Ez történik a ponthatárok kihirdetéséig

2023. 07. 22., 21:40
Már nem kell sokáig izgulnia a felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek. Várhatóan július 26-án kiderülnek a ponthatárok. Az idén megszerzett külföldi bizonyítványok és oklevelek feltöltésével július 18-án véget ért a tavasszal kezdődött felvételi ügyintézési időszak. Így tényleg már csak a ponthatárok vannak hátra!

A pontszámítás alapját a dokumentummal megfelelően igazolt és feldolgozott eredmények, valamint a közhiteles nyilvántartásokból kapott információk képezik. Az ügyintézési időszakban benyújtott kérelmek és dokumentumok feldolgozása folyamatosan zajlik, egészen a ponthatár-kihirdetés előtti napokig.

A felvételi összpontszámok a feldolgozottság függvényében alakulnak (ezt a Dokumentumok menüpontban lehet ellenőrizni). Így ha egy újonnan feldolgozott bizonyítvány, igazolás hatással van a jelentkező összpontszámára, a változás csak a dokumentum feldolgozását követő napon jelenik meg a pontszámban.

A jelentkezők az E-felvételi Jelentkezések és pontszámok menüpontjában nézhetik meg az egyes jelentkezési helyeiken számított felvételi összpontszámukat és annak részleteit.

A 2023 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 26-án este hirdetik ki, és azok elsőként a Felvi.hu-n lesznek elérhetők.

Azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, még aznap este-éjjel SMS-értesítést is kapnak az eredményekről. Mivel a szolgáltatónak nagyszámú üzenetet kell kiküldenie, ezért előfordulhat, hogy csak órákkal később érkezik meg az üzenet.

Számos oka lehet, ha valaki egyáltalán nem kap SMS-t, pl. tévesen adta meg a mobilszámát, esetleg az időközben megváltozott. Az eredmény azonban nemcsak a Felvi felületén tudható meg, hanem a ponthatárok közzététele után az E-felvételiben is megnézhető.

A ponthatárok határozzák meg, hogy a jelentkező melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Mindenki csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

A besorolási határozat – amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben – legkésőbb 2023. augusztus 5-ig elérhető lesz az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában. Erről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek.

Ponthatárokról, besorolási döntésről a Felvételi tájékoztatóban lehet többet olvasni.

Forrás: felvi.hu