A GAMF kar 60 éves történetének eddigi legnagyobb öregdiák találkozójára készül a Neumann János Egyetem

KÖZLEMÉNY
2024. 10. 02., 07:28
Az egész éves jubileumi programsorozat csúcspontjaként 2024. október 5-én rendezi az elmúlt hat évtized legnagyobb öregdiák találkozóját a kecskeméti Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara. A csaknem 1000 fős rendezvényt megelőzően egy elegáns gálavacsora keretében október 3-án partnereivel ünnepel az Intézmény.

2024 – es év a 60 éves jubileum égisze alatt zajlik a Neumann János Egyetem programsorozat részeként valósult meg az NJE Piknik, a III. Neumann Enter Feszt, az Európai Sporthét keretén belül a 2024 méteres futóverseny, kültéri fotókiállítás az elmúlt 60 év pillanataiból, valamint ünnepi keretek között vehették át Aranydiplomájukat az 1974-ben a GAMF Karon végzett hallgatók. Az október 5-ei jubileumi öregdiák találkozó alkalmával a résztvevők betekintést nyerhetnek a Kar modern eszközökkel felszerelt laborjaiba, megtekinthetik a GAMF által fejlesztett járműveket, a relikviák kiállítását. Az est kiemelkedő eseményének a Kar történetének meghatározó szereplőinek részvételével rendezett „GAMF 60 – Veled fejlesztettük” panelbeszélgetés ígérkezik. A gálavacsora és borfesztivál pedig teret ad a régi tankörök hallgatói számára az emlékek felidézésére, a kapcsolatok újraélesztésére.

Történeti betekintés:

A GAMF Kar jogelődjét, a Felsőfokú Gépipari Technikumot 1964-ben alapították, amely 1969-ben Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola (GAMF) elnevezéssel főiskolai rangot kapott. 2000. január 1-jétől 2016. június 30-ig az intézmény a Kecskeméti Főiskola Karaként működött. 2016. július 1-jével az intézmény a Pallasz Athéné Egyetem, majd 2017. augusztus 1-jével Neumann János Egyetem Karaként folytatja a munkát GAMF Műszaki és Informatikai Kar néven. Az elmúlt hat évtized során az intézmény hatalmas fejlődésen ment keresztül. Kezdetben csak gépgyártás-technológus üzemmérnököket képeztek, ma a karon – az alapképzés keretében – gépészmérnökök, járműmérnökök, mérnökinformatikusok, logisztikai mérnökök, műszaki menedzserek, üzemmérnök-informatikusok és 2022. óta digitális fogászati tervezés képzése is folyik, a felsőoktatásban a második képzési ciklusban elérhető szakok közül, nagy népszerűségnek örvend a 2019-ben indított Gépészmérnöki mesterképzés. A képzési rendszer kiszélesítésével párhuzamosan nőtt a hallgatói létszám, ma közel 3500 hallgatója van a karnak nappali és levelező munkarendben. A kar német mintára – az országban elsőként – 2012-ben bevezette be a partnercégekkel szoros együttműködésben a duális képzési formát, amely minden eddiginél jobban megfelel a gazdaság elvárásainak.  A “kecskeméti modell” azóta országos mintává vált. A GAMF Kar a kutatás-fejlesztés regionális központjaként szoros együttműködésben más kutatóintézetekkel és felsőoktatási intézményekkel, cégekkel számos fejlesztés kidolgozásában részt vett a készülék- és szerszámtervezés, az automatizálás, az ipari informatika, az alkalmazott informatika, a feldolgozás-technológia, a méréstechnika, a járműipari vizsgálatok és a szervezetfejlesztés területén.  A járműipari és a környezetbarát technológiák témák menedzselését önálló tudásközpontok végzik.  A Kar korszerűen felszerelt, akkreditációval rendelkező Anyagvizsgáló és Méréstechnikai Laboratóriumokkal áll a partnerek rendelkezésére.