A járművezetéstől eltiltották, majd ittasan és benyugtatózva balesetet okozott

KÖZLEMÉNY
2024. 03. 12., 08:28
A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt vádat egy férfival szemben, aki annak ellenére, hogy délelőtt ittas járművezetés és eltiltás hatálya alatti vezetés miatt már előállítottak a rendőrök, kora délután ittas és bódult állapotban ismét autóba ült és Kiskunmajsa közelében egy szabálytalan előzésével balesetet okozott, amelyben egyik utasa súlyos, a másik maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a vezetői engedéllyel nem rendelkező, járművezetéstől eltiltott férfi – az ügy vádlottja – 2022. október 12. napján, a délelőtti órákban úgy vezette autóját Kiskunhalason, hogy előtte alkoholt és nyugtatókat fogyasztott. A vádlottat emiatt a kiskunhalasi rendőrök előállították. A rendőri intézkedéseket követően, a kora délutáni órákban, az elkövető ismét a volán mögé ült, annak ellenére, hogy még mindig ittas és bódult állapotban volt. A férfi két utassal indult el Kiskunhalasról Kiskunmajsa felé.

Kiskunmajsa közelében a férfi – ittassága és a nyugtatók hatása miatt – úgy kezdte el megelőzni az előtte haladó kistehergépkocsit, hogy a szemből érkező járműforgalomról nem győződött meg. Emiatt amikor áttért a bal oldali forgalmi sávba, nekiütközött a szemből érkező, szabályosan közlekedő autó bal első részének. Az ütközés hatására a vádlott autója előbb az előzött kistehergépkocsi bal elejének ütközött, majd lesodródott az útról, tengelye körül többször átfordult és végül az út menti kerítésen átrepülve egy füves területen, a kerekein landolt.

A baleset következtében a vádlott egyik utasa súlyos, míg a másik maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a férfi megszegte azon KRESZ előírásokat, amely szerint járművet az vezethet, aki nem áll a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt és nincs szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, továbbá azt is, amely szerint előzni abban az esetben szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

Az ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétségével vádolja és vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

(A rendőrség által a helyszíni szemle során készített képeken a balesetben sérült járművek láthatók.)

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség