Felállították a világ legnagyobb jurtáját: elkezdődött a Kurultaj

2024. 08. 09., 17:14
Kezdetét vette a 9. Kurultaj Bugacon. A teljes hétvégén át tartó esemény a Kárpát-medencei magyarság mellett a hun és türk tudatú népek ünnepe is. Összesen 27 nemzet képviselteti magát, és mintegy 4000 hagyományőrző vesz részt és eleveníti meg a történelmünket.
A galéria 40 képet tartalmaz

A Kurultaj egyik legnagyobb szenzációja az Attila sátra. Ez a világ legnagyobb, szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtája. A fősátor 20 méter átmérőjű és csaknem 7 méter magas. Az Attila sátrában kap helyet az eddig így egyben sosem látott hun kori régészeti és antropológiai kiállítás. És ez csupán egy abból a közel 100 programból, amely a vendégekre vár a háromnapos Kurultajon, mely ma vette kezdetét.

Európa legnagyobb törzsi gyűlése a magyar ősöknek, a magyar történelem nagy alakjainak és a sztyeppei lovasnomád kultúrának állít emléket. A 9. Magyar Törzsi Gyűlés szervezője, a Magyar-Turán Alapítvány újdonsággal készül. A hatalmas honfoglalás kori nomád tábor mellett találjuk a nagyméretű kézműves vásárt, ami most tovább bővül egy keleti szekcióval.

A Kurultaj a Kárpát-medencei magyarság mellett a hun és türk tudatú népek ünnepe is, összesen 27 nemzet képviselteti magát, és mintegy 4000 hagyományőrző vesz részt a megvalósításában. A szervezők harci bemutatókkal, lovasversenyekkel és lovasvetélkedőkkel, íjászprogramokkal, a magyar, hun és avar örökséget bemutató kiállításokkal, valamint népzenei rendezvényekkel is készülnek.

A leglátványosabb esemény a nomád felvonulás, amelyen közel ezer lovas, gyalogos hagyományőrző vesz részt lovakkal, tevékkel, szekerekkel, nőkkel, gyermekekkel.

A részletes programok ITT olvashatóak!