„Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” címmel konferenciát szervezett az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

2023. 05. 15., 16:06
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 2023. május 12. péntek 14:00 órától első ízben került megrendezésre a „Földtől az asztalig – tartósítószermentes befőzés rejtelmei” című konferencia a Hírös Agóra Kulturális Központban.
Fotó: Varga Petra
A galéria 19 képet tartalmaz

Az érdeklődők neves előadók, kiváló szakmai előadása által betekintést nyerhettek a tartósítószermentes befőzés, tárolás praktikáinak elsajátítására, valamint rövid áttekintést kaptak az előállított háztáji termékek piacra jutásának lehetőségeiről is. A konferencia résztvevőit Hegedűs Lászlóné Kunbaracs község polgármestere köszöntötte, aki felhívta a figyelmet a háztáji, egészséges és biztonságos élelmiszer előállítás fontosságára.

Kujáni Lászlóné a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Területi Szervezetének elnöke a kiskerteket pusztító kártevőkről, azok elleni hatékony védekezéséről számolt be. A régi fajokon felül szó esett a felmelegedés hatására megjelenő új fajok kártékony tevékenységéről, egyszerű növényvédelemről is. Daragó Dénes, okleveles vegyészmérnök, nyugalmazott minőségbiztosítási és fejlesztési igazgató az élelmiszerbiztonságot szem előtt tartva ismertette a házilag alkalmazható kíméletes, tartósítási technológiákat, melyekkel hosszú ideig eltartható, jó minőségű végtermék nyerhető. Eloszlatta a köztudatban lévő téves gyakorlatokat, rossz beidegződéseket.

Csonka Tímea kistermelő a gyümölcsök házi aszalásához, egészséges gyümölcslevelek készítéséhez adott hasznos tanácsokat.

Kujáni Katalin a Kislépték Egyesület elnöke pedig a kistermelői termékek piacra jutásának segítéséről, hatékony értékesítési módszereiről adott átfogó tájékoztatást a konferencia résztvevőinek.
A hiánypótló szakmai konferencia elérte célját, hiszen a témában jártas szakemberek gyakorlatias, hasznos információkkal szolgáltak a háziasszonyok, gazdálkodók részére.

www.aranyhomok.hu