Kecskemét(iek) a nagyvilágban

Krakkótól Velencéig– Kecskemét jó hírét vitték

2024. 09. 28., 20:05
Az elmúlt napokban Horváth Fanni, az M. Bodon Pál Zeneiskola fuvolatanára Krakkóban lépett fel, a Kecskeméti Városi Fúvószenekar Jesolóban nyert Arany Diplomát egy nemzetközi fesztiválon, míg Szabó Sándor tárogatóművész a Gregus Tárogató Kvartettel Szabadkára vitte el „a magyar lélek hangját”. A kecskeméti muzsikusok fellépéseit mindenhol fokozott figyelem kísérte, Lengyelországban, Olaszországban és Szerbiában is szép sikert arattak.
A galéria 35 képet tartalmaz

Horváth Fanni, az M. Bodon Pál Zeneiskola korábbi növendéke, jelenleg óraadó fuvolatanára – miközben tanulmányait Szegeden folytatja, az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának harmadéves hallgatója, immár harmadik éve tanít egykori alma materében – 2024 februárjában 2. helyezést ért el a lengyelországi International Music Competition Malopolska 2024 elnevezésű nemzetközi versenyen. Szép eredményének köszönhetően meghívást kapott a néhány nappal ezelőtt megrendezett XXIV Międzynarodowego Festiwalu Młodych Artystów w Krakowie (Fiatal Művészek XXIV. Krakkói Nemzetközi Fesztiválja) szervezőitől, és Adam Tarko fiatal lengyel zongoraművésszel közös hangversenyt adott a krakkói magyar főkonzulátuson.

„A krakkói fesztiválon Johann Sebastian Bach E-dúr szonátájának és Charles-Marie Widor fuvolára és zongorára komponált Szvitjének első két-két tételét szólaltattam meg – mondta kérdésünkre Horváth Fanni. – Nagyon megható volt ott játszani, mert nem számítottam telt házas koncertre. Rendkívül lelkes közönség fogadott, szóval teljesen pozitív élmény volt számomra. Különösen jól esett, hogy a szívemhez közel álló kecskeméti tanárok közül többen is eljöttek a krakkói koncertre: ott volt a fuvolatanárnőm, Vincze Tünde, azután a városi fúvószenekar karmestere, Kuna Lajos tanár úr, aki szintén részt vett az életemben, Molnár Pál tanár úr is, aki segített a barokk művek feldolgozásában és Kovács Levente, aki a zeneiskolában a zongorakorrepetitorom volt, akinek azt külön is köszönöm, hogy elvállalta a közös munkát és kísérőm volt a főkonzulátuson. S mivel ez volt életem első koncertfelkérése, így ez egy örök élmény marad nekem.”

„Molnár Fanni még a nyár elején hívott fel – emlékezett vissza a krakkói hangverseny előzményeire Kovács Levente orgonaművész, zeneszerző, az M. Bodon Pál Zeneiskola zongoratanára –, hogy lenne-e kedvem vele Krakkóban koncertezni. Természetesen igent mondtam, kifejezetten örültem a felkérésének. Zeneiskolás korában rendszeresen kísértem zongorán hazai és nemzetközi versenyeken, Fanni azóta már kolléganőm is lett. Fantasztikus élmény volt a Krakkóban töltött pár nap, a fellépés és a városnézés is egyaránt.”

„Elsősorban azért utaztunk el tanárkollégáimmal Krakkóba, hogy meghallgassuk Fannit – mondta Vincze Tünde fuvolatanár, az M. Bodon Pál Zeneiskola fafúvós tanszakának vezetője. – Volt növendékem nem régi sikereiről, nemzetközi versenyeken elért kiváló eredményeiről örömmel értesültünk, jó volt most élőben is gyönyörködni a játékában.”

Szintén az elmúlt napokban – szeptember 20-a és 23-e között egy olaszországi nemzetközi fesztiválon vett részt a Kecskeméti Városi Fúvószenekar. A Kuna Lajos vezette együttes Jesolóban, a VI. Nemzetközi Tánc- és Zenei Fesztiválon szép sikert aratott, Arany Diplomát kapott. „Kecskemétről Kodályt vittünk és az AC/DC népszerű számával, a Highway to Hell-lel zártuk a programunkat – számolt be olaszországi útjukról Kuna Lajos. – Hangos sikerünk volt Olaszországban. Fergeteges hangulatú koncertet adtunk a Piazza Torinón és ugyancsak jól éreztük magunkat a tengerparton is. Hatalmas élmény volt itt muzsikálni.”

Szól a tárogató Vajdaságban is címmel szeptember 26-án tárogató-hangversenyt rendezett a Szekeres László Alapítvány a csodálatos, szecessziós stílusban épített szabadkai zsinagógában. A hangversenyre meghívták a kecskeméti Gregus Tárogató Kvartettet és Kiss Gy László Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművészt, valamint kísérőegyüttesét, dr. Árandás Péter brácsást és Lelkes András nagybőgőst. Ők 25 éve játszanak együtt, több lemez őrzi muzsikájukat.

„A hangverseny ötlete Baráth László klarinétművésztől származik, aki egyedüli vajdasági tárogatósként aktív tagja a Rákóczi Tárogató Egyesületnek. A műsor összeállításában is az ő kérései köszöntek vissza – számolt be a koncertről Szabó Sándor tárogatóművész, a Gregus Tárogató Kvartett tagja.

A hangverseny első felében mi léptünk fel, magyar reneszánsz muzsikát, majd régi magyar táncokat, verbunkos nótákat és sárközi népzenét játszottunk a közönség vastapsai közepette. A második hangversenyrészben Kiss Gy Lászlóék Lajta László gyűjtötte dunántúli népzenét, illetve vajdasági és erdélyi muzsikákat adtak elő fergeteges sikerrel, szűnni nem akaró tapsok kíséretében. Maradandó élmény volt a hangverseny a 437 fős jegyet váltó közönségnek és nekünk, szereplőknek egyaránt.”