Fakitermelés az Izsáki úti véderdőben

2023. 11. 02., 13:40
Az elkövetkező időszakban az Izsáki úti véderdőben fakitermelést terveznek végrehajtani, melynek legfontosabb célja a kiszáradt fák által okozott veszélyhelyzet megszüntetése, az erdő jelenlegi állapotának javítása, diverzifikálása, az elegyesség növelése, az ökológiai stabilitásának növelése, valamint a véderdő funkció fejlesztése – közölte Szabó Lajos erdőmérnök, Kecskemét város erdeinek erdészeti szakirányítója.
Képünk illusztráció (Forrás: pxhere.com)

Az Izsáki úti véderdő Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonkezelésében van.

Mivel ez az erdő közvetlenül lakóövezet mellett található, ezért ezen erdőknek a léte, állapota, illetve bennük történő erdőkezelési munkák közvetlenül is hatással vannak a lakosság mindennapjaira.

Kecskemét Megye Jogú Város Közgyűlése által elfogadott modern szemléletű erdőkezelési koncepció alapján az elmúlt évben több erdészeti munka került kivitelezésre.

Az elkövetkező időszakban az Izsáki úti véderdőben fakitermelést tervezünk végrehajtani, melynek legfontosabb céljai:

- a kiszáradt fák által okozott veszélyhelyzet megszüntetése

- az erdő jelenlegi állapotának javítása, diverzifikálása, az elegyesség növelése, az ökológiai stabilitásának növelése

- a véderdő funkció fejlesztése

Ezúton is szeretnénk kérni az érintett lakókat, hogy a kerítésükön kívül, a véderdő területén tárolt eszközöket, anyagokat, autókat távolítsák el a területről. Felhívom a figyelmüket arra, hogy a fakivágási munkák már november második felében elkezdődnek és a munkálatok során a területen lévő idegen anyagok, tárgyak akadályozhatják, esetleg veszélyeztethetik a munkavégzést, ill. ezen tárgyak megsérülhetnek, összetörhetnek a munkálatok közben.

A munkálatok várható kezdési időpontja november 10.

Kecskemét 2023.10. 31.

Szabó Lajos erdőmérnök

Kecskemét Város erdeinek erdészeti szakirányítója