Kalán Teréz meggy-rebarbara lekvárja lett idén a „Kecskemét és térsége lekvárja” cím birtokosa
Kihirdették a VIII. Aranyhomok térségi lekvárverseny díjazottjait a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon
KÖZLEMÉNYNagy örömmel fogadták a szervezők a jelentkezéseket hagyományos lekvár, különleges, kreatív gyümölcslekvár, illetve zöldségkrémek és csatnik kategóriákban. A versenyre 48 saját készítésű lekvárral neveztek az érdeklődők Kecskemétről és a környező hét településről: Helvéciáról, Lajosmizséről, Ballószögről, Tiszaalpárról, Kunbaracsról, Ladánybenéről és Kiskunfélegyházáról.
A hagyományos lekvárok kategóriába 16 üveggel, a különleges, kreatív lekvárok kategóriába 19 üveggel és a zöldségkrémek és csatnik kategóriába 13 üveg lekvárral jelentkeztek.
A szakmai zsűri kóstolta és minősítette a lekvárokat ízük, illatuk, megjelenésük és egyediségük alapján. A zsűri elnöke Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei területi szervezetének elnöke és Daragó Dénes élelmiszer-biztonsági, technológiai szakember
A zsűri véleménye szerint egyre izgalmasabb ízvilágú lekvárok, többféle alapanyag használat jellemzi a versenyre jelentkezőket. Kiemelték a rebarbarával, szőlővel, fügével készült lekvárokat, amelyekből ízletes finomságokat küldtek be a háziasszonyok. Hiányolták a meggyet, amelyből igényes, szép termék készíthető. Ebben az évben új kategóriaként jelent meg a zöldségkrémek és csatnik kategória, mivel az elmúlt évek tapasztalata alapján sokan készítik a modern konyha kedvelt szószait. Ez is azt bizonyítja, a háziasszonyok egyre kreatívabbak, bátran mernek új alapanyagokat használni, különféle ízkombinációkat kipróbálni. A csomagolás tekintetében évről-évre egyre kreatívabbak a versenyzők.
A díjátadóra a Hírös Hét Fesztivál alatt a XXVII. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon került sor.
A versenyzőket Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a verseny igazi sikertörténet, hiszen évről évre többen vesznek rajta részt, a versenyzők és az érdeklődők pedig egymástól is sokat tanulnak.
Az értékelést Daragó Dénes zsűritagtól, élelmiszer-biztonsági, technológiai szakembertől hallhatták a jelenlévők, a hosszasan beszélt az idén benevezett lekvárok minőségéról. A szakember külön kitért a most elsőként külön kategóriában is megjelent zöldségkrémek és csatnik minőségére. Daragó Dénes felhívta a háziasszonyok figyelmét arra, hogy figyeljenek a termékek PH értékére, valamint nagyobb gondot fordítsanak hőkezelésükre is.
A helyezettek a következők:
Hagyományos ízű lekvárok kategóriában:
1. helyezést ért el Lajosmizséről Végh Györgyné szilvalekvárjával,
2. helyezett lett Kecskemétről Kalán Teréz szilva lekvárjával,
3. helyezést ért el Helvéciáról Csősz Antalné sárgabarack 2. lekvárjával.
Különleges, kreatív lekvárok kategóriában:
1. helyezést ért el Kecskemétről Gazdik Zoltánné narancsos-füge lekvárjával,
2. helyezett lett Kunbaracsról Lőrincz Edit bogyósok körtével elnevezésű lekvárjával,
3. helyezést ért el Kecskemétről Börönténé Molnár Melinda mákos almalekvárjával.
A Zöldségkrémek és csatnik kategória győztesei a következők:
1. helyezett lett Kecskemétről Kalán Teréz "lilahagyma, szilva, alma, kaporvirágos ecetes" zöldségkrémjével.
2. helyezést ért el Ballószögről Forgács Mónika zakuszka zöldségkréme.
3. helyezett lett Kecskemétről Kalán Teréz "sárgarépa-sárgabarack-gyömbér-kakukkfű" zöldségkréme.
Ebben az évben a „Kecskemét és térsége lekvárja” címet meggy-rebarbara lekvárral Kalán Teréz, kecskeméti versenyző nyerte. Jutalma egy Weninger befőzőautomata. A nyertes szenvedélyes lekvárfőző, évek óta résztvevője a versenyeknek, ezúttal is több kategóriában is díjazták lekvárjait. A Kecskeméti Médiacentrumnak azt mondta szeret kísérletezni és minden évben valami újjal előrukkolni.
Az idei évben újdonságként került megrendezésre a Lekvárfőzők találkozója. A szervezők lehetőséget biztosítottak a lekvárfőzők tapasztalat cseréjére, a zsűritagokkal való találkozásra és a díjnyertes lekvárok kóstolójára. Sokakat vonzott ez az új kezdeményezés, a kilátogatók megismerhették a lekvárkészítés fortélyait, inspirálódhattak egymás ötletei által.
Gratulálunk a győzteseknek!