A vámmentes ukrán gabona óriási gondot okoz a magyar gazdáknak

2023. 04. 12., 15:22
Új intézkedéseket vezet be és még szigorúbban ellenőrzi Magyarország az Ukrajnából a szolidaritási folyósón érkező ukrán gabonát, hogy az ténylegesen eljuthasson az eredeti célországokba. Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette be a napokban. Az intézkedésekkel az ukrán gabonadömpinget akarják megfékezni, amely sok gondot okoz a magyar gazdáknak, mivel az ellenőrizetlen ukrán termények letörték a piaci árakat, valamint elfoglalják a hazai magtárakat.
A kép illusztráció!

Dömpingszerűen érkezik az ukrán gabona a magyar piacra, amely súlyos problémákat okoz a hazai gazdáknak. Az ország tele lett ellenőrizetlen, olcsó ukrán terményekkel. Brüsszel tavaly nyáron vámmentessé tette az ukrán árukat, többek között a gabonát és az olajos magvakat, hogy azok könnyebben eljussanak a fejlődő országokba.

Azonban az ukrán termények megrekedtek a magyar, a román, a bolgár, a lengyel, a cseh és a szlovák raktárakban óriási gondot okozva ezzel az említett országokban. Ez letörte az árakat és eladhatatlanná tette a magyar búzát, de befulladt a magyar liszt exportja is. A termelők továbbá még azt sem tudják, hogy az ukrán gabonával teli magtárak miatt hová fogják tenni az új termést.

Az Agrárminisztérium kezdeményezi a főbb gabona és olajosnövény-termények esetében is az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer kötelezettségének bevezetését. Ezzel pontosan lehetne követni, hogy a rakományok mikor léptek be az országba és mikor hagyták el a határt.

A szaktárca szorgalmazza azt is, hogy átmeneti jelleggel vezessék vissza a vámokat és a mennyiségi korlátokat. Amíg szigorú szabályok vonatoznak a búzatermesztésre, amik megdrágítják azt, addig Ukrajnában nincsenek ilyen szabályok. Így fordulhat elő az, hogy az onnan érkező gabona GMO-val és toxinnal szennyezett, illetve olyan vegyszerekkel kezelt, amiket az unióban már régen betiltottak. A témával bővebben Kiemelő című magazinunkban foglalkozunk.