Hogyan segíthetünk a figyelemzavaros gyerekeknek? –Podcast a Neurofeedback terápiáról

2023. 02. 03., 09:50
A figyelemzavar nem csak az iskolai érvényesülésben, a tanulásban jelent akadályt, hanem gyakran a társas kapcsolatokban is nehézségeik adódnak azoknak, akik ezzel a problémával élnek. A gyerekek figyelmének állapota a túlzott kütyühasználattal bizonyítottan romlik, és károkat okozott a pandémia időszaka alatti állandó online jelenlét is a koncentrációjukban. Minderre megoldást jelenthet az agyműködés optimalizálásán alapuló Neurofeedback terápia. A módszerről Kecskemét első neurofeedback trénerével, Marosi Tímea pszichológussal beszélget Gyenes-Barta Gabi.

Folyton izeg-mozog a gyerek, vagy éppen bármi külső inger könnyen kizökkenti a koncentrációból? Kerüli az olyan feladatokat, amik tartós erőfeszítést igényelnek vagy folyton „ álmodozik” a tanórán?

A figyelemzavar nem csak az iskolai érvényesülésben, a tanulásban jelent akadályt, hanem gyakran a társas kapcsolatokban is nehézségeik adódnak azoknak, akik ezzel a problémával élnek.

A gyerekek figyelmének állapota a túlzott kütyühasználattal bizonyítottan romlik, és károkat okozott a pandémia időszaka alatti állandó online jelenlét is a koncentrációjukban. Minderre megoldást jelenthet az agyműködés optimalizálásán alapuló Neurofeedback terápia. Napjaink egyik legmodernebb tanulási rendszere az agyhullámok monitorozásán és azok kognitív befolyásolásán alapszik. A fejtetőn elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével a szakember nyomon követi az EEG jeleket, és megjeleníti azokat a képernyőn. Átalában nem tudjuk befolyásolni az agyhullámainkat, mivel nem vagyunk képesek tudatosítani őket. Ezzel a módszerrel azonban „rátanítható” az agy az optimális működésre – vallják a szakemberek. A neurofeedback mint módszer és eszköz használata itthon a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Magyar Szimbólumterápiás Egyesülettel akkreditált képzésén sajátítható el. A személyre szabott fejlesztést csak ily módon kiképzett szakember végezheti, aki emellett orvosi, pszichológiai vagy gyógypedagógiai alapdiplomával rendelkezik. A módszerről Kecskemét első neurofeedback trénerével, Marosi Tímea pszichológussal beszélget Gyenes-Barta Gabi a Gerekcipőben Podcast legújabb epizódjában.