Űrkutatási Hét a Kecskeméti Planetáriumban

2024. 10. 05., 10:09
Az ENSZ Világűr hete alkalmából, Űrkutatási Hetet tartanak a Kecskeméti Planetáriumban. A szombattól induló rendezvénysorozaton, űrkutatási témájú előadásokat tartanak. Hallhatunk többek között a "Puli Lunar Water Snooper" vízszimatolóról, amely hamarosan eljuthat a Holdra az első magyar űreszközként.
Képünk illusztráció (Pxhere.com)

Okt. 5.     15:00   Játsszunk űrhajósdit! (gyerekműsor)
                               Ea: Szűcs László, igazgató

16:30   Sarkvidéki hegygerincen szimatolhat holdi víz után a Puli
                               Ea: Dr. Pacher Tibor, fizikus - A Puli Space Technologies Kft alapítója

Okt. 8.      17:00   Űrkutatás(gyerekműsor)
                                 Ea: Bondár Péter, szakelőadó

Okt. 10.    17:00   Virtuális körbevezetés az ESA (Európai Űrügynökség) ESTEC Tesztközpontjában
                                 Ea: Jaskó Attila, gépészmérnök - ESA ESTEC munkatársa

- Szombaton 16:30 Dr. Pacher Tibor lesz a Planetárium meghívott előadója, aki Puli Space Csapat alapítója és vezetője. A csapat alapvetően egy távirányítású holdjárót fejleszt, melyet szeretnének a Holdra eljuttatni, de most egy NASA pályázatán első díjas eszközük kapcsán tart itt előadást. A Csapat "Puli Lunar Water Snooper" (Puli Holdi Vízszimatoló) fantázianevű eszköze ugyanis, az idei év végén vagy jövő év első hónapjaiban első magyar űreszközként eljuthat a Holdra az Intuitive Machines IM-2 küldetésben.

A vízszimatolóról itt lehet olvasni részletesebben:

Az IM-2-es küldetésről pedig itt található egy cikk a SpaceNews-en:

- Október 10-én 17:00 órakor lesz az Űrkutatási Hét utolsó programja, melyben online bejelentkezik a ESA ESTEC Űrtechnológiai Központjából (Hollandia) egy ott dolgozó kecskeméti mérnök, Jaskó Attila. Virtuális körbevezetést tart az ESTEC-ben, közben elmeséli, hogyan sikerült oda kijutnia, és milyen munkát végez. Egyébként itt fejlesztik és tesztelik a legtöbb európai űreszközt, erről itt lehet olvasni háttérinformációkat.