Címke: megemlékezés
Keresés
Dátum választó
Rendezés
12 találat
2024.03.15

Március 15 - Leleplezték a könyvtár előtt Lakatos Pál Jel című szobrát

Március 15-én délelőtt leleplezték a Katona József Könyvtár előtti téren Lakatos Pál Munkácsy-díjas képzőművész Jel című szobrát a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségsorozat első állomásaként. Az eseményen az M. Bodon Pál Iskola és a Katona József Könyvtár egyesített kórusa Kodály Háry Jánosából énekelte el a Toborzót a Kecskeméti Városi Fúvószenekar kíséretével, majd Szemereyné Pataki Klaudia polgármester tartott ünnepi beszédet, melyben kijelentette: "Minden, amit Kecskeméten elértünk, amit fel tudunk mutatni, abból a hősiességből, abból az alkotó erőből fakad, melyet Petőfi ránk hagyományozott."
2024.03.14

Petőfi Sándorra és a márciusi eseményekre emlékeztek Petőfivárosban

Megemlékezésre várta Petőfiváros lakóit és a városrész oktatási intézményeinek tanulóit, óvodásait Kecskemét Önkormányzata, a Kecskeméti Nyugdíjasszövetség és a Széktói Nyugi Klub csütörtök délben. A Petőfi parkban megtartott eseményen az iskolások és óvodások műsora segített feleleveníteni a márciusi forradalom eseményeit és a szabadságharc dicsőséges küzdelmeit.
2024.03.05

Kodály Zoltán és a Kodály Zoltán Vegyeskar jubileuma

Kodály Zoltán halálának 57. és a kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar megalakulásának 136. évfordulójáról emlékeztek meg kedd délután a vasútállomás falán lévő Kodály-emléktáblánál. A megemlékezésen természetesen felcsendült az ének is, az ünnepség végén pedig megkoszorúzták az emléktáblát.
2024.02.08

Fáklyás megemlékezés, múltidéző séta, bővülő kiállítás: elkezdődött a Muraközy 200 emlékév

Muraközy János születésének 200. évfordulóján kezdetét vette a neves kecskeméti festőművész, '48-as hős és városi hivatalnok előtt tisztelgő emlékév. Csütörtök délelőtt megkoszorúzták az Ókollégium falán lévő Muraközy-emléktáblát, és énekkel, verssel, köszöntő beszéddel emlékeztek rá. Az emlékév kiemelt eseménye lesz a március 15-i nemzeti ünnep előestésén tartandó fáklyás megemlékezés, de csatlakoznak a hamarosan kezdődő Házasság Hete programjaihoz is, múltidéző városi sétát rendeznek, a Ráday Múzeum állandó Muraközy-kiállítása pedig négy új képpel gyarapodva várja látogatóit.
2024.01.25

Gyenes Pál összes dédunokája jelen volt az idei Pál-napi megemlékezésen

Idén is megtartották a már hagyományos Pál-napi megemlékezést Gyenes Mihály egykori házánál, ahol 1843. január 25-én egy névnapi összejövetelen a húszéves Petőfi is részt vett. Ez az élmény ihlette első Kecskeméten született versét, mely a Pál-napkor címet viseli. A Hírös Agórában tartott előadásán Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus, a Katona József Emlékház vezetője megvilágította a vers születésének helytörténeti hátterét, majd megkoszorúzták az egykori Gyenes-ház helyén álló emléktáblát a Jókai utcán. A megemlékezést Gyenes Mihály nevelt fia, Gyenes Pál mind a hét dédunokája megtisztelte jelenlétével.
2023.12.15

Kodály Zoltánra emlékeztek születésének 141. évfordulóján

Megemlékezésre és koszorúzásra várta a kecskemétieket az önkormányzat Kodály Zoltán születésének 141. évfordulója alkalmából. A Psalmus Hungaricus Emlékműnél a Kodály Intézet kamarakórusa előadással tisztelgett a XX. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, zenepedagógusa és népzenekutatója előtt.