Csodálatos természeti környezettel ismerkedtek a kirándulók a Bugacpusztaházi Értékjáró Séta során

2023. 05. 14., 18:05
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület idei évi második kirándulása alkalmával a vármegye legkisebb, klíma- és ökotudatosságáról híres településére, Bugacpusztaházára invitálták a vendégeket május 13-án, szombaton. A sétát ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte.
A galéria 11 képet tartalmaz

Kerekes László Zoltántól, a község polgármesterétől a település történetét ismerhették meg az érdeklődők, majd Tóth Endre, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai referense a község és a természeti környezet számos érdekességére hívta fel a figyelmet.  Manga Aranka, a Települési Értéktár Bizottság elnöke és a könyvtár vezetője beszélt közösségi életükről, valamint invitálta a látogatókat „A Szakkör – tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program szakköri alkotásokat bemutató kiállításának megtekintésére.  Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület Titkára köszöntötte a túrázókat, megköszönte a túra lebonyolításában résztvevőknek az együttműködést, valamint gratulált a település fejlődéséhez, élenjáró ökotudatos szemléletéhez.

A résztvevőket helyi finomságokkal várták, majd megtekintették a kiállítást és a község területén lévő, szabadon látogatható Pusztaházi Parkerdőbe tettek sétát. A parkerdő kedvelt kirándulóhely, amely esőbeállóval, padokkal, asztalokkal, tűzrakóval, a tanösvényen ismertető táblákkal áll a túrázók rendelkezésére.  23 méter magas kilátójából csodálatos látvány tárul elénk a falura és az erdei környezetre. A Parkerdő keleti oldalától 50 méterre kerékpárúton, nyugati oldalától 100 méterre műúton lehet megközelíteni. A településen akár kerékpárokat is lehet kölcsönözni az aktív pihenést kedvelőknek.

Tóth Endre nagy elhivatottságának és kiemelkedő szakértelmének köszönhetően megismerhették a vendégek az élővilágot, érdekességeket hallhattak a pásztorhagyományokról a bugaci puszta csodálatos, réti virágokkal tarkított környezetében sétálva. A szürkemarha gulya látványa is nagyon kedves élmény volt a sok kis borjúval együtt. Megtekintették a szabadtéri pásztorépítményeket is, majd a Pásztormúzeum emblematikus épületében a letűnt pásztorvilág emlékeiről, a külterjes állattartás történetéről és eszközeiről, a pásztorok mindennapjairól kaptak képet a látogatók.

Utolsó állomásként a Boróka tanösvény bejárása gazdag növényvilágával igazi meglepetést tartogatott az erdei és homokbuckás területen. A túra végén a színvonalas, autentikus Karikás Csárda nyújtott gasztronómiai élményt és pihenési lehetőséget a sétálóknak.

A túra egész évben egyénileg is bejárható a Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció segítségével: http://aranyhomok.hu/hireink/elindult-a-kecskemet-es-tersege-turisztikai-applikacio

A programokról részletesen tájékozódhat az Aranyhomok Egyesület Facebook oldalán is: https://www.facebook.com/akegyesulet vagy az egyesület honlapján www.aranyhomok.hu

Figyelmébe ajánljuk az Aranyhomok Kincsei Települési Értéktárak gyűjteményét, letölthető itt:

http://www.helyiertekeink.aranyhomok.hu