Mikulásmese – az igaz mese

2024. 10. 23., 14:38
Október 22-én este a Hírös Agóra Kultkaszinóban élettörténeti beszélgetést rendeztek a 84 éves Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetőjének tiszteletére. A rendezvény első felében rövid koncerttel tisztelgett az ünnepelt előtt az 55 éves Kaláka Együttes, majd dr. Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense beszélgetett Mikulás Ferenccel, életének és messze földön híres munkájának néhány meghatározó mozzanatáról.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 47 képet tartalmaz

A rendezvényen először a Kaláka Együttes köszöntötte Mikulás Ferencet, akinek sorozatötlete révén kapcsolatba kerültek a kecskeméti műteremmel. A magyar népmesék volt az első széria, amiben közösen dolgoztak, aztán a fél évszázada tartó közös munka során nekik köszönhetjük többek között a Mondák a magyar történelemből és a Mesék Mátyás királyról és az Árpádházi szentek című sorozatok zenei anyagát is. A jó hangulatú, 40 perces koncertet követően a Kaláka Együttes megjelenés előtt álló új lemezeiből nyújtott át kettőt az ünnepeltnek, köztük a Mikulás napra időzített albumot.

Az est második felében Mikulás Ferenc Kollarik Tamás filmtörténész, producer kérdései kapcsán idézte fel életének meghatározó történéseit. A csomópontok megtalálásához segítségül hívták dr. Novák Tamás: A 101. magyar népmese című portréfilmjének részleteit, amelyet a rendező Mikulás Ferencről forgatott.

Mikulás Ferenc Kollarik Tamás kérdései alapján beszélt az életéről. Dunapatajon töltötte gyermekkorát, saját megfogalmazása szerint tisztes szegénységben. Édesapja korai halálát követően anyai nagyapja nevelte karakteres parasztpolgári környezetben és értékrenddel. Kunszetmiklóson járt gimnáziumba, ahonnan az1956-os forradalom napjaiban elmondott Nemzeti Dal miatt végül elbocsátották. Kalocsán ugyan megszerezte az érettségi bizonyítványt, de egyetemi felvételre nem számíthatott.

Segédmunkásként dolgozott, a honvédségnél büntető században szolgált, fegyver nélküli katonaként, csupa olyan társsal, akik valódi szabadegyetemi légkört teremtettek körülötte a kiképzésen túli időkben. Később földmérőkkel dolgozott figuránsként, itt is számos partvonalra került, meghatározó értelmiségi társaságában. Filmes ismereteit a Bács-Kiskun Megyei Filmstúdióban szerezte. Amikor 1970 körül a prosperáló Pannónia Filmstúdió vidéki műteremlétesítés mellett döntött Kecskeméten, Mikulás Ferenc jelentkezett az új műhely vezetőjének. Egy éves szisztematikus felkészítést követően, amelyet a Pannónia igazgatója, dr. Matolcsy György szervezett a számára, 1971-ben kinevezték a kecskeméti műterem vezetőjévé.

Mikulás Ferenc eredményesen látott hozzá a stúdióépítésnek. Szisztematikus munkával munkatársakat kutatott fel az ország egész területéről, képzéseket szervezett nekik, és már korán lehetőséget teremtett a stúdióban adódó feladatok mellett a szerzői filmjeik elkészítésére. Hamar megszülettek az első nemzetközi elismerések is. A kecskeméti stúdió felkerült az animáció világtérképére.   Mikulás számos film- és sorozatötletet vetett fel, és rövid idő alatt nagyon sikeres producerré képezte magát. Számos koprodukciós szerződést hozott tető alá, a stúdiót és munkatársait személyesen is eredményesen menedzselte. Megteremtette a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, amely ma a világ legjobb 10 animációs seregszemléje között szerepel.

Mikulás Ferencet előszeretettel hívják nemzetközi fesztiválok zsűrijébe. Kollarik Tamás, aki számos fesztiválon járt vele együtt, megerősítette, hogy a szakma nagy tekintélyű képviselői közé tartozik, akit nagy tisztelet övez. Egy periódusban vezető tagjai közé választott az ASIFA, az animációs filmes világszervezet is.

Amikor a rendszerváltozást követően a Pannónia Filmstúdió megszűnt, Mikulás 35 társával együtt kivásárolta a stúdióban lévő állami vagyont, és azóta Kecskemétfilm Kft-ként működnek. Mikulás Ferenc konfliktusokat is vállaló, ütközni is hajlandó, kiváló menedzserként oldja meg a problémákat, navigálja a közös hajót a nem mindig békés vizeken. 53 éve áll a stúdió élén, működése korszakos jelentőségű Kecskemét és az ország kulturális életében.

Mikulás Ferenc stúdióvezetői és produceri képességeit itthon is felismerték és elismerték. Balázs Béla díjas, Príma Primissima Díjas. A Magyar Örökség Díjat a stúdió kollektívája és személyesen ő maga is megkapta. A Magyar Népmesék sorozat, amely aktuálisan 192 millió megtekintésnél tart a legnagyobb fájlmegosztó oldalon, hungarikum besorolást kapott. Teljesítményét szeretett városában is elismerik: 2015-ben Kecskemét város díszpolgárává választották.

A hangulatos és őszinte beszélgetés végén a közönség is lehetőséget kapott a moderátortól, hogy feltehesse kérdéseit az ünnepeltnek.