Felavatták Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta felújított sírját

2023. 05. 12., 16:54
Felavatták Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta felújított síremlékét ma délután a Köztemetőben. A Kodály iskola alapítójának sírja az egykori növendékek és tanárok adományaiból valamit az önkormányzat támogatásával újulhatott meg.
Fotó: Harkai György
A galéria 14 képet tartalmaz

A barátságtalan időjárás ellenére is mintegy 60 jelenlegi és hajdani kodályos növendék és tanár gyűlt össze a Kecskeméti Köztemetőben ma délután, hogy felavassa Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta felújított síremlékét. Az összegyűltek nevében Dr. Horváth Ágnes, nyugalmazott főiskolai tanár köszönte meg a Kodály iskola alapítójának és első igazgatójának, valamint Nemesszeghy Lajosnak az ének-zene feltétlen szeretetét, az erkölcsi tartást és még sok mást, amit a személyes találkozások okoztak.

- Mi nagyon sokat kaptunk Márta nénitől és Lajos bácsitól és különböző módon. Van, akiket tanított, van, akik iránt érdeklődött. Egyáltalán az iskolának az akkori légköre annyira belénk ivódott - mondta dr. Horváth Ágnes, nyugalmazott főiskolai tanár.

Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Márta 100 évvel ezelőtt született és 50 éve hunyt el. Az évfordulók kapcsán a síremlék felújításának ötlete Dömötör Zsuzsa karmestertől és dr. Horváth Ágnestől származik, akik a gyűjtést is megszervezték a költségek fedezésére.

- Mi 1972-ben érettségiztünk, és bennünket még Márta néni kísért ki a kapun. Megkérdeztük az osztálytársainkat, hogy mit szólnának hozzá, ha ezzel tisztelegnénk emléke előtt. Maximálisan támogatták, aztán még egy osztály csatlakozott, az utánunk érettségizők és így elkezdtünk gyűjteni - emelte ki dr. Horváth Ágnes.

Mivel díszsírhelyről van szó, az önkormányzatot is felkeresték, ahonnan 500 ezer Ft támogatás érkezett a nemes célra. Ugyan a síremlék adományokból újulhatott meg, mégis az egykori Kodályosok érzik úgy, hogy ők az adósok, ők kaptak rengeteg adományt volt tanáraiktól. A temetőben a megemlékezés a koszorúk és virágok elhelyezésével és közös énekléssel ért véget, délután 5 órakor pedig egy emlékhangversennyel folytatódott a Kodály iskola dísztermében.