga, vagy a relaxációs gyakorlatok.

Nem megfelelő hidratáltság

Talán nem is gondolnánk, de az elégtelen folyadékbevitel is okozhat állandó fáradtságot. A dehidratáció ugyanis csökkenti a vérnyomást, ami csökkentheti az agy és az izmok oxigénellátását. Éppen ezért naponta elegendő vizet kell fogyasztanunk – testsúlykilogrammonként minimum 35 millilitert. Mivel a koffein- és alkoholfogyasztás hozzájárulhat a dehidratációhoz, ezeket inkább kerüljük. 

Egészségügyi problémák

Végül, de nem utolsósorban egyes egészségügyi kondíciókat is meg kell említenünk.  Az alvási apnoé, a pajzsmirigy-alulműködés, a cukorbetegség, a krónikus fáradtság szindróma és a depresszió mind-mind olyan állapotok, amelyek fáradtsághoz vezethetnek. 

Amennyiben az állandó fáradtság nem enyhül életmódbeli változtatások után sem, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárják az esetleges komolyabb egészségügyi problémákat.

(x)