Svédasztalos menzát vezettek be a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában
A svédasztalos menza bevezetésével a vezetőség célja az ételpazarlás csökkentése, valamint a diákokban a környezettudatosság növelése. A higiénia nagyon fontos, ezért táblák figyelmeztetik a kézmosás fontosságára szedés előtt a fiatalokat. A gyerekek azt mondják, nagyon örülnek az új rendszernek.
Az általános iskola négy hete kezdett el átállni a "szedd magad" rendszerre. Át kellett alakítaniuk az ebédlőt, új tálalópultokat kaptak és étkezéssel kapcsolatos okosító plakátokkal dekorálták az ebédlő falát.
A gyerekek tudatos döntéshozó képességét is erősíti az új rendszer, a bevezetés óta nem dobják ki az ételt. Az elmúlt két hétben átlagosan 25 l ételhulladékot spóroltak naponta, ami 50 gyermek étkezésére elegendő. Ez az eredmény szemmel is látható, hiszen üres tányérokat visznek vissza a diákok.
Az igazgató azt mondja, hogy azáltal, hogy csökkent az ételhulladék, a szolgáltató, a Hírös Kft. tudott változtatni a kínálaton. Amíg eddig csak egy féle választék volt, most már több féléből válogathatnak a diákok.
Egyelőre csak a felső tagozatosok szedhetik maguknak az ételt, de az iskola célja, hogy jövőre már az egész intézmény így étkezzen.