Hamarosan kijelölhetik a repülőtér körüli zajgátló védőövezeteket

2023. 02. 16., 11:56
Jól halad a kecskeméti katonai repülőtér környezetében létesítendő zajgátló védőövezetek kijelölésének folyamata. A csütörtöki közgyűlésen a katonai légügyi hatóság illetékese azt mondta, az ún. izofon-görbék telekhatárokhoz való igazítását követően a szakhatóságok néhány hónap alatt jóváhagyhatják az új övezeteket, melyek így hivatalosan kijelölésre kerülhetnek.

Hosszú évek óta várat magára a jelenlegi, Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) szereplő zajvédelmi zónák felülvizsgálata. Erre egyrészt az azóta változó körülmények miatt van szükség, másrészt azért, hogy a lakosság erősebb jogosítványokkal rendelkezzen a zajártalmak elleni védelemben.

A katonai légügyi hatóság képviseletében Lázár Béla ezredes a csütörtöki közgyűlésen elmondta: az új zajgátló védőövezet nem zajvédő fal vagy más létesítmény, hanem olyan térképen szereplő vonalak, melyek zónákra osztják a repülőtér környezetét a zajszennyezettség szempontjából. A zajjal legerősebb terhelt A zónában az ingatlantulajdonosok felajánlhatják ingatlanukat eladásra a honvédségnek, vagy átfogó zajszigetelést kérhetnek házukra. A B zónában lévők jelentős zajszigetelést kérhetnek, a C zónában pedig a nyílászárókra kiterjedő zajszigetelés kérhető.

Lázár Béla kiemelte: a honvédség senkinek az ingatlanát nem fogja kisajátítani, az A zónás tulajdonosok számára adott a lehetőség, hogy felajánlják házukat eladásra a katonaságnak. Amennyiben a zajszennyezett ingatlanok tulajdonosai hangszigetelést kérnek, a költség jelentős részét a repülőtér üzemeltetője köteles állni - hangsúlyozta, hozzátéve, éppen ezek a repülőteret terhelő kötelezettségek jelentik az új rendszer egyik fő előnyét a lakosság számára. A HÉSZ-ben jelenleg szereplő zajvédelmi zónák ugyanis nem rónak semmilyen kötelezettséget a repülőtér üzemeltetőjére.

Képviselői kérdésekre válaszolva elmondta: a számításokat 2018-ban kezdték meg, és tíz évre előre, vagyis 2028-ig prognosztizálták a kecskeméti repülőtér zajszennyezésének várható változását a polgári légiforgalom elindulása és a haderőfejlesztés következtében. Ezzel együtt, az újonnan kijelölt védőövezetek várhatóan csak néhány évig lesznek érvényben, később rendszeres felülvizsgálatra szorulnak.

Lázár Béla beszámolt arról is, hogy várhatóan zajmonitor rendszert fognak telepíteni, mely folyamatosan ellenőrzi majd a zajszint alakulását, és egyes esetek kivizsgálására is alkalmas lesz.

Az A, B és C zónában minden érintett ingatlantulajdonost részletesen tájékoztatni fognak levélben - hangzott el.

A Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottság keddi ülésén egyhangúlag támogatta az előterjesztést, ahogyan a csütörtöki közgyűlés is egyhangúlag elfogadta azt, ezzel pozitívan véleményezve a terveket. Az önkormányzat most az izofon-görbék telekhatárokhoz való igazításában fog segíteni, Falu György alpolgármester felajánlotta közreműködését és a térinformatikai rendszer adatait ennek támogatására. Ezt követően kerülhet sor a néhány hónapot felölelő szakhatósági vizsgálatokra, majd megtörténhet a zajgátló védőövezetek kijelölése.