Az Ózsinagógában talált otthonra a Frigy-Láda

2023. 10. 11., 18:54
Az Ózsinagógában talált otthonra Buczkó György és Záborszky Gábor: Frigy-Láda című alkotása. Az ünnepélyes átadáson ifj. Gyergyádesz László a Katona József Múzeum képzőművészeti osztályának vezetője méltatta a művet.
Fotó: Harkai György
A galéria 21 képet tartalmaz

Lépésről lépésre egyre közelebb van ahhoz a kecskeméti Ózsinagóga, hogy méltó kiállítótérré váljon. A mai rendezvény különleges atmoszférájának létrehozásában Csák László, hangász és Koltai-Nagy Balázs, színművész működött közre, majd dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Beszédében kitért arra, hogy az ünnepség szervezésekor nem láthatták előre azokat az eseményeket, amelyek Izraelben, a frigy-láda földjén történnek. A Buczkó György és Záborszky Gábor Frigy-láda című műalkotásának átadását és bemutatását elsősorban ünnepnek szánták. Egyúttal barátai közösen emlékeztek az év elején elhunyt Záborszky Gáborra.

– Úgy hisszük, hogy két vagy négy év múlva be tudjuk fejezni az épület felújítását, és akkor nemcsak az Ózsinagógának, hanem a városnak is az egyik ékköve lesz az alkotás – mondta dr. Feldmájer Péter.

A műről és értelmezéséről ifj. Gyergyádesz László gondoskodott. A Katona József Múzeum képzőművészeti osztályának vezetője elmondta a Frigy-Láda története és a mű is arról szól, hogy meglegyen a szövetség ember-Isten és egymás között. Ifj. Gyergyádesz László megköszönte a felekezetnek, azt a komoly munkát, amit azért végeznek, hogy Kecskemét szép történelmi helyét megóvják és tartalommal töltsék meg.