Katartikus élményt nyújtott Meister Éva a Víziboszorkány monodrámával

2024. 09. 16., 14:23
Ismét Kecskemétre érkezett Meister Éva. Az erdélyi származású, EMKE-életműdíjas színművésznő a Víziboszorkány című monodrámát adta elő szombat délután a Katona József Könyvtárban. A darabot Kemény János azonos című regénye nyomán írta Medgyessy Éva.
A galéria 26 képet tartalmaz

Szombat délután tekinthette meg a nagyérdemű a Katona József Könyvtárban Meister Éva EMKE-életműdíjas színművésznő Víziboszorkány című előadását az Ars Sacra Fesztivál keretében. A darabot Kemény János azonos című regénye nyomán írta Medgyessy Éva. A történet egy valós személyről szól, és tulajdonképpen egy ballada, az erdélyi népballadák hangulata elevenedik meg benne, 1830-tól 1914-ig. A monodráma főszereplője JOLKA. Egy erős, okos asszony sok kihívással, romantikus szerelemmel, tragédiával és bámulatos üzleti sikerekkel tűzdelt életpályája bontakozik ki a cselekmény során. Ez a Régenben született erdélyi nő az egyetlen „tutajos fehérnép” a több száz éves tutajozás kemény világában. Hogyan áll helyt ebben a világban, hogyan válik a csitri erdészlányból dúsgazdag fakereskedővé, miként boldogul, mint hatgyermekes családanya és ugyanakkor férfiakat megszégyenítő erejű tutajosasszony.

A sokszor katartikus jelenetek a székhez szögezték a nézőket, akik az előadás végén felállva, könnyes szemekkel, percekig tartó vastapssal köszönték meg az élményt. Különleges asszonyi sors bontakozott ki a színpadon. A cselekmény a történelmi Magyarország múlt századfordulós változásai közepette zajlik, a havas zord és egy alföldi kikötő nyüzsgő világában. Hogyan válik a kis erdészlány hatgyermekes családanyaként is dúsgazdag fakereskedővé, romantikus szerelmet, csalódást, tragédiát és sikereket átélve? A monodráma tavalyi, budapesti ősbemutatója óta nagy sikerrel került színre Magyarország több településén és a határokon túl, Erdélyben és Kárpátalján is.