Egybeszerettél minket: dr. Beer Miklós mutatta be új könyvét Kecskeméten

2023. 06. 30., 17:34
Június 29-én mutatták be a Főplébánia Közösségi Házának nagytermében dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök új könyvét. A kötet a püspök 80. születésnapja alkalmából jelent meg. A főpappal a könyvbemutatón Kriskó János kollégánk beszélgetett.
A galéria 5 képet tartalmaz

„Egybeszerettél minket” címmel jelent meg dr. Beer Miklós nyugalmazott váci püspök legújabb kötete, amely a főpásztor 80. születésnapját köszönti. A könyvet dr. Beer Miklós eddigi öt interjúkötetének gondozója, Réti József szerkesztette. A 35 fejezetből álló munka rövid, hétköznapi, de meghatározó erejű történeteket tartalmaz a nyugalmazott püspök életútjából, amelyekhez lazán kapcsolódnak 35 egykori ministráns, gyülekezeti tag, szemináriumi tanítvány, munkatárs és jó barát köszöntő sorai, akik a közösen eltöltött időről fogalmazták meg személyes emlékeiket írásaikban.

A könyvbemutató beszélgetés során Beer Miklós visszaemlékezett azokra a gyermekkori hatásokra, a korai árvaságra, a háború utáni nélkülözésre, a kitelepítés légkörére, amiknek együttes hatására végül a papi pálya mellett döntött. Teológiai képzése a II. Vatikáni Zsinat idejére esett, amelynek döntései meghatározó módon befolyásolták papi szerepfelfogását.

Beszélt negyedszázados tanári működésének tapasztalatairól - mint az esztergomi szeminárium volt rektora -, szólt a papi hivatás választásához ideális életkorról, a papi nőtlenség kérdéséről, valamint a nyíltság és őszinteség fontosságáról a mindent felülíró szeretet mellett. Dr. Beer Miklós a találkozó végén dedikálta köteteit és hosszasan beszélgetett az őt meghallgató és nagy szeretettel fogadó emberekkel.