Brian Kobilka Nobel-díjas tudós járt ma Kecskeméten

2024. 04. 13., 16:38
A 2012-ben Nobel-díjat kapott Brian Kobilka amerikai fiziológus látogatott ma (szombaton) Kecskemétre. A tudós elsőként a Kecskeméti Református Gimnáziumban fogadták, ahol megtekintett egy laboratóriumi gyakorlatot, majd a díszteremben válaszolt a diákok kérdéseire. Brian Kobilkát ezt követően a Városházán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fogadta, és közös sajtótájékoztatót tartottak. A városvezető új ösztöndíjprogramot jelentett be, amelynek célja, hogy a fiatalok orvosi tevékenységüket itt a városban végezzék, vagyis jöjjenek vissza tanulmányaik befejeztével.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 38 képet tartalmaz

Brian Kent Kobilka kémiai Nobel-díjas amerikai fiziológus, aki Robert Lefkowitz-cal közösen 2012-ben kapta a díjat a „G-protein-kapcsolt receptorok felfedezéséért és működésük leírásáért.

Brian Kent Kobilka és Robert Lefkowitz felfedezése

A test sejtjei közötti kommunikációt hormonok irányítják. Minden sejtnek vannak receptornak nevezett vevői, melyek képesek a hormonok fogadására. Az 1980-as években Brian Kobilka sikeresen azonosította azt a gént, amely az adrenalin hormon receptorának kialakulását szabályozza. Ő és Robert Lefkowitz azt is felfedezték, hogy a receptor hasonlít a szemben található, a fényt befogadó receptorokhoz. Később felfedezték, hogy a receptoroknak egy egész családja létezik, amelyek hasonlóan néznek ki és hasonlóan viselkednek, ezek a G-fehérje-kapcsolt receptorok. Az ilyen típusú receptorok a gyógyszerek fontos terápiás célpontjai.

A tudós a vasárnap Szegeden kezdődő háromnapos konferencia előtt érkezett Kecskemétre. A megyeszékhelyen elsőként a Kecskeméti Református Gimnáziumba látogatott el, itt a vendéget Engert Jakabné alpolgármester, Szenes Mártonné Durucz Anna Éva, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója és Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója fogadta. A tudós ezt követően a diákok laboratóriumi gyakorlatába tekinthetett be, majd az intézmény dísztermében, kötetlen angol nyelvű beszélgetés formájában válaszolt a diákok kérdéseire.

A fiatalok kérdései nyomán kiderült, hogy Brian Kobilka kardiológusnak készült, de végül jobban érdekelte a laboratóriumi kutatás. Édesanyja csalódott volt, amiért végül nem lett orvos, de - mint mondta - mindig igyekezett azt csinálni, ami érdekelte. Csak hagyta, hogy a dolgok megtörténjenek. Szerencsés volt, hogy mindig a megfelelő helyen volt a megfelelő időben, de nem javasolja, hogy ezt az utat bárki is kövesse.

Az egyórás beszélgetést követően a Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója azt mondta a Kecskeméti Médiacentrumnak, hogy a találkozónak hosszútávú hatása lesz a fiatalok életére.

- A mi diákjaink természetesen mélységeiben nem ismerik azt a kutatómunkát, amelyben Brian Kobilka kiemelkedik, ezért a fiataljaink által feltett kérdések sem kapcsolódtak szorosan a fiziológus munkájához. A beszélgetés ennek ellenére nagy érdekes és izgalmas volt, hiszen vendégünk és a kíséretében tartózkodó szakemberek életük privát részébe és bepillantást engedtek
— nyilatkozta Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója.

A találkozón Brian Kobilka, amerikai Nobel-díjas fiziológus és felesége mellett ott volt Tong Sun Kobilka, a Stanford Egyetem professzora, Hegyi Péter, a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) programigazgatója, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora, Martin Morad, a Dél-Karolinai Egyetem sejtbiológia és anatómia professzora, valamint Varró András professzor, a kuratórium elnöke (Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány), a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Lar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének egyetemi tanára.

A vendégek a fórum után átsétáltak a Városházára, ahol Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fogadta őket. A tudósok a látogatás keretében megcsodálták többek között a felújított disztermet is, majd közös sajtótájékoztatót tartottak.

- A mai látogatás egy kiváló lehetőség volt a fiataloknak Kecskeméten arra, hogy személyes motivációt kapjanak a jövőbeli elképzelésükhöz, karrierjükhöz, pályájukhoz. Mindezt pedig most egy professzionális szervezettségben a Nemzeti Tudós Akadémia segítségével tehették meg. Ez azért is fontos Kecskemét számára, mert mindig is híres volt a város az iskoláiról, és ezt a kiváló iskolarendszert szeretnénk a jövőben is fenntartani és fejleszteni, hogy minél több kiváló tehetséget, orvost, kutatót, mérnököt, művészt, irodalmárt adjunk a világnak 
— fogalmazott a tájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A városvezető ezt követően bejelentette, hogy nemcsak támogatta a programot, hanem egy közös ösztöndíjprogramot is szeretnénk kiírni a közeljövőben, amely a Kecskeméten végzett fiatal orvostanhallgatóknak adna egy ösztöndíj-támogatási lehetőséget. Ennek célja, hogy a fiatalok az orvosi tanulmányaik befejeztével, kutatásaikat, vagy orvosi tevékenységüket itt a városban végezzék vagyis jöjjenek vissza.

Brian Kobilka az elhangzottakhoz kapcsolódva elismerően beszélt látogatása tapasztalatairól.

– Lenyűgözött, amit itt Kecskeméten láttam, hogy mennyire támogatja a város és ez a közösség a tudományt és a kecskeméti fiatalok jövőjét 
— mondta a Nobel-díjas fiziológus.

Hegyi Péter, a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) programigazgatója pedig arról beszélt, hogy szervezetük azért jött létre, hogy segítsék a fiatalokat a fejlődésükben, hogy minél magasabbra tudjanak törni, és megszeressék az orvosbiológiát és a kutatást.

– Szükségünk van új felfedezésekre, de ha betegek vagyunk, akkor a mindennapi ellátásra is szükségünk van az adott kórházakban, ezért folyamatosan arra törekszünk, hogy a fiatalokkal megismertessük a kutatás és a betegellátás szépségét. Azt hiszem, hogy Kecskemét városa kiemelkedő példa erre, hiszen egy kiváló kórházzal rendelkezik. A diákok rendkívül jó körülmények között a gimnáziumokban tudnak fejlődni, kiváló tanárok segítségével. Az önkormányzat is a cél mellé állt, tehát mind az iskola, mind az önkormányzat, mind a kórház adott arra, hogy minta példája legyen az országban
— fogalmazott beszédében Hegyi Péter, a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) programigazgatója, a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetemprofesszora..

A sajtótájékoztató végén a Nemzeti Tudósképző Akadémia elismeréseket adott át a mai látogatás szervezőnek, az önkormányzat részéről Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek illetve a Kecskeméti Református Gimnázium részéről Szenes Mártonné Durucz Anna igazgatónak.