Albérletpiac Kecskeméten

2023. 08. 08., 15:59
Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetésével nem nőtt jelentősen az albérletek utáni kereslet Kecskeméten. A városban folyamatosan sokan keresik a kiadó ingatlanokat. Jelen helyzetben csökken az eladások száma, egyre többen ismerik fel a bérlés előnyeit.

Több hónapos stagnálás után éledezik az ingatlanpiac, de nem az ingatlanvásárlásnál tapasztalható felpezsdülés. Az ingatlan eladások megálltak és csökkenést mutatnak. Egyre inkább a nyugati példa jelenik meg, vagyis, hogy inkább albérletet keresnek a munkavállalók és családok, hiszen jóval nagyobb flexibilitással jár egy bérlemény.

– Az árakat nyilván az ingatlan mérete, műszaki felszereltsége és az elhelyezkedése befolyásolja. 80-90 ezer forintról indul most egy egyszobás lakás Kecskeméten, de előfordul 5-600 ezer Ft-os családi ház is, amit ugyanúgy kibérelnek és kivesznek - mondta Géró Gábor, a Focus Ingatlan tulajdonosa.

Első sorban a fiatal és újépítő lakásokat keresik a bérlők, így azoknál az albérleti díj is magasabb. Kecskeméten folyamatos az igény a jó minőségű megfizethető árú ingatlanokra – mondta el Géró Gábor. Mindez annak tudható be, hogy az ingatlanárak és a megnövekedett banki kamatok miatt sokan inkább a bérlés és nem a vásárlás mellett döntenek.

– Hogy ez a tendencia meddig fog tartani, nyilván nem tudjuk, hiszen az ingatlanpiac és minden, ezzel együtt változik. Amit tanácsolni tudnék a bérlőknek, hogy ne csak az ingatlant, hanem magát a tulajdonos habitusát is nézzék meg, hogy egyáltalán jól ki fognak-e tudni jönni, hiszen ez egy hosszútávú üzleti kapcsolat - javasolta Géró Gábor.

Aki tehát bérbe adná lakását, garantáltan nem kell sokáig várnia, mivel akár 3-4 érdeklődő is lehet egyszerre. Kínálati oldalon egyelőre azok vannak kevesen, akik családi házat adnának bérbe, noha erre egyre nagyobb lenne az igény.