„Bika” droggal átitatott papírlapokat akart bejuttatni a bv-be az egykori rabtárs

2023. 11. 14., 08:27
A Kalocsai Járási Ügyészség új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt vádat emelt két férfival szemben, akik dizájner droggal átitatott papírlapokat akartak a büntetés-végrehajtási intézetbe bejuttatni azért, hogy azzal a fogvatartottak között kereskedjenek.

A vádirat szerint a drogkereskedelem miatt kiszabott korábbi börtönbüntetéséből kedvezménnyel szabadult férfi – az ügy egyik vádlottja – az egyik Bács-Kiskun vármegyei büntetés-végrehajtási intézet külső munkavégzési területére ún. „bika” droggal átitatott papírlapokat juttatott be. A szigetelőszalaggal körbetekert műanyag tasakban 49 db kisebb, továbbá 5 db nagyobb méretű, kézzel és géppel teleírt papírlap volt, amelyek mindegyike dizájner droggal volt átitatva. A próbaidős vádlott a még egy évig bent raboskodó barátjának akarta a csomagot bejuttatni azért, hogy a börtönben a drogot laponként 5.000,- Ft-ért értékesítse. A hasznon később megosztoztak volna.

A fogvatartott barát a csomag behozatalával megbízta az egyik rabtársát – az ügy másik vádlottját -, aki a szóban forgó külső területen végzett munkát. Ő a segítségért cserébe ingyen kapott volna saját fogyasztásra a drogból. 2021. január 26-án koradélután, a külső munkából visszatérve a feladattal megbízott vádlott – a terveknek megfelelőn - bevitte a drogot tartalmazó tasakot a büntetés-végrehajtási intézetbe. Belépéskor azonban a felügyelők a csomagot gyanúsnak találták, ellenőrizték, majd értesítették a kalocsai rendőröket.

A vádlottól lefoglalt papírlapok összességében a csekély mennyiség felső határát 2,5-szeresen meghaladó mennyiségű új pszichoaktív anyagot – közkeletű nevén „bika” drogot – tartalmaztak.

Az ügyészség a visszaesőnek számító férfiakat új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy kedvezménnyel egyikük sem szabadulhat. Bűnösségükről a Kalocsai Járásbíróság fog dönteni.