Fogatot indít a Bugaci Ménes a Nemzeti Vágtán

2023. 09. 28., 16:35
5 év kihagyás után idén újra fogatot indít a Bugaci Ménes a Nemzeti Vágtán. A lovakat Kalmár László hajtja majd a hétvégén Szilvásváradon. Ladányi Kovács Zoltán, a Bugaci Ménes tulajdonosa a Kecskeméti Televíziónak elmondta, a kisbéri ló teljesítményét szeretnék bemutatni a közönség számára.
A galéria 14 képet tartalmaz

Sok törődést igényelnek a Bugaci Ménes lovai. Főleg most, amikor egy óriási megmérettetésre készülnek. 5 év után ugyanis újra fogat elé fogják be a paripákat, hogy megküzdjenek a Nemzeti Vágta legjobb fogathajtása címért.

- A Bugaci Ménes haszonállatokat tart. A szürke marha és a rackabirkák tartásának a célja a hústermelés a csárda részére. A ló tartásának a célja azonban a sport. A ló egy komplikált állat, ezért is fontos, hogy olyan versenyeket rendezzenek, mint a Nemzeti Vágta, és azon belül is a fogatvágta. A Bugaci Ménes hagyományosan nagy sportsikereket ért már el a fogathajtás területén, hiszen Juhász László 1984-ben fogathajtó világbajnok lett, Kecskeméti László is világbajnok lett, és ne felejtsük el Abonyi Imrét, aki már az első fogathajtó Európa Bajnokságon 1971-ben Budapesten bajnok lett. Ezért is próbáljuk ezeket a hagyományokat folytatni
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Ladányi Kovács Zoltán, a Bugaci Ménes tulajdonosa, ügyvezetője.

Ezért kérték fel Kalmár Lászlót, hogy újra álljon a szkíta harckocsiba és hajtsa a fogatot a legjobb tudása szerint. Nem véletlenül esett rá a választás, ugyanis a fogathajtó már többször állt a dobogó legfelső fokára a Nemzeti Vágtán.

- „Bízunk benne, hogy jó eredményeket fog elérni. A kisbéri ló teljesítményét szeretnénk bemutatni a közönség számára, ugyanis a Nemzeti Vágtának fontos célja a hagyományőrzés, a Kárpát-medence legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye és egyben közösség összekovácsoló ereje is. Így a hagyományos lófajták is teret kapnak ebben a Kárpát-medencei lovas közösségben, ilyen a lipicai, a nóniusz, a furioso és az általunk tenyésztett kisbéri is
— mondta Ladányi Kovács Zoltán.

A lovakat tavasszal kapták meg, azóta folyamatosan dolgozik velük Kalmár László, aki a legnagyobb profizmussal és szeretettel bánik az aranysárga paripákkal.

- A kisbéri fajtát egy jellemzően nyerges, hátas lónak tenyésztették, de alkalmasak a hámos, fogatos munkára. Sárga színűek, angol telivérrel kezdték őket finomítani, jelenleg a díjugratásban és a military sportban használják őket. Azt gondolom, hogy bízhatunk abban, hogy bírni fogják, mert a munka, amit beléjük tettünk, az meg kell mutatkozzon
— mondta stábunknak Kalmár László, fogathajtó, háromszoros Nemzeti Vágta bajnok.

A kocsi egy úgynevezett biga, amit a Ben Húr filmben láthattunk. A tengelyére van ráépítve a kocsiszekrény, ami azt jelenti, hogy nincs rugózása, viszont nagyon stabil és nem borulékony, tehát nagy sebességet és kanyartempót lehet elérni vele. Idén teljesen új helyszínen rendezik meg a Nemzeti Vágtát, a Hősök tere után Szilvásváradon.

- Ez jóval kisebb pálya lesz, sokkal több kört kell menni, most 4 és fél kör lesz a 2 és fél kör helyett, sokkal szűkebb a pálya, nehezebb lesz előzni, sokkal nagyobb technikai tudást fog igényelni. El kell kerülni a koccanásokat. A lovak robbanékonysága, az edzettsége és tüdőkapacitása fogja eldönteni azt, hogy ki lesz a győztes. Sokszor történt úgy, hogy kilőttek az élről a versenyzők, a végére viszont elfogyott az oxigén és a lovak kezdtek lesavasodni. Akik jobban odakészítették a lovakat, meg is nyerték, mert jobban bírták
— mesélte Kalmár László.

Ezen a hétvégén tehát van miért szurkolni, a Nemzeti Vágta első napján, szombaton lesz az első megmérettetés. Ha minden jól megy, akkor vasárnap élőben nézhetjük a közszolgálati televízióban Kalmár Lászlót és a gyönyörű, aranyló lovakat.