Ezen a héten érkezik az emelt nyugdíj

2023. 01. 09., 12:22
Jó hírrel indul az év a szépkorúaknak: hamarosan mindenki megkapja a megemelt nyugdíjat - mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban. A politikus hangsúlyozta: az Orbán Viktor vezette polgári kormány kiáll az idősek érdekeiért: eddig 5 alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot, és visszakapták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is.

Ezen a héten, csütörtökön érkezik az első emelt nyugdíj. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videóban elmondta: ebben az évben is folytatódik a Nők 40-program és változatlan marad a nyugdíjkorhatár is.

A nyugdíjasok ebben az évben is számíthatnak Magyarország kormányára
— fogalmazott Nyitrai Zsolt.

A videóban Hulák Zsuzsa, az Idősek Tanácsának tagja azt mondta, hogy a tervezett 5,2 százalékos nyugdíjemelés helyett annak többszörösét, 15 százalékot kapnak majd januártól nyugdíjemelésként az érintettek.

Az emelés az öregségi nyugdíjak mellett a hozzátartozói nyugdíjakra is jár. Ez azt jelenti, hogy akinek van öregségi nyugdíja és mellette például özvegyi nyugdíjban is részesül, akkor mindkét ellátásra megkapja a 15 százalékos emelést.

Hulák Zsuzsa azt is elmondta, hogy a közeljövőben érkező 13. havi nyugdíj szintén a megemelt összegben jár.

A nyugdíjasok számára megnyugtató hír, hogy a kormány ebben a helyzetben is gondol rájuk. Mint ismeretes, tavaly a kiegészítésekkel együtt 14, idén pedig további 15%-kal nő a nyugdíj, ami a 13. havi ellátásra is vonatkozik. Így januártól egy átlag nyugdíjas havi 27 ezer forinttal kap többet, a 13. havi juttatással együtt pedig az emelés meghaladja az évi 350 ezer forintot. Ez körülbelül 2,5 millió nyugdíjast és nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint. Februárban érkezik a dupla nyugdíj, akkor fizetik ki a 13. havi emelt járandóságot is.