Címke: Bugac
Keresés
Dátum választó
Rendezés
194 találat
2024.06.19

A bugaci pásztoréletről hallhattak előadást a Wojtyla Ház gondozottjai

A bugaci pusztavilágban testet öltő természeti és néprajzi örökségünkre hívta fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak figyelmét a szociális-közművelődési intézmény elesettjeinek tartott szerdai előadásában Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park ökoturisztikai referense. A Wojtyla Akadémia programsorozat keretében megtartott kulturális esemény résztvevőit Jánosi István tanácsnok is köszöntötte.
2024.06.17

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepe lesz Bugacon

25 keleti rokon nemzet részvételével rendezik meg a magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét, a IX. Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést Bugacon, augusztus 9. és 11. között. A rendezvényt, - melynek már 15 éve Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a fővédnöke, - Hankó Balázs, kultúráért és innovációért felelős miniszter nyitja meg, és azon az önálló országok mindegyike miniszteri szinten képviselteti magát. A rendezvény egyik díszvendége Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szervezetének (TDT-Türk Devletleri Teşkilatı) főtitkára lesz. A Türk Államok Szervezete egy kormányközi szervezet, amelynek általános célja a türk államok átfogó együttműködésének elősegítése. A szervezetben az egyes államokat a mindenkori államfők képviselik.
2024.03.22

Átadták a bugaci Aranymonostor Látogatóközpontot

15 évvel ezelőtt vette kezdetét az a régészeti feltárás, melynek gyümölcsét ma (pénteken) arathatták le, amikor átadták a bugaci Aranymonostor Látogatóközpontot, mely az Árpád-kor időszakát mutatja be 21. századi módszerekkel. A kiállítás anyagául szolgáló leleteket a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei találták meg dr. Rosta Szabolcs múzeumigazgatóval az élen, a Duna-Tisza köze legnagyobb vallási, kereskedelmi és gazdasági központjának számító Pétermonostoránál.
2024.03.11

Lovas tartalékosokat toboroz a honvédség

Milyen feltételekkel lehet jelentkezni önkéntes tartalékos katonának? Hogy lehet bekerülni a 4. Területvédelmi Ezred Lovas Századába? Ezekre és hasonló kérdésekre adtak választ szombaton a Bugaci Ménesnél, ahol a Magyar Honvédség a lovas tartalékos toborzást népszerűsítette.
2023.10.26

A bugaci Aranymonostor kincseiről tartott előadást Rosta Szabolcs a KÉSZ tagjainak

Dr. Rosta Szabolcs régész, a Katona József Múzeum igazgatója tartott érdekfeszítő előadást szerda este a bugaci Aranymonostor elmúlt években feltárt kincseiről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében a Főplébánia Lestár téri közösségi termében. Rosta Szabolcs elmondta: 2024 tavaszán nagyszabású látogatóközpont nyílik az Árpád-kori monostor területén.
2023.08.14

Hajtányokkal a múltból a jelenbe

1928 óta üzemel a Kecskeméti Kisvasút kisebb-nagyobb kihagyásokkal, jelenleg hajtányokkal lehet közlekedni az 52 km-es pályaszakaszon, Kecskeméttől Kiskunmajsáig. A Bugaci Vasútállomáson a múltra emlékezve tartották meg most szombaton a Kecskeméti Kisvasúti Napot és Hajtányparádét, melyre számos család érkezett.
2023.08.09

Hajtányparádé lesz Bugacon

Szombaton ismét lesz Kisvasúti Nap és Hajtányparádé Bugacon. Az érdeklődőket nem csak kézi-és lábhajtányok várják a vasútállomáson, hanem vasúttörténeti kiállítás is. Az első menetrend szerinti hajtányjárat indulása reggel 9 óra után indul, de a rendezvény este 6 óráig tart majd.
2023.08.04

Elkezdődött az Ősök napja Bugacon

A világ legnagyobb jurtájával és monumentális felvonulással is várja a 7. Ősök Napja a vendégeket, Bugacon ezen a hétvégén. A Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepe idén is rendkívül változatos és érdekes programsorozattal várja a vendégeket egészen vasárnapig. A Magyar-Turán Alapítvány háromnapos rendezvénye alatt több mint 50 önálló műsorszám közül lehet válogatni.
2023.08.03

Pénteken kezdődik az Ősök Napja

Hatalmas jurtatáborral vár több tízezer látogatót augusztus 4. és 6. között az Ősök Napja hagyományőrző rendezvény Bugacon. A Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét az idén hetedik alkalommal rendezik meg.
2023.04.26

Témahét Bugacon: minden kisgyerek a platánfa barátja lett

A platánfa álma című mesekönyv alkotóival találkozhattak a bugaci gyerekek, a Kecskeméti Televízió kiadványának interaktív feldolgozásával indult el ugyanis “Gyökereket és szárnyakat” című témahét a Rigó József Általános Iskola első három évfolyamában. A diákok nagy szeretettel fogadták Pásztor Andrea írónőt és Nagy-Bán Kitti illusztrátort, akik a történet kapcsán a fák életéről és a mi életünkben betöltött fontos szerepükről is meséltek a helyi Galagonya Könyvtárban.
2023.04.22

Kigyulladt egy ház Bugacon

A lángok az Ady Endre utcában csaptak fel, teljes terjedelmében égett egy ház tetőszerkezete. A kiskunfélegyházi, kecskeméti és a kiskunmajsai hivatásos és a bugaci önkéntes tűzoltók hat vízsugárral oltották a lángokat