Kunszálláson a kézi aratás hagyományát elevenítették fel

2024. 07. 06., 19:41
Hagyományőrző Aratófesztivált szervezett szombaton Kunszálláson a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete, karöltve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány közös együttműködésével. Az esemény a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program részét képezte.
Fotó: Varjas Gabriella
A galéria 34 képet tartalmaz

A kunszállási Faluház előtti, szombat reggeli közös gyülekező után vonult ki az aratófesztivál vendégserege lovaskocsikon, lóháton illetve gyalogosan Malom dűlőbe a gabonatáblához, az idei hagyományőrző kézi aratásra.

Az aratás helyszínén Almási Roland Márk, Kunszállás község polgármestere majd Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Az gondolom nagyon fontos az, hogy megéljük a hagyományainkat ezzel is kimutatva azt, hogy mi hova is tartozunk. Az időjárásért a vendég a felelős - szokták mondani - mi igyekeztünk nagyon jó időjárást hozni. Remélem, hogy meg vannak vele elégedve, nagyon jó arató idő van. Az aratógazda vezetőjétől azt szeretném kérni, hogy úgy tekintsenek a gazdára, hogy egy nagyon nehéz év áll mögötte. Nagyon keservesen sikerült megtermelnie a gazdának a kenyerét ill. a kenyérnek valót
— mondta el a résztvevőknek Gáspár Ferenc, aki az aratást megelőző, gazda és az aratók között megkötésre váró alkuhoz is adott még egy-két jó tanácsot..

Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program projektvezetője ünnepi köszöntője elején elmondta, hogy mindig örömmel jön Kunszállásra az arató napra, immár harmadik alkalommal tehette meg ezt és felelevenített régi, kézi aratáshoz kötődő hagyományokat.

Ilyen történeteket olvastam, hogy például az arató csapatok megkötözték a gazdát, aki csak úgy szabadulhatott ki, ha megfelelő pálinkát és bort kínált cserébe. Aztán hogyha vége volt az aratásnak, az egész falu elment hozzá, akit etetnie itatnia kellett
— tette hozzá a projektvezető.

Köszöntőjében említést tett arról, hogy a Magyarok Kenyere projektnek köszönhetően, tavaly 1100 tonna búzát sikerült összegyűjteni adományként.

A beszédek után, a hagyományoknak megfelelően Juhos Imre atya megáldotta a gabonaföldet, a szerszámokat és az aratásban résztvevőket.

Végül – egy régmúlt időket idéző jelenettel - a gazda és az aratóbanda megalkudtak, majd szerződést kötöttek, azaz kezet fogtak rá és megkezdődhetett az aratás. A munka folyamán is folytatódott az ismertető az aratáshoz köthető hiedelmekről és népszokásokról.

Az aratás, a kévekötés és a keresztrakás nehéz munkájába többen is bekapcsolódtak. Bemutatták az aratás eszközeit valamint a cséplést, mely hagyományos cséplőgéppel történt a Fülöpszállási Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. A kicsépelt gabonát a Magyarok Kenyere Programhoz csatlakozva ajánlották fel a 15 millió búzaszemhez.

A cséplést követően ebédre várták a vendégeket. A birkapörkölt, a házi lekváros bukta és a kemencében sült kenyér ezúttal a Kunszállási Arany Alkony Nyugdíjas Egyesület és Szász Attila közreműködésével került az aratómunkások és vendégek elé.

A nap folyamán kenyérsütő versenyre várták a nevezőket, ahova hagyományos módszerrel és házilag sütött kenyerekkel lehetett nevezni és az eredményhirdetésre még kora este sor került.

Délután a Kereki Nótások, majd citera zene, bábszínház és a Bugaci Tanyaszínház műsora szórakoztatta az arató ünnep résztvevőit. Este a Tükrös Zenekar koncertje, azt követően táncház zárta a rendezvényt.