Berobban az áprilisi nyár

2024. 04. 05., 20:08
Vasárnaptól száraz, nyárias napok jönnek, nem lesznek ritkák a 25 fok feletti csúcshőmérsékletek sem.

A hétvégén nyugat-délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érik el hazánk térségét és vasárnaptól kezdődően kimondottan száraz, napos időben lesz részünk, melyet legfeljebb fátyolfelhők zavarhatnak majd meg. A hét elején is ugyanez lesz a felállás, csak kevés felhő zavarhatja a napsütést, kora nyárias idő köszönt be, néhol súrolni fogjuk a 30 fokot.

Igen, ez nem áprilisi tréfa, hétfőn és kedden kimondottan nyárias időben lesz részünk, a nyugati-délnyugati országrészben lesz a legmelegebb, ott akár a 28-30 fokot is elérhetjük. A délies szél azonban többfelé megélénkülhet, megerősödhet. 

S hogy ez mennyire számít szokatlannak?

Eléggé, az ilyenkor megszokottnál legalább 10-15 fokkal enyhébb levegő fog fölénk húzódni a magasban, ahogy az ún. fáklya-diagrammon is látszik, az átlagastól elrugaszkodnak a jelenlegi modellfutások. (A piros vonal mutatja a nagyjából 1500 méteres magasságban található légtömeg 30 éves, ilyenkor megszokott átlaghőmérsékletét).

Meddig tart majd a korán érkezett nyár?

A mostani számítások szerint leghamarabb szerdán érkezhet egy újabb hidegfront, amely várhatóan visszaállítja időjárásunkat a megszokott, tavaszias időjárásba.

Forrás: idokep.hu