Dr. Józsa Tamás volt a Hírös Szenior Egyetem vendége

2023. 02. 23., 21:22
Elindult a Hírös Szenior Egyetem tavaszi előadássorozata. A tegnapi napon Dr. Józsa Tamás, az Oxfordi Egyetem Mérnöktudományi Tanszékének posztdoktori kutatója volt az idei sorozat előadója, aki a sztrók hatékony kezeléséről beszélt mérnöki modellekkel.

Az elmúlt 100 évben a várható élettartam megkétszereződött. A halálozások leggyakoribb oka pedig az időskori megbetegedésekből adódnak. Az egyik ilyen legtöbbet előforduló a sztrók. Tegnap elindult a Hírös Szenior Egyetem tavaszi előadássorozata, amelynek első előadója Dr. Józsa Tamás, az Oxfordi Egyetem Mérnöktudományi Tanszékének posztdoktori kutatója volt.

A sztrókról és annak hatékony megelőzéséről beszélt a mérnöki modellek segítségével. Azt a vért, amit a szívünk pumpál annak körülbelül a 15-20%-át az agyunk követeli minden pillanatban. Ha az agyunk nem kapja meg a kellő vérellátást, akkor a sejtek elkezdenek elhalni benne és ez történik nagyjából a sztrók során. Európában körülbelül 800 000 stroke történik évente. Ez azt jelenti, hogy több mint percenként egy újabb beteget regisztrálnak a kórházakban. Magyarországon ez a szám körülbelül 10 000 évente és ezek 80%-a iszkémiás stroke ami azt jelenti, hogy egy ér szakasz elzáródik.

A sztrók megelőzésének, vagy gyógyításának érdekében számítógépen szimulálják a betegséget valósághűen, hogy minél jobban képet kapjanak a problémáról.

Az előadó beszámolt még arról, hogy igyekszenek a populációkra lebontani a szimulációkat, hiszen több minden is eltérhet a modellezések alkalmával. Az előadó zárásként hangsúlyozta, hogy ezt az évtizedet az egyesült nemzetek az egészséges idősödés évtizedének nevezik. Érdemes szellemi és fizikai kihívásokat keresni, figyeljünk egymásra, a táplálkozásra, hiszen jobb megelőzni a betegséget. A Hírös Szenior Egyetem előadássorozatát most is a Neumann János Egyetem a CédrusNet Kecskemét Programmal összefogásban folytatta, a CAMPUS épületében. A teljes előadás visszanézhető lesz a Kecskeméti Televízióban.