Magyar Örökség Díjban részesült dr. Kiss Árpád, a tritikálé atyja

2024. 09. 23., 13:12
Posztumusz rangos elismerést kapott dr. Kiss Árpád, kecskeméti növénynemesítő genetikus, akinek a világon először sikerült a tritikálét előállítania a búza és a rozs keresztezésével. Magyar Örökség Díját fia, ifj. dr. Kiss Árpád vehette át szeptember 21-én, Budapesten, a Ráday Házban.

 Dr. Kiss Árpád több évtizedes alázatos és kitartó kutatómunkával, ellentmondva az akkori tudományos elitnek, megcáfolva a kortárs szovjet tudósok állításait a világon először állította elő a búza és a rozs keresztezésével a tritikálét. Átélte a második világháborút, és hazagyalogolt a Don-kanyarból. Elvei miatt sok esetben üldözték, bántalmazták.  A világhírű növénynemesítő-genetikus Kecskeméten dolgozott évtizedeken át, és itt is hunyt el 2001-ben. Feleségével három gyermeket neveltek, közülük már csak ifj. dr. Kiss Árpád él, aki tovább vitte édesapja hivatását.

Az alábbiakban a díjátadón elhangzott méltatás szövegét olvashatják, és a vele készült utolsó interjút is megtekinthetik.

„Kiss Árpád a világhírű genetikus és növénynemesítő, a mezőgazdasági, tudományok doktora volt. Világon elsőként hozta létre a termesztésre alkalmas búza-rozs állandósult nemzetség-hibridet, a tritikálét, és ennek államilag minősített növényfajtáit.

Joggal nevezik Őt az egész világon a tritikálé atyjának. 1916. január 4-én született Budapesten és 2001. április 5-én hunyt el Kecskeméten.

Kiss Árpád diplomájának megszerzése után kertészetekben kezdte el munkáját, de 1941-ben már a kiváló mosonmagyaróvári Növénynemesítő Intézetben dolgozott, mint a kísérletezésért felelős gazdatiszt. 1950-ben került Martonvásárra az akadémia új intézetébe, ahol borsó nemesítésével és később róla ismertté vált búza-rozs hibridek kutatásával kezdte el nagy ívű kutatói pályáját.

Az 56-os forradalom eszméi magával ragadták, és a martonvásári eseményeknek egyik főszereplőjévé vált. Ez kutatói és emberi életére alapvetően kihatott, de személyiségét nem törte meg, inkább megedzette. Az eseményekről így írt a mai is itt lévő szemtanú Friedrich Márta, a martonvásári Kutató Intézet alapító igazgatójának Dr. Friedrich Bélának a lánya: „Kiss Árpádot 1951-től, Martonvásárra költözködésüktől ismertem. 1957 márciusában egy helyi rendőrségre vitték. Itt azt követelték Árpádtól, hogy verje meg gumibottal édesapámat, a különböző helyekről odahurcolt emberek nagy jajgatása és kiabálása közepett. Kiss árpád ezt megtagadta és közölte velük, hogy édesapám idős ember, nem érdemli meg, amit neki szánnak. Mondta, helyette a verést inkább neki adják, … irgalmatlan, amit műveltek velük. Papát és Árpádot is alaposan összeverték. Apám hetekig ágyban feküdt, közben állandóan zaklatták. A végén szörnyű, ahogy mindkettőjüket kirakták az Intézetből. Friedrich Béla igazgatót nyugdíjazták. Kiss Árpádot pedig száműzték Kecskemétre, ekkor még alig múlt negyven éves.”

Kiss Árpádot egész élete során a sejtgenetika, a genomok többszörözése és a növénynemesítésben rejlő lehetőségek érdekelték. Állandósult búza-rozs hibridjei, az amfiploidokban rejlő nemesítési lehetőségekre mutattak rá.

A gabonafélék között ezt a területet a világon elsőként kutatta. Eredményeit nemzetközi szinten mindenki elismeri. Az oktoploid tritikálék nemesítése (a közönséges búza és a rozs hibridje) – helyett a szekunder hexaploid tritikálék előállítását javasolta. Ezek a viszonylag gyenge minőségű talajokon már akkor is versenyképesek voltak a rozzsal. Nevéhez fűződik a törpe, a féltörpe és az alacsony-szárú tritikálék előállítása. Ezek az új formák világszerte nagy lendületet adtak a tritikálé nemesítésének. A kutató társadalom tudja és elismeri Kiss Árpád érdemét, ugyanis elsőként vezette be a teljesen új, mesterségesen előállított nemzetség-hibrid termesztését a világ mezőgazdaságába. Tritikále fajtái közül a No. 57, a No. 64 előzetesen elismert, a KT.84 államilag elismert fajta lett, amíg a nevezetes Bókoló tritacale az Német Szövetségi Köztársaságban kapott licence. Ő állította elő a világ első tritikálé fajtáit.

Kiss Árpád 1957-től nyugdíjazásáig a kecskeméti – mai nevén – Zöldségtermesztési Kutatóintézetben dolgozott. Kedvenc növényével a trikáléval kevesebbet foglalkozhatott, de a görögdinnye újszerű nemesítése is nevéhez kötődik. A Kecskeméti Vöröshúsú, a Kecskeméti Heterózis és a Kecskeméti Triploid, magnélküli fajták is nemzetközi hírűek lettek.

Sajnos, 1969-70-ben a szocialista országok gazdaságpolitikai testülete (KGST) úgy döntött, hogy a tritikálé nemesítését hazánk hagyja abba, és azt Lengyelország folytassa tovább. Ezért Kiss Árpád kutatási anyagát át kellett adnia lengyel nemesítőknek. A zseniális kutató Kiss Árpádnak Kecskeméten át kellett élni a növényétől való teljes megfosztást. A lengyelek azután anyagából és saját keresztezéseikből számos új fajtát állítottak elő. Ezek a nyolcvanas évektől a mai napig uralják Európa és részben a világ tritikálé vetőmagpiacát.

Nemesítői munkája mellett részt vett tudományos bizottságok munkájában, az oktatásban és tudományos folyóiratok szerkesztésében. TRITICALE c. könyvét a mezőgazdasági Könyvkiadó 1970-ben nívódíjban részesítette. Tudását mindig kész volt megosztani a tőle tanulni vágyókkal. Nemesítő kertjét minden évben sok külföldi érdeklődő látogatta meg és elvitték a magyar növénynemesítés jó hírét a világba. Én magam is szeretettel emlékezem vissza, amikor fiatal kutatóként hallhattam előadását, beszélgethettem vele néhány alkalommal. Ma már nevét emléktábla és utcanév is őrzi szeretett városában, Kecskeméten” – hangzott el a Magyar Örökség Díj átadásán szeptember 21-én, Budapesten a Ráday Házban Pauk János, biotechnológus méltatásában.

A Dr. Kiss Árpáddal készült utolsó interjú, amely a halála előtt néhány héttel ment le 2001-ben a Kecskeméti Televízióban, itt tekinthető meg.

A Katona József Könyvtár Dr. Kiss Árpádról összeállított emlékkiállításának anyaga itt nézhető meg.