Fokozott elővigyázatosságra int az MVM a villamos hálózatok közelében

KÖZLEMÉNY
2024. 07. 06., 13:26
Az MVM Csoport áramhálózati társaságai, az MVM Démász és az MVM Émász fontosnak tartják, hogy biztonságunk érdekében rendszeresen felhívják a figyelmet a szabadvezetékes villamosenergia-hálózatok közelében történő munkavégzés alapvető szabályaira és lehetséges kockázataira.

Az MVM áramhálózati társaságai a szabadvezetékes villamosenergia-hálózatok tervezésekor és kivitelezésekor fokozottan ügyelnek rá, hogy a vezetékek a vonatkozó előírásoknak megfelelő távolságára legyenek a talajtól, ezzel biztosítva, hogy normál körülmények között ne lehessen a feszültség alatt lévő hálózatot megérinteni vagy annak veszélyes közelségébe kerülni.

Fontos tudni, hogy a villamos vezetékek megközelítése tilos és életveszélyes, ezért mindig meg kell tartani a megfelelő biztonsági távolságokat a szabadvezetékes villamosenergia-hálózatok közelében. A villamos hálózatokat minden esetben feszültség alatt állónak kell tekinteni, ami különösen fontos, ha egy jármű vagy munkagép oszlopnak ütközik, a vezetéket leszakítja vagy érintkezik vele.

Sajnos időről időre előfordulnak olyan járművek vagy munkagépek okozta balesetek amikor életet menthet, ha ismerjük a teendőket. Abban az esetben, ha egy jármű hálózati oszlopnak ütközik, kidönti és elszakítja a villamos vezetékeket, vagy egy munkagép gémje, platója érintkezik a feszültség alatt lévő hálózattal, a jármű feszültség alá kerül, a vezetőt áramütés érheti, ha a szokott módon, a járműbe kapaszkodva mászik le. Amennyiben a munkagép nem gyullad ki, a járműben kell maradni, amíg a segítség megérkezik, mivel ott nem érheti áramütés (a Faraday-kalitka elvén a jármű belsejében nincs feszültségkülönbség). Ha a munkagép kigyullad, azt úgy kell elhagyni, hogy a gépet és a földet egyszerre megérinteni nem szabad, a járművet eleresztve ki kell ugrani, talajt érve a járműtől páros lábbal ugrálva legalább 20 méterre el kell távolodni. Normál lépésekkel haladva ún. lépésfeszültség alakul ki, amelyet két lábával áthidalva egy zárt áramkör képződik, ami szintén áramütéshez vezet.

Az MVM áramhálózati társaságai fokozottan kérik ügyfeleiket, hogy keressék fel weboldalukat és tájékozódjanak az áramütéses balesetek megelőzéséről, a balesetek során nélkülözhetetlen teendőkről, illetve veszélyhelyzetben – az áramszolgáltató haladéktalan értesítése mellett – az ott elérhető információk szerint járjanak el a szakemberek kiérkezéséig.

Ha tisztában vagyunk a veszélyforrásokkal és a teendőkkel, és tudatosan cselekszünk, a végzetes balesetek elkerülhetők!