Csúszópénzt fogadtak el - Műszaki vizsgabiztosokat vettek őrizetbe Kecskeméten

2023. 02. 01., 13:12
Razzia volt a kecskeméti Közlekedési Felügyelet műszaki bázisán. A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye szerint a megalapozott gyanú szerint a kormányhivatal dolgozói a gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kapcsolatban vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyintézés során a vizsgaállomáson megjelent ügyfelektől. A Szent István körúti telephelyen 8 műszaki vizsgabiztost vettek őrizetbe.

Több műszaki vizsgabiztost vettek őrizetbe Kecskeméten. A Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében megírta, a Szent István körúti telephelyen zajlik az új autók forgalomba helyezése, valamint a külföldről behozott autók honosítása. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz.

Az illetékes szakállamtitkárság jelzése alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat által végzett felderítés eredményeként a nyomozó ügyészség 2023. január 30-án összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, amelyet követően elrendelte a műszaki vizsgaállomáson elfogott nyolc kormánytisztviselő őrizetét.

A megalapozott gyanú szerint a kormányhivatal dolgozói, a gépjárművek műszaki vizsgáztatásával kapcsolatos hatósági tevékenységükkel összefüggésben vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyintézés során a vizsgaállomáson megjelent ügyfelektől. A vizsgabiztosok a jogtalan vagyoni előnyként elfogadott készpénzről nyilvántartást vezettek, azt a hivatali munkaidő lejárta előtt – rendszerint a műszaki vizsgáló állomás öltöző-helyiségében – összegyűjtötték, majd egyenlő arányban szétosztották, függetlenül attól, hogy az adott napon mely kormánytisztviselő milyen összegű korrupciós pénz vett át hivatali eljárása során.

A Készenléti Rendőrség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat állományába tartozó rendőrök közreműködésével a vizsgabiztosoknál történt kutatások során több mint 53 millió forint készpénz került elő, amelyet az ügyészség lefoglalt. A gyanúsítottként kihallgatott hivatalos személyek beismerő vallomást tettek.