Fideszes többség lesz a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlésben is

2024. 06. 10., 12:17
Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a vármegyei közgyűlési választás vasárnap. A Bács-Kiskun megyei közgyűlésbe a Fidesz- KDNP tizennégy tagot delegál, a Mi Hazánk öt, a DK és a Momentum pedig két-két mandátumot szerzett.

Négy párt osztozik a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés huszonhárom megszerezhető mandátumán a választók döntése értelmében. A Nemzeti Választási Iroda közlése alapján Bács- Kiskun vármegyében 410. 183 választásra jogosult élhetett állampolgári jogával vasárnap. A vármegyei közgyűlési választásra jogosultak száma 296 041 - a két megyei jogú város: Kecskemét és Baja választópolgárai a vármegyei közgyűlés tagjaira nem szavazhattak. Baján egyébként Fidesz–KDNP óriási győzelemmel zárta az önkormányzati választást. Kálmánné dr. Bari Bernadett nyerte el a polgármesteri széket, és mind a tíz választókerületben a párt jelöltjei lettek a befutók.

A vármegyei választás szavazóhelyein leadott szavazatok összesítése alapján is magasan a Fidesz-KDNP szerepelt a legjobban. A kormánypárt tizennégy tagot delegál a később megalakuló vármegyei közgyűlésbe, a Mi Hazánk öt mandátumot szerzett, a DK kettőt, a Momentum ugyancsak kettőt. A jogszabály értelmében október 1-jét követő 15 napon belül kell megtartani a vármegyei közgyűlés alakuló ülését. Akkor dönt a testület arról, hogy tagjai közül kit választ elnökké és alelnökké.

Az eredményekért kattintson IDE!