Demenciával is lehet minőségi életet élni - Kecskeméten minden adott hozzá

2023. 09. 20., 08:10
Jelenleg 55 millióan élnek demenciával a Földön, az előrejelzések szerint ez a szám 2050-re a 139 milliót is eléri majd. Ezért is nagy segítség, hogy Kecskemét városa immár több éve nyújt szolgáltatásokat a Települési Demencia Akcióprogram keretében a demenciával élő polgárai, illetve hozzátartozóik számára. Cikkünkből kiderül, milyen támogatásra számíthatnak az érintettek.

Most, amikor az Alzheimer-világnap, az utóbbi években pedig az Alzheimer-világhónap eseményei zajlanak hazánkban és a világ más országaiban, büszkén mondhatjuk el magunkról, hogy Kecskemét városa immár több éve nyújt szolgáltatásokat a Települési Demencia Akcióprogram keretében a demenciával élő polgárai, illetve az ő hozzátartozóik számára. A Piaristák tere 7. szám alatt található Memória Pont egész évben számos programmal és személyre szabott tanácsadással áll a demenciával élők és családjaik rendelkezésére. Nagy örömünkre a közelmúltban rangos országos elismerésben, a Településfejlesztési Szövetség által odaítélt Településfejlesztési Díjban is részesült a program, az indoklás szerint „a gondoskodás terén végzett kiváló munkáért és a demencia elleni példás küzdelemért”.

Az 1984-ben létrejött Nemzetközi Alzheimer Társaság a megalakulásának tizedik évfordulója alkalmából 1994. szeptember 21-én, Edinburgh-ban tartott jubileumi konferenciáján indította útjára az Alzheimer-kór Világnapjára vonatkozó mozgalmat annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a betegség okozta kihívásokra. A Társaság minden évben egy önálló szlogennel jelzett fontos témára fókuszál a demencia ügyén belül. Az idei esztendőben ez a szlogen a „Soha nincs túl korán, soha nincs túl későn!” lett, ezzel utalva és összpontosítva az aktív és egészséges életvitel fontosságára, a kockázati tényezők csökkentésére és a demencia rizikófaktorok ismertetésére.

Az alábbi ábra, segít bemutatja a legfontosabb figyelmeztető jeleket, amelyek demenciára utalnak:

(Forrás: Nemzetközi Alzheimer Társaság és Modus Alapítvány)

Valamely típusú demenciával együtt élni betegként, esetleg demenciával élő embert gondozni, egyre romló állapotában kísérni őt, megterhelő testileg, mentálisan és pszichésen is. A helyzet nehézségét fokozza, hogy a demenciával élők száma a lakosság idősödésével jelentősen nő. A Nemzetközi Demencia Társaság statisztikai adatai szerint

  • a világban minden harmadik másodpercben új demens esetet diagnosztizálnak;
  • jelenleg 55 millió demenciával élő személy él a földön, amely szám 2050-re az előrejelzések szerint 139 millióra növekszik majd;
  • a demenciában szenvedők háromnegyede nem rendelkezik diagnózissal, ezáltal megfelelő terápiában sem részesülnek;
  • hazánkban 250 ezer főre teszik a demenciával élők létszámát, sajnos pontos adatok nem állnak rendelkezésre.

Bár a demencia nem tévesztendő össze az egészséges idősödéssel járó hanyatlási folyamattal, hiszen ez egy betegség, tény, hogy minél idősebb korcsoportokat vizsgálunk, annál nagyobb arányban fordul elő a demencia valamely formája. Tehát a minél idősebb kor demencia rizikófaktornak számít. Mivel társadalmunk és helyi közösségeink idősödnek, számolnunk kell a demenciával élők számának folyamatos és nagyarányú növekedésével.

Az emberek általában riadtan fordulnak el a témától és egészen addig nem néznek azzal szembe, míg környezetükben meg nem jelenik a betegség vagy saját érintettségük okán már nem tudják tovább szőnyeg alá söpörni a problémát. Érthető, hiszen ki szeretné az egyébként is rohanó, gondterhelt életét nehéz témákkal terhelni? Ha azonban mégis előáll a kellemetlen helyzet, a kecskeméti Memória Pontra és az ott folyó szakmai munkára bátran számíthatnak.

Talán az olvasók számára is megnyugtató, hogy a szakemberek tapasztalatai szerint minél több ismerettel rendelkezik az érintett család a demenciáról, annál inkább csökken a mentális teher. Az emberek egyéni erőforrásaikat saját megküzdési stratégiáik felépítésére, a demenciával való együttélés módjának kidolgozására tudják fordítani. Ebben nyújtanak számukra nélkülözhetetlen segítséget a Memória Ponton dolgozó memória tanácsadók.

Fontos tudnunk, hogy a demencia diagnózisa után is van élet, és a demens emberre még számos boldog esemény várhat szerető családja körében. Kijelenthetjük, hogy tudással és megfelelő támogatással minőségi életet is élhet a demens személy és családja.

Ennek elérése azonban egyedi és időigényes folyamat, amelyben a szakorvosok, szociális területen dolgozó szakemberek munkája mellett memória tanácsadóink egyéni konzultációk, Ginko Klubjaink pedig önsegítő csoportok módszertanával támogatják az érintetteket.

Minél hamarabb ismerjük fel a demencia tüneteit a pontos diagnózisalkotás annál korábban megtörténhet. Időbeni és pontos diagnózissal értékes életéveket nyerhet a demenciával élő személy, mivel ekkor még az állapotromlás késleltethető. Előrehaladott állapotban ez már nem kivitelezhető, a kialakult állapot nem fordítható vissza.

Tudjon meg többet a Kecskeméten zajló tevékenységekről, és csatlakozzon Ön is a demensbarát közösséghez!

https://kecskemet.ginkonet.hu/

https://www.facebook.com/ginkonetkecskemet/

Szerző: Cserbán Józsefné, szakmai mentor, Memória Pont, Libor Zoltán, stratégiai és kommunikációs tanácsadó, Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága