Címke: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Keresés
Dátum választó
Rendezés
61 találat
2024.03.06

Gazdafórum Kerekegyházán – NAK KAP

Országos fórumsorozatot szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az összes vármegyét érintő roadshow célja megismertetni a gazdálkodókkal az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében hamarosan megjelenő pályázatokat. Bács-Kiskunban három fórumot tartanak, az első tegnap délután volt Kerekegyházán.
2024.02.29

Jakabszálláson rendezték meg a 3. REL Expót

Jakabszálláson rendezte meg ma a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expót és Konferenciát a Kislépték Egyesület. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében megvalósuló kiállítás fókusza az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződött, kiemelt szerepet kaptak a mézek, a méhészeti termékek és a gabona értéklánc fejlesztése.
2024.01.04

Belvíz sújtja a vármegyét

Jelenleg első- és másodfokú készültség is érvényben van Bács-Kiskun vármegyében a belvízhelyzet miatt. Eddig a mezőgazdasági területeknek a 15-20%-át öntötte el a víz, ezek többnyire gyepek és szántóföldek. Utóbbiak esetében a mélyebben fekvő területeken akár 10 %-os vetéskipusztulásról is beszélhetünk, amely jelentős bevételkiesés a gazdálkodónak. A témában Fekete Zsoltot, a NAK Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának vármegyei főfalugazdászát kérdeztük.
2023.12.17

Javult a sertéstenyésztés hatékonysága

Jelentős előrelépést ért el az elmúlt néhány évben a hazai sertéságazat. Bár az állomány az európai trendhez hasonlóan visszaesett, a csökkenés mögött azonban részben a hatékonyság növelése áll. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint ez az eredmény annak tükrében még kiemelkedőbb, hogy az elmúlt években számos megpróbáltatás érte az ágazatot.
2023.12.05

A Települési Agrárgazdasági Bizottságok tagjainak tartott fórumot Kiskunhalason a NAK

A Bács-Kiskun vármegyében működő Települési Agrárgazdasági Bizottságok (TAB) tagjai számára szervezett fórumot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun vármegyei szervezete hétfőn. A legújabb jogszabályokat érintő kérdésekkel hat előadó foglalkozott Kiskunhalason. Az előadások során a Települési Agrárgazdasági Bizottságok feladataira és az azokkal kapcsolatos kérdésekre koncentráltak a kormányhivatal és az államigazgatás szakemberei. Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei szervezetének elnöke jó hírrel érkezett a fórumra: mind országosan, mind megyénkben jelentősen növelik a falugazdászok számát.
2023.11.14

Nehéz évet zárnak a gazdálkodók

Vármegyénkben is lassan befejeződnek az aratási folyamatok, idén viszont a termésátlagok között nagy különbségek figyelhetőek meg. A napraforgó esetében közepes termés lett az eredmény, a burgonya esetében a termésátlag elmarad a tavalyi évhez képest, a cukorrépa betakarítása még zajlik. A szakemberek szerint kedvezőtlen évet zárnak a gazdálkodók.
2023.11.12

A Magyarok Kenyere Program a magyar gazdák lelkéből fakad

1100 tonna búzát gyűjtöttek össze a gazdák a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programnak köszönhetően. Idén vetőmagot, zöldséget, gyümölcsöt és számítástechnikai eszközöket is adományoztak a sok ezer rászoruló család számára szerte a Kárpát-medencében. Az adományok jelképes átadására Ágotafalván került sor szombaton.
2023.07.22

Rendkívül változatos a nyári tökfélék kínálata

A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tökfélék. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban. Válasszuk a spárgatököt, vagy a cukkinit, biztosak lehetünk abban, hogy nemcsak ízlelőbimbóinknak, hanem egészségünknek is kedvezünk.