Boronkay Péter már nem parasportoló, az ép sportolók között folytatja

2023. 01. 04., 16:52
Parasportolói pályafutásom befejeztem - jelentette be Boronkay Péter világ- és Európa-bajnok paratriatlonista közösségi oldalán. A kecskeméti születésű sportoló azonban továbbra is versenyezni fog, az ép sportolók között fog rajthoz állni.

„Parasportolói pályafutásom befejeztem, ami azt jelenti, hogy a jövőben nem kívánok Parasportolók között versenyezni” – tudatta közösségi oldalán Boronkay Péter, világ- és Európa-bajnok paratriatlonista. A kecskeméti sportoló továbbra is versenyezni fog, de a jövőben már a korosztályában és az ép sportolók között fog rajthoz állni.

– Az élsportból kiszállok, már ami a parasportokat illeti. Az ép sportolók között, korosztályomban amatőr sportolóként továbbra is szeretnék versenyezni. Döntésemnek több oka is van, egyrészt így megszűnik az élsporttal járó stressz, az elvárások – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Boronkay Péter, világ- és Európa-bajnok paratriatlonista.

Bár idén a Sportrádióban Csisztu Zsuzsa barátomnak már kikotyogtam, de a facebook népével még nem tudattam, és írásos...

Közzétette: Peter Boronkay – 2022. december 31., szombat

Elmondta, az elmúlt 16 év alatt messze többet kapott és ért el a sporttól, mint amiről valaha álmodott. Erre az évre is megvannak már az új célkitűzései.

– A terveim között szerepel az áprilisi bécsi maratonon futni, ezúttal nem triatlonban. Sima maraton futásban 2000-ben indultam utoljára, úgy döntöttem, újra eljött az ideje. Szeretnék egy jó maratont futni, ez az egyik fő célom erre az évre. Emellett vezetőként minél szélesebb körben népszerűsíteni a paralimpiát, a parasportokat és parasportolóinkat
— tette hozzá Boronkay Péter. Jelenleg szövetségi kapitányként azon dolgozik, hogy Párizsban is ott lehessünk, a 2024-es paralimpián.

– Évente van 6-8 világversenyünk, a paralimpiai kvalifikáció Párizsra július 1-jével indul. Szövetségi kapitányként az lesz a feladatom, hogy minél jobb helyezéseket érjünk majd el a sportágunkban. Az Eb-n és a világbajnokságon tervezek részt venni szövetségi kapitányként. A többi versenyen az a cél, hogy Mocsári Bence ott legyen majd a párizsi paralimpián. Ő egy szegedi fiatalember, aki hasonló sérültséggel rendelkezik, mint én – mondta Péter.

10 VB és 9 EB cím

Boronkay Péter 2007-ben vett részt az első világversenyen, idén pedig az utolsón a World Triathlon hosszú távú világbajnokságán, ahonnan aranyéremmel térhetett haza. A triatlon különböző távjain és szakágaiban összesen 10 VB címet szerzett és EB-n 9-szer állhatott a dobogó legfelső fokára, valamint megjárta a riói paralimpiát is.

Kapcsolódó cikk