Néhány év alatt megsokszorozódott az online csalások kárértéke

Munkavállalói online önvédelmi mechanizmusok az iparkamara HR Klubjában

2024. 06. 25., 12:55
Milyen módszerekkel támadnak, s hogyan lehet kivédeni az online csalók trükkjeit – e témát járták körbe hétfőn a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara HR Klubjának aktuális állomásán a köztestület székházában. A kamara a rendezvénnyel a vállalkozásoknak igyekezett támogatást nyújtani, hogy munkavállalóik hatékonyabban védekezhessenek az adathalászat, valamint más internetes és telefonos csalások ellen.
A galéria 28 képet tartalmaz

Szakértők szerint az internetes csalások a ’20-as évek elejének nagy robbanását követően most éppen stagnáló, enyhén csökkenő tendenciát mutat ugyan, azonban riasztó adat, hogy a hazánkban az évtized elejének néhány milliárdos károkozását követően 2023-ban már 23 milliárd forintot csaltak ki bűnelkövetők áldozataiktól. Ezért a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság „MENTÁLIS TŰZFAL – avagy a munkavállalók önvédelmi mechanizmusainak erősítése az online térben” címmel szervezett előadást hétfőn a vállalkozások HR szakemberei részére a kamara HR Klubjának égisze alatt.

Elsőként Váróczi-Bakos Rita őrnagy, a vármegyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője részletezte a legjellemzőbb online csalásokat. Mint mondta, ez a műfaj a Coviddal nagyobb teret kapott online jelenléttel erősödött meg, s hazánkban a fentebb említett számokat produkálta robbanásszerű növekedése során.

Rámutatott,

a csalók leggyakrabban az érzelmeinkre hatnak, vagy félelemkeltéssel, vagy együttérzéssel, vagy romantikus érzelmekkel operálnak. A leggyakoribb csalások a különböző csatornákon érkező fizetési felszólításokban, szerelmi ajánlatokban, rászorulók megsegítésében öltenek testet.

Mint mondta, a legjobb védekezés ezek ellen, ha visszakérdezünk, hogy kit keres a telefonáló, vagy azonnal jelezzük a bankunk felé, hogy valamilyen megkeresés jött a nevükben. Online vásárlásnál pedig a legjobb referenciával rendelkező felületet válasszuk és ne utaljunk előre.

A másik előadó, dr. Göcs László adjunktus, informatikai igazságügyi szakértő, a Neumann János Egyetem GAMF Informatika Tanszékének munkatársa elmondta: az egyetem és a rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodást kötött a prevenció erősítése érdekében. – Úgy hatékony ugyanis a megelőzés, ha a rendőrök elmondják az eseteket, de informatikus is hozzá tudja tenni a magáét, ezzel a kettős kombóval oldható meg a prevenciós tevékenység – fogalmazott.

Kiemelte, most épp a HR-eseknek tartanak előadást, de egy sokkal szélesebb spektrumban, a kiskorúaktól az időskorúakig feladatuknak tartják a tájékoztatást. Az előadáson megjelent körben azért fontos a kibervédelemről beszélni, mert az emberek vállalati környezetben használják munkahelyük adatait, értékeit is, a pénzügyes a vállalat számlaszámát kezeli, így jóval nagyobb lehet a csalás mértéke is.

Dr. Göcs László elmondta, az, hogy a legfrissebb adatok szerint valamelyest mégis megakadt az online csalások lendülete, valószínűleg annak köszönhető, hogy az emberek egyre többet hallanak a csalási módszerekről.

– Valójában ez a célunk, hogy inkább mindenkinek a könyökén jöjjön ki, hogy hogyan használjon egy új jelszót, vagy hogy szükség van a kétfaktoros belépésre, mint hogy egyszer történjen valami – hangsúlyozta.

Az előadáson ismertették azt is: a csalásokkal kapcsolatos információk, ajánlások részletesen elérhetők a kiberpajzs.hu honlapon.

Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara