Archívum
2024.02.25

Óriási volt az érdeklőkés a szecessziós városnéző sétára

Megtöltötték a Városháza dísztermét szombaton a szecessziós városnéző séta résztvevői. Az ifj. Gyergyádesz László művészettörténész által vezetett séta itt, a felújított díszteremben vette kezdetét egy rövid előadással, majd a Sajtópalota, az egykori katolikus bérház helyén álló Lordok háza, az Ifjúsági Otthon és a mellette álló izraelita bérház, a Luther-palota, az Újkollégium, a Cifrapalota, végül a városi vagy úri kaszinó épülete adták a séta állomásait. Mindenhol olyan érdekességeket tudhattunk meg az épületekről és általában Kecskemét történetéről, amelyek a helybéliek többsége számára is újdonságot jelenthettek.
2024.02.24

Gésa, pénzeszsák, medúza: ötletes jelmezekkel farsangoltak a Lánchíd utcai iskolában

Pénzeszsák, medúza, szivárvány és légy is volt szombat délelőtt a Lánchíd utcai iskola sportcsarnokában tartott farsangon, ahol a batmanek és pókemberek mellett fel-feltűnt egy-egy gésa és rendőrnő is. A jelmezverseny mellett mozgás és kézműveskedés is várta a gyerekeket.
2024.02.23

Zöld, élhető, modern - Bemutatták a Homokbányára tervezett új városközpont koncepcióját

Zöld, élhető, modern, de egyúttal a kecskeméti hagyományokhoz illeszkedő – ilyennek álmodta meg Zoboki Gábor építész és csapata a Homokbányára tervezett új kecskeméti városközpontot. A két éve zajló munka, melyhez több százan járultak hozzá ötleteikkel, a végéhez érkezett. A koncepciót péntek délután mutatták be a Neumann János Egyetemen. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint a Széchenyiváros építése óta nem volt ilyen lehetősége a városnak arra, hogy egy vadonatúj városrészt álmodjon meg.
2024.02.22

Megrázó, gondolatébresztő tárlat nyílt a Malomban a Bűncselekmények Áldozatainak Napján

Az emberkereskedelem, a prostitúció, a családon belüli erőszak áldozataira és a bűncselekmények megelőzésére hívja fel a figyelmet a Malom Központ második emeletén csütörtökön megnyílt kiállítás. Február 22-e, a Bűncselekmények Áldozatainak Napja alkalmából megrázó és elgondolkodtató performanszt is bemutatott a Malomban Sebők Maja és társulata. Az esemény kapcsán szakembereket kérdeztünk az aktuális magyarországi és kecskeméti helyzetről.
2024.02.21

Új ügyfélszolgálati pontot nyitott Kecskeméten a Groupama Biztosító

A Kisfaludy-ház egykori Domus áruház felőli oldalán megnyitotta második kecskeméti ügyfélszolgálati irodáját a Groupama Biztosító. Alexandre Jeanjean, a biztosító vezérigazgatója a Lechner Kávéházban tartott szerdai megnyitóeseményen kiemelte: a digitalizáció és a mesterséges intelligencia korában is kulcsfontosságúnak tartják az ügyfelekkel való személyes kapcsolattartást. Gaál József, Kecskemét alpolgármestere üdvözölte az új ügyfélszolgálati pont megnyitását, hiszen mint mondta, a pénzügyi szolgáltatások fejlesztése is hozzátartozik a város élhetőségének további emeléséhez.
2024.02.20

Kihirdették a Szerelemre ítélve című novellapályázat eredményét

A Házasság Hetéhez kapcsolódva novellapályázatot hirdetett az önkormányzat 25 év alatti fiatalok részére Szerelemre ítélve címmel. A legjobb pályamunkák szerzői kedd délután vehették át a díjakat a Lechner Kávéházban rendezett ünnepi eseményen. A pályázat kedvcsinálóként is szolgált egy hamarosan elinduló kecskeméti irodalmi műhelyhez, mely a fiatal tehetségek kibontakozását lesz hivatva segíteni.
2024.02.16

Több mint 500 hátrányos helyzetű gyermek nézhette meg a Pinokkiót

Több mint 500 hátrányos helyzetű gyermek nézhette meg a Pinokkió című zenés mesejátékot péntek délután a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban. Az előadás után meglepetés finomság is várta a kicsiket.
2024.02.15

Közgyűlés - Döntés a 2024/25-ös óvodai csoportlétszámokról

A csütörtöki közgyűlés egyhangúlag jóváhagyta az önkormányzati fenntartású óvodák csoportlétszámait a 2024/25-ös nevelési évre. Egyes, jellemzően a külső városrészekben található óvodák iránti fokozott igény kielégítésére engedélyezték a csoportlétszámok 1-5 fővel történő megemelését.
2024.02.13

Közel 10 millió forint önkormányzati támogatás környezetvédelmi célokra

Csaknem 10 millió forintot fordít Kecskemét városa idén környezetvédelmi programok támogatására az Önkormányzati Környezetvédelmi Alap forrásaiból. Az összeg felosztásáról keddi ülésén döntött a Közgyűlés Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrár Bizottsága.
2024.02.12

Visszakerül a Szent Korona Kecskemét címerébe a Városháza dísztermében

Az eredeti állapotnak megfelelően visszakerül a Szent Korona Kecskemét város címerébe a Városháza dísztermében – döntött hétfői ülésén a Közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottsága.
2024.02.12

Tizenötmillió forint támogatást kapnak idén a kecskeméti polgárőr-szervezetek

Tizenötmillió forint önkormányzati támogatást kapnak a 2024. évre a kecskeméti polgárőr-szervezetek. A keret felosztásáról hétfői ülésén döntött a Közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottsága.
2024.02.08

Fáklyás megemlékezés, múltidéző séta, bővülő kiállítás: elkezdődött a Muraközy 200 emlékév

Muraközy János születésének 200. évfordulóján kezdetét vette a neves kecskeméti festőművész, '48-as hős és városi hivatalnok előtt tisztelgő emlékév. Csütörtök délelőtt megkoszorúzták az Ókollégium falán lévő Muraközy-emléktáblát, és énekkel, verssel, köszöntő beszéddel emlékeztek rá. Az emlékév kiemelt eseménye lesz a március 15-i nemzeti ünnep előestésén tartandó fáklyás megemlékezés, de csatlakoznak a hamarosan kezdődő Házasság Hete programjaihoz is, múltidéző városi sétát rendeznek, a Ráday Múzeum állandó Muraközy-kiállítása pedig négy új képpel gyarapodva várja látogatóit.
2024.02.06

Sántha György életéről és költészetéről tartottak előadást a könyvtárban

A népi írók köréhez tartozó kecskeméti költő, Sántha György életútjáról és költészetéről hallhattak előadást az érdeklődők kedd délután a Katona József Könyvtárban. A Nyugdíjas Könyvbarátok Klubja keretében megrendezett esemény előadója Sántha Melinda, a költő unokája, életművének kutatója volt, aki felvázolta az 1888-ban egy Kerekegyháza melletti tanyáról induló, majd kecskeméti, budapesti, berni, berlini és párizsi tanulmányok után Kiskunfélegyházára, végül újra Kecskemétre tartó pálya ívét.
2024.02.03

Beiktatták Kovács Barbarát a kecskeméti evangélikusok parókus lelkészeként

Ünnepi istentisztelet keretében iktatták be Kovács Barbarát a Kecskeméti Evangélikus Egyházközség parókus lelkészeként szombat délelőtt. Az ifjú lelkész igehirdetésében úgy fogalmazott: Krisztus megterített asztalához szeretné vezetni a híveket, és felszolgálni nekik azt a lelki táplálékot, amelyből saját maga is erőt merít.
2024.02.02

Vidák István és Nagy Mari indiai gyűjteményéből nyílt tárlat az Agórában

Vidák István és Nagy Mari textilművészek indiai gyűjteményéből nyílt kiállítás péntek este a Hírös Agórában. A tárlaton főképp nemezből, selyemből és ezek kreatív ötvözetéből készült ruhadarabok, kendők és falikárpitok láthatók, részben az alkotók 13 indiai útjának gyűjtéséből, részben saját kezük munkáját dicsérő alkotásokból. Az értékes anyagot most bocsátották először közszemlére.
2024.02.02

Tizennégy borvidék 36 borászata várja a 3. Cifra Borséta vendégeit

Tizennégy borvidék 36 borászatának közel 150 féle bora várja március 22-én, pénteken a 3. Cifra Borséta vendégeit. A Cifrapalota exkluzív környezetében, a kiállított műtárgyak között tartandó sétáló borkóstolón olyan borvidékek képviseltetik majd magukat, mint Villány, Szekszárd és Tokaj, de természetesen a balatoni borok széles választéka is elérhető lesz. Kecskemét közkedvelt boros eseményéről Frittmann Péter borászt, főszervezőt kérdeztük a KTV Kiemelő magazinjának csütörtök esti adásában.
2024.02.01

Pécsi Rita, Horváth Szilárd és Papp Zsolt segíti a leendő elsősök szüleit az iskolaválasztásban

Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, Horváth Szilárd, a gödi Búzaszem Iskola igazgatója és Papp Zsolt, a kecskeméti Szent Imre Iskola igazgatója beszélget február 19-én, hétfőn este a Kocsis Pál Iskola dísztermében, ahol a leendő elsősök szüleit szeretnék döntésükben segíteni. Az iskolaválasztás pedagógiai, pszichológiai szempontjairól való eszmecserében körüljárják többek között, hogy mire van igazán szüksége egy kisiskolás gyermeknek, mi fejleszti, erősíti őt? Mit adhat az iskola a gyermek- és felnőttkor értékes, boldog életvezetéséhez? Természetesen kiderül majd az is, hogy milyen a „jó suli”. Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat a 17:30-kor kezdődő pódiumbeszélgetésen.
2024.02.01

Kecskeméten is bemutatták a pápalátogatásról szóló díszkötetet

Kecskeméten is bemutatták a Ferenc pápa apostoli látogatásáról szóló díszkötetet szerdán este a Szentcsalád plébánián. A fotókkal gazdagon illusztrált kötet tartalmazza a Szentatya áprilisi látogatása során elmondott összes beszédét, sőt QR-kódok segítségével közvetlenül elérhetjük az elkészült televíziós felvételeket is. Ferenc pápa látogatásának előkészületeiről és kulisszatitkairól, valamint személyes élményekről is hallhattunk a könyvbemutató meghívott vendégeitől, akik mindannyian az események sűrűjében, azok tevékeny részeseiként élték át az emlékezetes három napot.
2024.01.29

Tódor Norbert tanúságtétele az ÉlŐvízben

A KTV vallási magazinja, az ÉlŐvíz januári adásában megismerhetik Tódor Norbertet, aki nyolc éve tevékenykedik a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ munkatársaként. Norbertet már fiatal korában foglalkoztatta a nagybetűs Igazság kérdése. Kereste a választ arra, hogy mi is a boldogság, és mi mozgatja a világot. Keresése közben megérintette az Isten. Megtérése nem pontszerű volt, éveken át eltartott. Ma a Kecskeméti Református Egyházközség aktív tagja.
2024.01.29

Közel kétszázan ropták a Kecskemét Táncegyüttes bálján

Közel kétszázan vettek részt a Kecskemét Táncegyüttes idei bálján. A Hírös Agóra aulájában szombaton este megrendezett estélyen a népzenét a Hegedűs együttes, a könnyűzenét a szintén kecskeméti Hangulat zenekar szolgáltatta, a finom ételekről pedig a Kecskeméti Csárda gondoskodott. A Kecskemét City Balett táncosai friss premierjükből, a Carmina Buranából adtak elő egy részletet, így mondhatjuk, hogy a bál igazi kecskeméti koprodukció volt.
2024.01.25

Gyenes Pál összes dédunokája jelen volt az idei Pál-napi megemlékezésen

Idén is megtartották a már hagyományos Pál-napi megemlékezést Gyenes Mihály egykori házánál, ahol 1843. január 25-én egy névnapi összejövetelen a húszéves Petőfi is részt vett. Ez az élmény ihlette első Kecskeméten született versét, mely a Pál-napkor címet viseli. A Hírös Agórában tartott előadásán Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus, a Katona József Emlékház vezetője megvilágította a vers születésének helytörténeti hátterét, majd megkoszorúzták az egykori Gyenes-ház helyén álló emléktáblát a Jókai utcán. A megemlékezést Gyenes Mihály nevelt fia, Gyenes Pál mind a hét dédunokája megtisztelte jelenlétével.
2024.01.24

Kétszázötven munkahelyet teremt Kecskeméten a német ZF új autóipari üzeme

Kétszázötven munkahelyet teremt Kecskeméten a német ZF technológiai cégcsoporthoz tartozó ZF Chassis Modules Hungary Kft. új autóipari üzeme, mely a Déli Iparterületen idén ősszel kezdheti meg tevékenységét. A beruházást bejelentő szerdai kecskeméti sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester üdvözölte az újabb betelepülő iparcéget, biztosítva őket a város támogatásáról az infrastruktúra, az oktatás és az engedélyeztetés terén.
2024.01.23

Ingyenes moldvai és gyimesi táncoktatás indul a Széchenyivárosi Közösségi Házban

Hagyományteremtő szándékkal ingyenes táncházba invitálja a táncolni vágyókat a Csipkefa zenekar január 23-án, kedd délután 16.00 órától a Széchenyivárosi Közösségi Házba. Mint a Facebookon írják, tánctudás nem szükséges, csak lelkesedés. Jellemzően körtáncokat fognak táncolni, ezért egyedül is lehet érkezni, szeretettel várnak minden korosztályt. Énektanítással és hangszeres bemutatóval is készülnek, a hangszereket ki is lehet majd próbálni.
2024.01.11

Új tarifarendszer Kecskeméten: áprilistól ingyenessé válhat a diákok és a nyugdíjasok közlekedése

Jelentősen kedvezőbbé válhatnak a közösségi közlekedés tarifái április 1-től Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia polgármester javaslata szerint. Amennyiben a februári közgyűlés jóváhagyja, a nappali tagozatos oktatásban részt vevő 6 és 25 év közötti diákok, valamint a nyugdíjasok teljesen ingyen utazhatnak majd a Kecskeméti Közlekedési Központ (KeKo) járatain, továbbá az eddigi felére – 5.000 forintra, illetve Kecskemét Kártyával rendelkezőknek 3.500 forintra – csökkenhet a Kecskeméten dolgozók havi bérletének ára.
2024.01.08

Sebő Ferenc volt a Csipkefa táncház vendége

A hazai népzenei élet egyik ikonikus alakja, a táncházmozgalom születésénél ott bábáskodó Sebő Ferenc volt a Csipkefa táncház vendége január 5-én, pénteken este. A Kápolna utcai Cliché megtelt, talán soha nem voltak még itt ennyien táncházas eseményen. A gyerekektől, diákoktól a fiatal felnőttekig, majd a középkorosztályon át egészen a nagyszülőkig terjedő közönség először egy előadást hallhatott Sebőtől a táncházmozgalom kezdeteiről, majd egy zenésztársaival adott minikoncert következett, hogy aztán hajnalig tartó táncházba torkolljon az este.
2024.01.03

Sebő Ferenc lesz a Csipkefa táncház vendége

Sebő Ferenc és zenekara lesz a Csipkefa táncház vendége január 5-én, pénteken este 19.00 órától a Kápolna utcai Clichében. Előadást, minikoncertet, majd moldvai és vonós táncházat is élvezhetnek a betérők. A talpalávalót a házigazda Csipkefa zenekar mellett Hegedűs Máté és barátai húzzák.
2024.01.02

Ezúttal is nagy sikerrel, 130 résztvevővel zajlott a szilveszteri futás a szabadidőközpontban

Ezúttal is nagy sikerrel, 130 résztvevővel zajlott az óévbúcsúztató szilveszteri futás a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban december 31-én. Mint Lovas Zoltán főszervező elmondta, több mint 30 éves hagyománya van Kecskeméten ennek az igazi örömfutásnak, mely csak a pandémia két éve alatt szünetelt.
2023.12.28

Kecsketáncoltatással búcsúztatták az óévet az Otthonban

Egy ősi moldvai csángó népszokás, az urálás elevenedett meg december 22-én, pénteken este az Ifjúsági Otthonban. A Présház folk-klub eseményén jól megtáncoltatták a kecskét, és moldvai táncccal búcsúztatták az óévet.
2023.12.22

Jótékonysági karácsonyi ünnepséget tartottak a Zrínyi Ilona Általános Iskolában

Jótékonysági karácsonyi ünnepséget tartottak a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskolában csütörtök délután. Mint Tóth Lászlóné intézményvezető köszöntőjében kiemelte, a befolyó adományokat egy nyugdíjas kollégájuk unokájának gyógykezelésére ajánlják fel.
2023.12.21

ÉlŐvíz - Karácsonyi örömhír a kecskemétieknek

December 20-án, szerda este mutattuk be a KTV-n az ÉlŐvíz karácsonyi adását, melyben hat felekezet papjai, lelkipásztorai mondanak rövid ünnepi üzenetet a kecskemétieknek. Ezzel az adással kívánunk áldott karácsonyt minden nézőnknek!
2023.12.21

A Kecskeméti Fürdőben ünnepelte a karácsonyt a KESI

Vízi sorversenyekkel, Mikulással, közös énekléssel ünnepelte a karácsonyt a Kecskeméti Sportiskola (KESI) szerda este a Kecskeméti Fürdőben. Az eseményen részt vett Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó és kislánya, Flóra, aki egy ritka genetikai rendellenességgel él együtt hősiesen.
2023.12.14

Bemutatta TOP 100-as kiadványát a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Bemutatta a vármegye legnagyobb vállalkozásait bemutató TOP 100 - Bács-Kiskun Vármegye Gazdasága 2023 című kiadványát a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtök délután a kecskeméti Városházán. Gaál József kamarai elnök köszöntőjében kiemelte: a vármegye gazdasága egészségesen működik, és jó összetételű az ágazatok, a vállalkozásméretek és a tulajdonosi szerkezet szempontjából is.
2023.12.14

A vármegye legjobbjait díjazta a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

A vármegye legsikeresebb vállalkozásait és vállalkozóit díjazta a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön a kecskeméti Városházán tartott évzáró küldöttgyűlésén. Az ünnepi alkalmon az arra érdemes diákoknak támogatást adtak át a kamara által szervezett 15. Hírös Vacsorán összegyűlt adományokból. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: városunk mindent megtesz azért, hogy az infrastruktúra fejlesztésével lekövesse és tovább ösztönözze az elmúlt évek robbanásszerű gazdasági fejlődését.
2023.12.12

Negyven új mestert avatott a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Negyven kiváló szakember vehette át mesterlevelét december 12-én, kedden a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon tükörtermében. Az ünnepi eseményen Gaál József, a mesterképzéseket szervező Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: a mesterlevél a „szakmák diplomája”, az elérhető legmagasabb végzettség, amely stabil egzisztenciát biztosít, egyúttal hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez.
2023.12.10

ÉlŐvíz - Dr. Berényi Tivadar orvossal beszélgettünk

Dr. Berényi Tivadar orvossal láthattak beszélgetést a KTV ÉlŐvíz című vallási magazinjának novemberi adásában. Vall arról, hogyan formálódott benne keresztény hite gyerekkorában, kecskeméti piarista diákévei alatt, majd a szegedi egyetemen és későbbi munkája során Kiskunhalason és Kecskeméten. Dr. Berényi Tivadar arról is beszél, hogyan éli meg hitét aneszteziológusként, valamint közéleti szerepeiben: a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportjának vezetőjeként, és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) újonnan megválasztott megyei elnökeként.
2023.12.07

Közgyűlés – Tovább erősödik a szociális védőháló Kecskeméten

A csütörtöki közgyűlés egyhangúlag támogatta a szociális rendelet módosítását, mely egy sor területen tovább szövi a szociális védőhálót Kecskeméten. Az új formák között találunk szemüvegre, gyógyszerre és fogyatékkal élőket segítő eszközökre szóló támogatást is.
2023.12.07

Közgyűlés – Akár havi 50 ezer forintos támogatást is kaphatnak albérletre a fiatalok

A csütörtöki városi közgyűlés egyhangú döntése értelmében akár havi 50 ezer forintos önkormányzati támogatást is kaphatnak lakbérre azok a 24 és 35 év közötti fiatalok, akik Kecskeméten helyezkednek el. A támogatást nem szociális alapon nyújtják. Feltétele a legalább középfokú végzettség, és előnyt élveznek azok, akik a hiányszakmákban dolgoznak.
2023.12.06

Közel 10 milliárd forint értékű naperőművet telepített az MVM Kecskeméten

Csaknem 10 milliárd forint értékű napelemparkot telepített az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. Kecskeméten. A 23,8 megawatt csúcsértékű (MWp) beépített teljesítményű új naperőmű szervesen illeszkedik Kecskemét energetikai fejlesztésébe, melyben kiemelt szerepet játszanak a megújuló források – mondta a szerdai projektzáró rendezvényen Gaál József alpolgármester.
2023.12.05

Támogatást kaphatnak gyerekük szemüvegére a rászoruló egyszülős családok

Hatvanezer forintos támogatást igényelhetnek gyerekük szemüvegére a rászoruló egyszülős családok a szociális rendelet tervezett módosítása szerint. Az Esélyteremtési Bizottság keddi ülésén Engert Jakabné alpolgármester elmondta: a rendeletmódosítás több más módon is kiszélesítené a szociális védőhálót Kecskeméten.
2023.11.30

Krisztus a jövőnk! – Dr. Bábel Balázs tartott előadást Kecskeméten a KÉSZ szervezésében

Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartott előadást szerda este Kecskeméten a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében. Az Érseki Helynökség Lestár téri épületében tartott, Krisztus a jövőnk! című előadáson az érsek rámutatott: napjaink bizonytalanságai közepette egyre nagyobb szükség van a mindennapok „kis reményei” mellett a „nagy reményre”, azaz Krisztusra.
2023.11.24

Novák Katalin együtt kosarazott a kecskeméti fiatalokkal

Novák Katalin péntek reggel edzésen vett részt a kecskeméti Mercedes Kosárlabda Akadémián. A köztársasági elnököt Sztojan Ivkovics és felesége, Béres Tímea fogadta, és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is részt vett a közös kosarazáson. A kötetlen, jó hangulatú eseményen az U18-as fiú- és az U12-es lánycsapat tagjai életre szóló élménnyel gazdagodhattak.
2023.11.23

Kecskeméten kezdte vármegyei látogatását Novák Katalin köztársasági elnök

Szerdán este megérkezett Kecskemétre Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő kétnapos vármegyei körútját kezdte meg a megyeszékhelyen, ahol megnézte a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Meseautó című előadását. Novák Katalin csütörtök reggel megtekintette a Városházát, majd vármegyei vezetőkkel találkozott. Ezután a hetényegyházi Univer-üzemben vezette körbe Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója, majd a Katona József Gimnáziumba látogatott, ahol megnézte édesanyja tablóját és diákokkal is találkozott. Csütörtöki kecskeméti programja a Kecskemétfilm Kft.-nél tett látogatással zárult, innen Kiskunhalasra utazott az államfő.
2023.11.22

Májustól átfogó felújításon esik át a Széktói Stadion pályája

Jövő év májusától, az NB I-es szezon végeztével új pályatestet kap a Széktói Stadion. A mintegy 700 millió forintos beruházást Kecskemét város önkormányzata és a tao-felajánlások révén kecskeméti cégek is jelentősen támogatják. A pályatest cseréje után a városi oldali lelátó, majd a főépület felújítása, bővítése következhet hosszabb távon – hangzott el a KTE szerda délutáni sajtótájékoztatóján.
2023.11.20

Erdei Péter, Durányik László és Hollókői Huba vallott a vezénylés művészetéről

A Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja szombaton a széchenyivárosi fiókkönyvtárban tartotta második Kodály Klub rendezvényét. A pódiumbeszélgetésen a kecskeméti komolyzenei élet három elismert alakja, Erdei Péter, Durányik László és Hollókői Huba vallott a karmesterség, a vezénylés művészetéről.
2023.11.19

Régi sztorik, sokéves barátságok: múltidézés a 40 éves Logi Klubnál

Negyven évvel ezelőtt, 1983-ban alakult meg Kecskeméten a Logi Klub. A számítástechnika akkoriban még gyerekcipőben járt, de már sokan érdeklődtek iránta. A főképp fiatalokat vonzó kecskeméti klubban megismerhették a korabeli számítógépes játékokat, emellett programozást, játékfejlesztést, számítógépes grafikát tanultak az érdeklődők, és persze erős közösség is formálódott. Az egykori tagok a régi időket idézték meg szombaton a Széchenyivárosi Közösségi Házban.
2023.11.16

Ziccer video-podcast: Marko Sinik kosaras volt a vendégünk

Marko Sinik, a kecskeméti kosárcsapat szerb idegenlégiósa volt Ziccer című video-podcastunk második adásának vendége. A belgrádi születésű fiatal irányító az idei szezonban csatlakozott a Duna Aszfalt - DTKH Kecskemét gárdájához.
2023.11.14

Zarándoklat és újabb adományok: Héjja János az El Caminóról

Adományozással egybekötött el caminós élménybeszámolót tartott Héjja János kecskeméti vállalkozó a Sheratonban hétfő este. Személyes hangvételű előadásából sok hasznos információt is megtudhatott a közönség a népszerű zarándoklatról.
2023.11.10

Szenvedélyünk az innováció

Tavasszal vette át az idén 30 éves Phoenix Mecano Kecskemét Kft. vezetését egy ambiciózus német fiatalember, Andreas Nübler. Nem most érkezett Magyarországra, már hét éve a kecskeméti céget erősíti különböző vezető pozíciókban. Dr. Nagy Zoltán két és fél évtized után adta át neki az 500 főt foglalkoztató nagyvállalat irányítását. Az eddig elsősorban kutatás-fejlesztéssel foglalkozó 40 éves szakember nem hazudtolta meg múltját, a Phoenix Mecano új jelmondatának azt választotta: „Szenvedélyünk az innováció”. Szándékuk nem kevesebb, mint a globálisan jelen lévő Phoenix Mecano legsikeresebb egységévé tenni a kecskeméti leányvállalatot.
2023.11.10

A romániai forradalom testközelből: Kecskemétre is jön a Libertate'89 –Nagyszeben

Az 1989-es romániai forradalom légkörét teszi átélhetővé, szinte tapinthatóvá a Libertate '89 – Nagyszeben című film, mely hamarosan Kecskemétre is megérkezik. A román-magyar koprodukcióban készült alkotás a romániai forradalom egy kevéssé ismert helyínén, a dél-erdélyi Nagyszebenben játszódik, az itteni kusza, olykor abszurdba hajló eseményeken keresztül mutatja be '89 decemberének fegyveres konfliktusait, emberi drámáit és morális dilemmáit.
2023.11.04

Javában zajlanak az Agóra Diótörő-előadásának próbái

Javában és jó hangulatban zajlanak a Hírös Agóra Diótörő-produkciójának próbái a rendező-koreográfus, Barta Dóra irányításával. Szombat délelőtt bepillantottunk a munkafolyamatba, és néhány kulisszatitkot is megtudtunk a november 26-án debütáló darabról.
2023.11.03

A Hegedűs Együttes lesz a Csipkefa táncház vendége

Kecskemét nagymúltú, tavaly 40 éves fennállását ünneplő népzenei együttese, a Hegedűs Együttes lesz november 3-án, pénteken este a Csipkefa táncház vendége a Kápolna utcai Clichében.
2023.11.01

Meghitt ökumenikus megemlékezést tartottak a köztemetőben mindenszentek ünnepén

Meghitt ökumenikus megemlékezést tartottak mindenszentek ünnepe alkalmából november 1-jén 17:00 órától a kecskeméti köztemetőben. A lelkészi beszédeket zenés-verses műsor kísérte, majd koszorúzással zárult az esemény.
2023.10.27

Lenyűgöző Ember tragédiája-előadást hozott a Háromszék Táncegyüttes Kecskemétre

A néptáncra épülő, de attól a historikus és modern táncok irányába is bátran kinyúló előadással nyűgözte le a kecskeméti közönséget a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes csütörtök este a Hírös Agóra nagyszínpadán. Könczei Árpád rendező-koreográfus nyomán Madách Az ember tragédiája című műve elevenedett meg a tánc nyelvén, erős színészi alakításokkal, ötletes jelmezekkel, találékony minimáldíszlettel és nem utolsó sorban kiemelkedő élőzenei produkcióval.
2023.10.26

A bugaci Aranymonostor kincseiről tartott előadást Rosta Szabolcs a KÉSZ tagjainak

Dr. Rosta Szabolcs régész, a Katona József Múzeum igazgatója tartott érdekfeszítő előadást szerda este a bugaci Aranymonostor elmúlt években feltárt kincseiről a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében a Főplébánia Lestár téri közösségi termében. Rosta Szabolcs elmondta: 2024 tavaszán nagyszabású látogatóközpont nyílik az Árpád-kori monostor területén.
2023.10.20

Két új streetball-pályát adtak át a Neumann Egyetem GAMF Karán

Két vadonatúj streetball-pályával gazdagodott a Neumann János Egyetem GAMF Karának sportcentruma a KTE Kosárlabda Klub és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) támogatásával. A pályákat pénteken adták át Báder Márton, az MKOSZ elnöke jelenlétében.
2023.10.18

Bizakodó hangulatú támogatói ankéton fogadta szponzorait a KTE

Az elmúlt öt bajnoki jelentette kisebb hullámvölgy ellenére bizakodó hangulatban zajlott kedd este a Kecskeméti TE támogatói ankétja a belvárosi Veyron rendezvényházban. A szakvezetők hangsúlyozták, hogy az összes fontos statisztikai mutató tekintetében fejlődött a klub, és továbbra is jó a csapatmorál. A fő cél a KTE stabilizálása az első osztályban, amire minden esély adott. A Széktói Stadion fejlesztése is napirenden van, megújulhat a gyepszőnyeg, és a fedett lelátók tervét is kidolgozzák.
2023.10.13

A készülő új településrendezési tervet vitatták meg a bizottságok

Kecskemét készülőben lévő új településrendezési tervét vitatták meg péntek reggel a szakbizottságok közös ülésükön a Városháza dísztermében. Öveges László főépítész kiemelte: az egész várost érintő, átfogó, gyakorlatilag új rendezési tervről van szó, melynek kidolgozása több mint egy éve kezdődött meg. Falu György alpolgármester emlékeztetett arra, hogy legutóbb 2002/2003-ban vezettek be ilyen léptékű módosítást a rendezési tervben. A mintegy kétórás ülés végén a téma összetettségére tekintettel a bizottságok úgy döntöttek, hogy a decemberi közgyűlésre halasztják a döntést. Addig további egyeztetések következnek, és a felmerülő javaslatokat beépítik a készülő tervezetbe.
2023.10.11

Wittmann Krisztián: két-három hét múlva újra pályán lehetek

A Debrecen ellen idegenben játszott pénteki bajnoki mérkőzésen sérülést szenvedett Wittmann Krisztián, a Duna Aszfalt – DTKH Kecskemét csapatkapitánya. Az orvosok szerint 2-3 hetes rehabilitáció után léphet újra pályára. Wittmann Krisztiánt sérülése mellett a szezonkezdésről, a csapatmorálról és az új idegenlégiósok beilleszkedéséről is kérdeztük.
2023.10.01

Ünnepi istentiszteleten adtak hálát a református Pálmácska Óvoda 15 éves fennállásáért

Ünnepi istentiszteleten adtak hálát vasárnap délelőtt a Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda 15 éves fennállásáért. A belvárosi református templomban tartott istentiszteletet az óvoda Csillag csoportjába járó apróságok éneke, rövid prózai előadása és imája tette különösen meghitté. A szertartás keretében a Pálmácska Óvoda igazgatóhelyettese, Andrásyné B. Tóth Anikó átvehette a Tradicionális Magyar Keresztyén Oktatásért-díjat.
2023.09.30

Megnyílt a Kecskeméti Örömfestők kiállítása a Városházán

Megnyílt szombat délelőtt a Kecskeméti Örömfestők kiállítása a Városháza előcsarnokában. A zömében akvarell-festményeken a hírös város nevezetes helyszínei és épületei, mindenekelőtt a felújított Városháza elevenedik meg.
2023.09.29

Dr. Szobonya Zoltánra emlékeztek Kecskeméten

Az 1956-os forradalom vértanújának, dr. Szobonya Zoltán halálának 65. évfordulója alkalmából három helyen tartottak megemlékezéseket és koszorúzást pénteken Kecskeméten. Elsőként a Neumann János Egyetem könyvtárában, majd a megyeházán, délután pedig a börtön épülete előtt emlékeztek a jánoshalmi és mélykúti forradalom egykori vezetőjére.
2023.09.22

Több százan vettek részt az autómentes napon tartott kerékpáros felvonuláson

Az autómentes nap zárásaként 17 órától kerékpáros felvonulást tartottak a fenntartható városi közlekedés jegyében. Az immár hagyományos eseményen kicsik és nagyok együtt tekertek egy kört a Főtérről kiindulva, biztosított útvonalon haladva, majd a Főtérre visszatérve. A célba érés után értékes nyereményeket, köztük fődíjként egy kerékpárt sorsoltak ki a résztvevők között.
2023.09.22

Szarvasgombát szimatolt Citrom a Nyitott Piacok Napján

Egy különleges gasztro-csodával, a homoki szarvasgombával is megismerkedhettek a Nyitott Piacok Napjára kilátogatók péntek délelőtt a belvárosi piacon. A Kárpát-medencében honos, a szarvasgombák közül egyedüliként édes ízű homoki szarvasgombát egy ügyes kutyus, Citrom szaglászta ki a gyerekek nagy örömére. Az érdeklődők sokféle ízletes falatot kóstolhattak még, előadások hangzottak el, és a kicsiket bábjáték is szórakoztatta a piac szabadtéri részén megrendezett hangulatos eseményen.
2023.09.19

Fiatal csapattal, új légiósokkal vág neki a szezonnak a KTE kosárcsapata

Nagyszabású, jó hangulatú csapatbemutató eseményt tartott a Duna Aszfalt – DTKH Kecskemét kedd este az Ápoló Klubban. A fiatal kerettel rendelkező, három új külföldi légióst szerződtető csapat fő célja idén is a rájátszásba való bejutás. Az előző szezon legjobb játékosának a 12 éve Kecskeméten játszó válogatott kosarast, Karahodzsics Kemalt választották.
2023.09.15

Átadták a kívül-belül megújult Bocskai utcai óvodát

Átadták és megáldották péntek délelőtt a csaknem 600 millió forintból kívül-belül megújult Bocskai utcai óvodát. A negyvenéves épületet másfél év alatt újították fel, gyakorlatilag csak a falakat tartották meg. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntőjében kiemelte: a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programja keretében három kecskeméti óvoda is megújult vagy újul meg a közeljövőben. A Bocskai utcai óvoda mellett idén júniusban adták át a megújult Teleki László utcai ovit, és hamarosan felújítják a Szent Imre utcai óvodát is. A Bocskai utcai óvoda pénteki ünnepélyes átadásán részt vett Soltész Miklós államtitkár és dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is.
2023.09.15

A régi magyar kávéházi hagyományok kelnek életre Kecskeméten – Megnyílt a Lechner

Kávéház, nem kávézó – hívja fel mindjárt az elején a figyelmet Tamási Ákos, a Városháza sarkán nemrég megnyílt Lechner Kávéház üzletvezetője. A régi magyar kávéházi hagyományokhoz visszanyúló patinás Lechner nem csak minőségi olasz kávét kínál. A croissant-ok, bagettek, magyaros és angolszász tojásételek mellett meleg főételeket, frissen csapolt proseccót és más italkülönlegességeket is fogyaszthatunk itt, de ennél még több kíván lenni a Lechner: Kecskemét új közösségi helyszíne.
2023.09.11

Petőfi 200 - A KÉSZ újbudai csoportja látogatott Kecskemétre

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Budapest XI. kerületi, újbudai csoportja látogatott Kecskemétre vasárnap az "Irodalmi barangolás a 200 éve született Petőfi nyomában" című rendezvénysorozat harmadik állomásán.
2023.09.11

„Dönteni kellett: az életemet arra szentelem, hogy a gyerekekért dolgozom”

Görbe László piarista atyát éppen ötven évvel ezelőtt, 1973-ban szentelték pappá Kecskeméten. A jeles évfordulóról közös aranymisén emlékeztek meg rendtársával, a szintén fél évszázados papságát ünneplő Holczer József atyával augusztus 25-én a piarista templomban. Görbe atyával a rendházban találkoztunk, és részletesen kikérdeztük fordulatokban és feladatokban bővelkedő életútjáról, mely egy Kerekegyháza-közeli tanyáról indult, majd Kecskeméten, Veszprémen és Budapesten át 2016-ban visszakanyarodott a hírös városba.
2023.09.06

Felnőtt kezdő néptánccsoportot indít Kecskeméten a Tűzön-Vízen Át Egyesület

Felnőtt kezdő néptánccsoportot indít Kecskeméten a Tűzön-Vízen Át Egyesület szeptember közepétől. A csatlakozáshoz semmilyen előképzettség nem szükséges, és szólóban is lehet érkezni – a férfiakat különösen várják. Az egyesület évadkezdéséről és idei terveiről Kósa Levente elnökkel beszélgettünk.
2023.09.03

Nyit a táncházévad: a Kurázsi a régi kamarában ropta

Szeptember elején a tanévvel együtt a táncházévad is kezdetét vette Kecskeméten. A Csipkefa zenekar szeptember 1-jén, pénteken indított a Clichében szabadtéren, a Kurázsi Táncműhely pedig másnap, szombat este tartott hangulatos táncházat az Erkel utcai régi kamaraszínházban.
2023.08.29

Csaknem 55 ezren vettek részt a most záruló HI! Kecskemét programjain

Csak a hivatalosan regisztrált látogatókat számba véve csaknem 55 ezren vettek részt a most lezáruló HI! Kecskemét bő négy évig futó programjain. A 2019-ben kezdődő sorozat keretében megközelítőleg 300 zenei produkció valósult meg, és legalább ennyi hagyományőrző, óvodás, iskolás vagy nyugdíjas csoportnak nyújtottak bemutatkozási lehetőséget – hangzott el a HI! Kecskemét projektzáró eseményén kedden a Városházán. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester úgy fogalmazott: mi kecskemétiek "egy nagy családdá kovácsolódtunk" a HI! Kecskemétnek köszönhetően.
2023.08.28

Eleki táncoktatással és szabadtéri táncházzal nyitja az évadot a Csipkefa

Délután eleki román táncok oktatásával, majd este szabadtéri táncházzal nyitja meg az új évadot a Csipkefa zenekar szeptember 1-jén, pénteken a Kápolna utcai Clichében.
2023.08.28

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák augusztus 25-én, péntek este a kecskeméti piarista templomban. A kórus- és orgonamuzsikával ékesített, számos pap- és szerzetestárs által koncelebrált ünnepi szentmisére megtelt a templom. Görbe László prédikációjában felidézte kecskeméti diákéveit, majd innen induló és ide visszatérő pályáját, hálát adva a támogatásért egykori tanárainak és a piarista családnak.
2023.08.25

Itthon, Kecskeméten - Példaadó összefogással valósult meg az új kisfilm

Három közismert család élményein keresztül mutatja be Kecskemét városának kincseit a KTV gyártásában készült Itthon, Kecskeméten – "Kecskemétiségünk" kulcsai című kisfilm. A zenével aláfestett, gyönyörű képeket felvonultató 10 perces film példaadó összefogásban készült el a hírös város neves intézményeinek, szakembereinek, művészeinek részvételével. Az alkotókat és az egyik főszereplőt kérdeztük arról, hogyan élték meg a filmkészítés folyamatát, milyen szakmai kihívást jelentett számukra a kisfilm megalkotása, és milyen személyes élményekkel gazdagodtak.
2023.08.22

Megnyílt a 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

Kecskemét Főterén, a Hírös Forrás szökőkútnál kedd délután megnyílt a 26. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás, mely több mint 100 kiállítóval, kézműves bemutatóval, kulturális műsorral várja az érdeklődőket vasárnapig. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület által a Hírös Hét Fesztivál kísérőrendezvényeként megszervezett nagyszabású térségi seregszemlén tíz faházban és egy jurtában összesen 16 település mutatkozik be. A rendezvény újdonsága idén a Térségi Gasztrohét, melynek keretében megismerkedhetünk a térség hagyományos ízeivel.
2023.08.20

Augusztus 20 - Kecskemét is megünnepelte az ország születésnapját

Vasárnap este a Nagytemplom mögötti Szent István-szobornál Kecskemét is megünnepelte az államalapítás és az új kenyér ünnepét. Népzene és néptánc, dr. Berényi Tivadar KÉSZ-elnök ünnepi beszéde, Göbölyös Károly, a Magyarok Kenyere - 15 Millió Búzaszem program megyei nagykövete köszöntője, Sasvári Sándor színművész éneke, kenyéráldás, és a hagyományőrzők által kísért koszorúzás emelte az ünnep fényét.
2023.07.28

KTE-Riga: a második gólt szerző Pálinkás Gergő értékelt

A házigazda KTE 2-1-re nyert a lett Riga ellen a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában, a párharc első mérkőzésén csütörtök este a Széktói Stadionban. A fantasztikus hangulatú találkozó után a második kecskeméti gól szerzője, a frissen igazolt Pálinkás Gergő értékelt.
2023.07.28

KTE-Riga: a tizenegyesből gólt szerző Szuhodovszki Soma értékelt

A házigazda Kecskeméti TE fantasztikus hangulatú, izgalmas meccsen 2-1-re nyert a lett Riga ellen a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában, a párharc első mérkőzésén a Széktői Stadionban csütörtök este. A találkozó után a tizenegyesből gólt szerző, majd gólpasszt adó Szuhodovszki Soma értékelt.
2023.07.26

Lóczi István vezetőedző: bónuszként tekintünk a Riga elleni megmérettetésre

A tavalyi szezon kiemelkedő teljesítményének bónuszaként tekintenek a Riga elleni nemzetközi megmérettetésre – mondta Lóczi István, a Kecskeméti TE vezetőedzője a csütörtök esti UEFA Európa Konferencia Liga-mérkőzést felvezető szerdai sajtótájékoztatón.
2023.07.11

ÉlŐvíz - Bemutatkozik a baptista Szőlőtő Gyülekezet

A Szőlőtő Gyülekezet szűk egy éve alakult meg. Homokbányán, a bringaparkban nyitották meg gyülekezeti termüket, ahol istentiszteleteik és más programjaik zajlanak. A KTV vallási magazinja, az ÉlŐvíz legutóbbi adásában a gyülekezet életre hívója és vezetője, Bruder Gergő baptista lelkipásztor mesél arról, hogyan is indult el az új közösség plántálása, és hogyan bontakoznak ki a szőlőtőből a szőlővesszők.
2023.07.11

Lélekemelő görög kóruskoncerttel nyitott a Kodály Fesztivál

Lélekemelő, túlvilági szépségű görög kórushangversennyel vette kezdetét hétfő este az idei Kodály Művészeti Fesztivál a Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében. A Chóres női énekegyüttes hagyományos dallamokat szólaltatott meg 20-21. századi görög zeneszerzők feldolgozásában, emellett Kodály Zoltán és Bárdos Lajos több kompozíciója is felcsendült – görög nyelven. A Városháza díszudvarán, kellemes nyáresti időben megtartott koncertet Bősze Ádám szellemes konferálása tetté még emlékezetesebbé.
2023.07.08

Tánccal, énekkel ünnepelte 50 éves jubileumát a Hírös Város Nyugdíjas Klub

Tánccal, énekkel, egy finom ebéddel és nagy adag jókedvvel ünnepelte 50 éves jubileumát a Hírös Város Nyugdíjas Klub szombaton az Izsáki úti Hírös Rendezvényházban. Az eseményre Kiskunfélegyházáról és Bugyiról is érkeztek nyugdíjas klubok, így összesen csaknem 150-en töltötték el együtt ezeket a vidám órákat.
2023.07.06

Több mint 70 károlis pedagógushallgató vehette át diplomáját a református templomban

A kecskeméti református templomban tartották meg csütörtökön délután a Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának diplomaosztó ünnepségét. A nagykőrösi székhelyű kar 73 hallgatója: csecsemő- és kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok és tanítók vehették át oklevelüket az ünnepi istentisztelet keretében.
2023.06.30

A Sixtusi Kápolna Kórusa is fellép az idei Kodály Fesztiválon

A kórusok állnak az idén július 10. és 16. között megrendezendő Kodály Nemzetközi Művészeti Fesztivál középpontjában. A külföldi előadókat is felvonultató koncertsorozatra Görögországból és a felvidéki Galántáról is érkeznek kórusok, a legnevesebb vendégegyüttes azonban kétségkívül a vatikáni Sixtusi Kápolna Kórusa, mely a Nagytemplomban ad hangversenyt július 12-én 20.00 órától. A fesztivál programját péntek délelőtt ismertették a Romkertben megtartott sajtótájékoztatón.
2023.06.27

A Szőlőtő Gyülekezet és Kunszt József-díjasok a júniusi ÉlŐvízben

Szerda este ismét jelentkezik az ÉlŐvíz című vallási magazin a Kecskeméti Televízió műsorán. A holnapi adásban megismerkedhetnek a Homokbányán nemrég megalakult Szőlőtő Gyülekezettel. Május 15-én adta át dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Kunszt József-díjakat. Két kecskeméti pedagógus is átvehette az elismerést. A szerdai adásban velük is láthatnak riportot: két élet, két tanúságtétel a hivatásszeretetről, a gyerekek szeretetéről, Istenről.
2023.06.22

Közgyűlés - Nappali demensellátó létesülhet a Fecske utcában

Negyven demens személy nappali ellátására, fejlesztésére szolgáló központ létesülhet a Fecske utcában a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat közreműködésével. Az erről szóló ellátási szerződés megkötését egyhangúlag támogatta a csütörtöki közgyűlés.
2023.06.22

Új köztisztasági rendeletet fogadott el a közgyűlés

Új köztisztasági rendeletet fogadott el csütörtökön a városi közgyűlés. A rendelet az eddigi szabályozáshoz képest egyértelműbben kimondja az ingatlantulajdonosok kötelezettségét a környező járda, kerékpárút tisztántartására, valamint új elemként bevezeti a kereskedelmi és vendéglátóhelyek kötelezettségét hulladékgyűjtők és csikktartók kihelyezésére. A rendelet a továbbiakban is fenntartja a szociálisan rászorulók 90, illetve 100 százalékos támogatását a hulladékszállítási díj kifizetésében.
2023.06.18

Az Uzsgyi zenekar nagy bulival zárta moldvai táncház évadát a Kilelében

Az Uzsgyi zenekar nagy bulival zárta péntek este moldvai táncház évadát a Jókai utcai Kilele Music Caféban. A szezon utolsó táncalkalmához a szokásosnál is többen csatlakoztak, így az Uzsgyinak és vendégzenészeiknek hála óriási moldvai mulatság kerekedhetett a szűkös, ám annál hangulatosabb helyen. Már most várjuk a szeptemberi folytatást!
2023.06.16

MCC pódiumbeszélgetés: a sportsikerekhez a belső motivációt kell elsősorban megtalálni

A sikeres sportteljesítményhez elsősorban a belső, személyes motivációt kell megtalálni, de a környezet is kulcsfontosságú ahhoz, hogy ez a motiváció kibontakozhasson – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kecskeméti pódiumbeszélgetésén péntek délután. Az Aranyhomok szálloda tükörtermében megtartott beszélgetésen Ivkovicné Béres Tímea 108-szoros válogatott kosárlabdázó, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia vezetője, Szabó Tibor, a KTE Labdarúgó Akadémia vezetője, valamint Sárkány Dominik, az Újpesti TE sportpszichológusa cserélt eszmét a mentális tényezők sportteljesítményben játszott szerepéről.
2023.06.11

Koncert és sütivásár az Olívia Szeme Fénye Alapítvány javára az Ápolóban

Jótékonysági koncertet és sütivásárt tartottak vasárnap délelőtt az Olívia Szeme Fénye Alapítvány javára az Ápoló klubban. A rendezvény teljes bevételét az extrém koraszülöttként világra jött, majd öt naposan nagyon súlyos agyvérzést szenvedett Pataki Olívia gyógykezelésére fordítják.
2023.06.11

HÉP: megtiszteltetés volt, hogy felújíthattuk a Városházát

– Kihívás és megtiszteltetés volt, hogy felújíthattuk a kecskeméti Városházát, ezzel folytathattuk azt a munkát, amit 130 éve kezdtek el a kor neves mesterei Lechner Ödön vezetésével – mondta Gyenes Balázs, a Horváth Építőmester (HÉP) Zrt. igazgatóságának tagja. A kecskeméti székhelyű építőipari cég zömében helyi alvállalkozók bevonásával négy év alatt végezte el a gigászi munkát, melynek gyümölcsét, a kívül-belül megújult Városházát e héten adták át ünnepélyes keretek között.
2023.06.08

Ünnepélyesen átadták a felújított kecskeméti Városházát - Összefoglaló

Csütörtökön ünnepélyes keretek közt átadták a felújított kecskeméti Városházát. A díszteremben tartott ünnepségen Lázár János építési és közlekedési miniszter, Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott beszédet. A történelmi egyházak képviselői megáldották az épületet.
2023.06.08

Lázár János: a kecskeméti Városháza a magyar gyarapodás szimbóluma

A kecskeméti Városháza a magyar gyarapodás szimbóluma, Kecskemét városa pedig a Kárpát-medencei magyarság számára a gyarapodás városa - fogalmazott a felújított Városháza csütörtöki átadási ünnepségén Lázár János építési és közlekedési miniszter. Bejelentette: vasútfejlesztést, autópályaépítést és a déli határátlépési pontok újjáépítését is magába foglaló régiós gazdaságfejlesztési programot hirdet a kormány, melynek keretében Kecskemétet és a tőle délre eső területeket még jobban össze akarják kapcsolni Szerbiával, a Balkánnal, Dél-Európával.
2023.06.08

A Kollár Vonósnégyes adott koncertet a kecskeméti ózsinagóga épületében

A Kollár Vonosnégyes adott hangversenyt szerda este a kecskeméti ózsinagóga épületében. A zsidó hitközség Nagykőrösi utca 5. szám alatti épületegyüttesében a díszterem megújulása után a műemlékvédelem alatt álló ózsinagóga teljes felújítása a következő lépés, és a nagyzsinagógában működő Tudomány és Művészetek Háza kínálata is megújulhat a közeljövőben.
2023.06.07

Ízek, dallamok, viseletek hozták el Erdélyt Kecskemétre

Autentikus ízek, dallamok és tánc, egy csodálatos viseletkiállítás és egy gyönyörű film hozta el Erdélyt Kecskemétre. A Népi Iparművészeti Gyűjteményben kedden tartottak hangulatos Erdély-napot a felújított Városháza átadását ünneplő egyhetes eseménysorozat keretében. A megnyílt tárlat, mely Moldvától Biharig 15 rend ruhával mutatja be a lányok, asszonyok ünnepi viseletét, június 24-ig látogatható.
2023.06.05

Hangulatos szabadtéri táncházzal zárta az évadot a Csipkefa

Hangulatos, teliholdas szabadtéri táncházzal zárta az évadot a Csipkefa zenekar a Kápolna utcai Cliché belső udvarán június 2-án, péntek este. A szokásos moldvai táncok mellett vonós vendégzenekaruk, a Góbé folkside széki, mezőségi és kalotaszegi rendekkel is megörvendeztette a táncosokat.
2023.06.05

Nagyszabású nemzeti összetartozás napi gálakoncerttel nyílt meg a Városháza díszudvara

Nagyszabású, látványos gálakoncertet adtak a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából vasárnap este a Városháza díszudvarán, ahol a felújítás óta ez volt az első jelentős nyilvános program. A kétórás koncerten legszebb nemzeti érzelmű dalaink, a Kormorán együttes slágerei, végül az István a király rockopera legnépszerűbb dallamai csendültek fel neves előadók tolmácsolásában. A koncertet a Kecskeméti Televízió élőben közvetítette, a felvétel megtekinthető a cikkben.
2023.06.04

Jakab Eleonóra kárpátaljai tanár: "Nem engedünk a százból!"

A kárpátaljai magyar nyelvű hitélet és oktatás helyzetéről tartott előadást Jakab Eleonóra, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára a Nemzeti Összetartozás Napján, vasárnap délelőtt a kecskeméti Városháza dísztermében. Mint mondta, jelenleg száz magyar nyelvű oktatási intézmény működik Kárpátalján, és ezek megtartása döntő fontosságú az ottani magyarság megmaradása szempontjából.
2023.06.02

Pécsi Rita: a haragot nem szabad elnyomni, de kezelését tanulni kell

A harag természetes érzelem, amit nem szabad elnyomni vagy szégyellni. Természetes vészjelzés, hogy valami, ami számomra fontos, veszélyben van. A haragban hihetetlen erő rejlik, amit „jól be lehet fogni”, ha helyesen viszonyulunk hozzá és megtanuljuk kezelni, jól kifejezni – mondta Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár a megyei könyvtárban csütörtök délután tartott előadásán.
2023.05.31

A KTE focistái is megnézték a Városháza új látogatóközpontját

Az NB I-ben ezüstérmet szerzett KTE focistái is megtekintették szerda délután a Városháza új látogatóközpontját. A fiúk nem meglepő módon a város sportsikereit bemutató utolsó teremre voltak a leginkább kíváncsiak.
2023.05.31

Farkas Attila Márton: Buddha szkeptikus és pragmatikus fickó lehetett

A történeti Buddha szkeptikus, pragmatikus, a rögzített világnézeteket ellenző ember lehetett, akinek tanítása nem a nyugati értelemben vett filozófia vagy vallás volt, hanem egy spirituális út és módszer, melynek célja az ember állandó nyugtalanságának, szorongásának megszüntetése – mondta Farkas Attila Márton vallástörténész a megyei könyvtárban tartott keddi előadásán.
2023.05.29

ÉlŐvíz: Keserű Balázs építész vall a Szűz Mária Világ Királynője engesztelő kápolnáról

A Szűz Mária Világ Királynője engesztelő kápolna érdekes történetéről és jelenéről láthatnak riportot a KTV ÉlŐvíz című vallási műsorának májusi adásában. A budai Normafa és a János-hegyi libegő felső állomása között fekvő Anna-rétre szánt kápolna megépítését az 1940-es években a Szűzanya nyilatkoztatta ki Natália nővérnek, ám az azóta sem épült meg. Keserű Balázs kecskeméti építész a szívén hordozza az ügyet: színvonalas, pontos látványtervet készített, mely az eredeti, kinyilatkoztatás szerinti engesztelő kápolnát ábrázolja a modern technika segítségével.
2023.05.28

Fergeteges pünkösdi táncház kerekedett az Agórában

Szombat koraeste gyereknapi táncos flashmobbal vette kezdetét a Kecskemét Táncegyüttes pünkösdi táncháza a Hírös Agóra előtti Deák téren. A szabadtéri előadás után az Agóra aulájában folytatódott a program táncoktatással, majd hajnalig tartó mulatsággal. A talpalávalót a 40 éves kecskeméti Hegedűs Együttes szolgáltatta.
2023.05.26

Megvan az ezüst!

Katona Bálint 67. percben szerzett góljával a KTE péntek este legyőzte a Kisvárdát az OTP Bank Liga utolsó fordulójában, ezzel megszerezte a bajnokság ezüstérmét, és a következő szezonban a Konferencia-liga selejtezőjében indulhat. Ezzel a klub 112 éves történetében a legjobb eredményt érte el. A mérkőzés után átadták az érmeket a Széktói Stadionban, ezután pedig hajnalig tartó buli következett a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban.
2023.05.25

Közgyűlés - Zöld lámpa a Green & Cool Kecskemét fejlesztési koncepciónak

Egyhangúlag támogatta a csütörtöki közgyűlés a Green & Cool Kecskemét fejlesztési koncepciót, mely további hazai és uniós források elnyerése esetén fellendítheti Homokbánya városrész, majd potenciálisan más kecskeméti városrészek fenntartható energetikai fejlesztését.
2023.05.25

Közgyűlés - Egyhangú támogatás a Tehetségsegítő Tanács megújításának

Egyhangú döntéssel támogatta csütörtökön a városi közgyűlés a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács megújítását. A képviselők szintén egyhangúlag támogatták, hogy a város kössön együttműködési megállapodást a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal, melynek Nemzeti Tudósképző Akadémiáján jelenleg 170 kecskeméti középiskolás pallérozza tudását a természettudományok terén.
2023.05.25

Nem emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai

Nem emelkednek idén az önkormányzati tulajdonban lévő, szociális helyzet alapján és költségelven bérbe adott lakások bérleti díjai - döntött csütörtökön a városi közgyűlés. A lakásrendeletben és lakbérrendeletben eszközölt módosítások alapján bevezetik a piaci alapú bérbeadás lehetőségét is. Elhangzott továbbá: kidolgozás alatt áll a 28 év alattiak részére adandó lakbértámogatás, majd esetleges ingatlanvásárlás rendszere, mely a Kecskeméten való helyben maradásban segítené a fiatalokat.
2023.05.23

Megújulhat a Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács

Megújulhat a hírös városban működő tehetségműhelyek képviselőit tömörítő Kecskeméti Tehetségsegítő Tanács - ismertette az Esélyteremtési Bizottság keddi ülésén Engert Jakabné. Az alpolgármester egy másik előterjesztése szerint a város együttműködési megállapodást köthet a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvánnyal, melynek Nemzeti Tudósképző Akadémiáján csaknem 100 kecskeméti középiskolás pallérozza tudását a természettudományok terén.
2023.05.23

Bizottsági támogatás a Green & Cool Kecskemét fejlesztési koncepciónak

Egyhangúlag támogatta a városi közgyűlés környezetvédelmi bizottsága keddi ülésén a Green & Cool Kecskemét fejlesztési koncepciót, mely további hazai és uniós források elnyerése esetén fellendítheti Homokbánya városrész, majd potenciálisan más kecskeméti városrészek fenntartható fejlesztését.
2023.05.18

Egyház és állam viszonyát boncolgatták a KÉSZ kecskeméti fórumán

Az egyház és az állam viszonya került terítékre a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) által közösen indított országos fórumsorozat kecskeméti állomásán szerda este. A Főplébánia Lestár téri közösségi termében megrendezett pódiumbeszélgetésen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke és Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő cserélt eszmét a témában Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSZ országos elnöke moderálása mellett.
2023.05.14

Méltó, elegáns urnatemető épült az evangélikus templomban

Kereken 200 urnafülkét tartalmaz a kecskeméti evangélikus templomban tavaly megnyílt új kolumbárium. Az Ybl-épület hátuljában található boltíves helyiséget gyönyörű fakereszt díszíti, melynek saját története van. Az egyik urnafülke fedőlapjára nemrég aranyozott Luther-rózsa került. A letisztult, egyszerűségében elegáns urnatemető létrehozásáról és jelentőségéről Kis János nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk.
2023.05.11

Podcast: Vágó Leventével, a KTE csapatkapitányával beszélgettünk

Vágó Leventével, a Kecskeméti TE focistájával beszélgettünk a Hírös Podcast legújabb epizódjában. A KTE csapatkapitányát pályájáról, Kecskemétre vezető útjáról, itteni élményeiről és természetesen a Fradi elleni szombati meccsről kérdeztük.
2023.05.10

Világszínvonalú egynapos sebészeti egységet adtak át Kecskeméten

Megnyitotta kapuit a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti székhelyén az egynapos sebészeti ellátást biztosító új egység. A korszerű, kétszintes épületben a tervek szerint havonta 600 műtétet hajtanak majd végre többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai és traumatológiai területen. Az egynapos sebészet megnyílásával csökken az aktív fekvőbeteg ellátásra és annak műtőkapacitására eső terhelés, így rövidülhetnek a várólisták – hangzott el az új egység szerdai ünnepélyes átadásán.
2023.05.09

A KÉSZ múltjáról, jelenéről és terveiről beszélgettünk helyi vezetőivel

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kecskeméti csoportjának korábbi elnökével, dr. Tercsi Mátyással és jelenlegi vezetőjével, dr. Berényi Tivadarral beszélgettünk a KTV Kiemelő című műsorának tegnap esti adásában. A múltidézés mellett a közeljövő két fontos eseményéről is szóltak vendégeink.
2023.05.06

Magyar Sport Napja: népszerűek voltak a délutáni sportági bemutatók

A Magyar Sport Napja kecskeméti eseményei a délelőtti szakmai előadások után szombat délután sportági bemutatókkal folytatódtak több helyszínen. A fiatalok egy sor sportágat kipróbálhattak a Mercedes-Benz Sport Akadémián, a Messzi István Sportcsarnokban, az Atlétika Centrumban és a Kecskeméti Fürdőben.
2023.05.06

ÉlŐvíz - Göde Ferenc építész vallott megtéréséről

Göde Ferenc építész, belsőépítész, lelkipásztor vallott életéről és megtéréséről a KTV ÉlŐvíz című vallási magazinműsorának legutóbbi, áprilisi adásában. Egy autóbaleset, amely megváltoztatott egy életet.
2023.04.14

Dénes Kiss Jenő képeiből nyílt kiállítás a Wojtyla Központban

Dénes Kiss Jenő kecskeméti festőművész képeiből nyílt kiállítás pénteken a Karol Wojtyla Barátság Központ dísztermében. A kiállítást megnyitó dr. Turai G. Kamil szerint felfedezésre váró mesterművekkel van dolgunk, melyek csak az elmélyült néző előtt tárják fel magukat.
2023.04.13

Támogatói ankéton összegezte az eredményeket a Kecskeméti TE vezetősége

Támogatói ankéton összegezte az idei szezon eddigi eredményeit és a közeljövő terveit a Kecskeméti TE vezetősége csütörtök délután. A Széktói Stadion klubtermében tartott tájékoztatón, majd az azt követő kötetlen beszélgetésen bőven volt mit ünnepelni. Mint elhangzott, a fő cél az NB I-ben való stabil, hosszútávú bennmaradás a fenntartható építkezés jegyében. A stadion gyepszőnyegének felújítása május végén kezdődhet el, amint vége a szezonnak.
2023.04.13

Állami kitüntetéssel ismerték el Christian Wolff munkáját

A magyar járműipar termelési, munkaerőpiaci és exportteljesítményének növekedését elősegítő, sikeres vezetői munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől csütörtökön a kecskeméti Városháza dísztermében.
2023.04.04

Tovább a szentírási közös úton: a hit és a Biblia erejét hangoztatták a konferencia megnyitóján

A hit, a Biblia és az ökumenikus összefogás erejét hangoztatták kedd délelőtt a Tovább a szentírási közös úton című konferencia megnyitóján a köszöntőt mondó világi és egyházi méltóságok. A prof. dr. Róna Tamás főrabbi vezette Magyarhoni Zsidó Imaegylet és a Weisz Péter elnökletével működő Barankovics Izraelita Műhely által szervezett nagyszabású, egész napos konferenciát a Kecskeméti Zsidó Hitközség Nagykőrösi utcai dísztermében nyitották meg, majd a résztvevők átvonultak a református Újkollégium épületébe, ahol a konferencia késődélutánig folytatódik rövid előadásokkal és két kerekasztal-beszélgetéssel.
2023.04.01

Rózsavásár, tanácsadás és látványtervek: Rózsa Rudolf Kert napot tartottak a sportakadémiánál

Rózsa Rudolf Kert napot tartottak szombat délelőtt a Mercedes-Benz Sport Akadémia parkolójában. Az érdeklődőket rózsavásár, szaktanácsadás várta és a leendő Rudolf Kert látványterveit is megnézhették a kiállított paravánokon.
2023.03.30

Zenit-díjnak nevezték el Kecskemét új ifjúsági kitüntetését

Zenit - Kecskemét Ifjúsági Díj lesz az elnevezése a város fiatalok számára alapított új kitüntetésének - döntött csütörtökön a közgyűlés.
2023.03.30

Közgyűlés - Májustól inflációkövető mértékben emelkednek a temetői díjak

A temető működési költségeinek jelentős növekedése miatt május 1-től inflációkövető mértékben, átlagosan 14,5 százalékkal emelkednek a lakosságot érintő temetői díjak - döntött csütörtökön a városi közgyűlés.
2023.03.30

Szabadság, bűn és irgalom: Finta József tartott előadást a KÉSZ sorozatában

A szabadság, a bűn és az isteni irgalom kapcsolatát járta körül dr. Finta József plébános, érseki helynök a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) havonta megrendezett előadássorozatának március 29-ei alkalmán. A főplébánia Lestár téri közösségi terme megtelt a nagyböjt derekán tartott előadásra, mely számos alapfogalmat és hittételt segített tisztázni a húsvétra készülő híveknek.
2023.03.29

"Műveld a csodát, ne magyarázd!" - Nagy László-szavalóversenyt tartottak az Agórában

"Műveld a csodát, ne magyarázd!" - ezzel a Nagy László-idézettel hirdetett szavalóversenyt a kecskeméti bolgár nemzetiségi önkormányzat néhány hónappal ezelőtt. A versenyen Nagy László bolgár vonatkozású verseivel vagy bolgár nyelvből átültetett műfordításaival lehetett indulni általános és középiskolás diákoknak. Ma délután a Hírös Agórában kéttucat fiatal versengett a legjobb szavalóknak járó elismerésért.
2023.03.28

Kecskemétről Angliába, Angliából Kecskemétre

Négy éves kora óta focizik a Kecskemétnél, végigjárta a focisulit és a korosztályos csapatokat. Tizenhét évesen gondolt egy nagyot, és kiment Angliába tanulni, tapasztalatot szerezni. Tizenkilenc évesen jött haza, magabiztos nyelv- és focitudással, és 2019 nyarán az akkor harmadosztályú Kecskeméthez igazolt. Azt mondja, a nagy történet 2021 nyarán kezdődött Szabó István vezetőedző érkezésével. Szalai Gáborral, a Kecskeméti TE 22 éves hátvédjével beszélgettünk indulásról, angliai évekről, kecskeméti szárnyalásról és a profi foci gasztronómiájáról.
2023.03.28

Bővülhet a Pressley Ridge Alapítvány kecskeméti tevékenysége

A városi önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodása révén kiszámítható keretek között folytatódhat és bővülhet a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány kecskeméti tevékenysége. A felzárkóztatással foglalkozó szervezet évek óta sikeres munkát végez a Tóth László Általános Iskolában és három kecskeméti óvodában - hangzott el az esélyteremtési bizottság kedd reggeli ülésén.
2023.03.27

Elkészült az idei év földút-karbantartási ütemterve

A jogi és ügyrendi, valamint a városüzemeltetési és fejlesztési bizottságok üléseivel hétfőn megkezdődött a csütörtöki közgyűlés napirendjeinek szakbizottsági áttekintése. A bizottságok támogatták egyebek mellett a köztemetői díjszabások módosítását, a városüzemeltetési bizottság pedig elfogadta a földutak karbantartásának idei évre kidolgozott ütemezését.
2023.03.24

Tavaszi fesztivál: hétvégi záró programok és tovább futó kiállítások

A hétvégén izgalmas programokkal zárul a 38. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál. Péntek este táncház, szombaton újcirkusz-előadás és szabadtéri programok várják az érdeklődőket. A SZÍN-TÁR, néhány nappal túlnyúlva a tavaszi fesztiválon, szerdáig várja a színház szerelmeseit színművészeti egyetemi társulatok előadásaival, a Bozsó Gyűjteményben nyílt festészeti kiállítás pedig egészen május 7-ig megtekinthető. A Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Népi Iparművészeti Gyűjtemény kiállításai, valamint a Hírös Agóra két további tárlata is várja az érdeklődőket.
2023.03.22

Nagyböjt és húsvét a mai ÉlŐvíz középpontjában

A nagyböjt és a húsvét áll a KTV ÉlŐvíz című vallási műsora ma esti adásának középpontjában. Öt riportban, több felekezet szemszögéből, személyes példákon keresztül mutatjuk be a készületet a kereszténység legnagyobb ünnepére. A műsor ma este 20.00 órától látható a Kecskeméti Televízió műsorán, később bármikor újra megnézhető az interneten.
2023.03.18

Tízéves fennállását ünnepelte a kecskeméti Kosárlabda Akadémia

Tízéves fennállását ünnepelte péntek este a Sheraton Hotelben tartott nagyszabású ünnepi fogadáson a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Az estélyen Ivkovicné Béres Tímeát, az akadémia alapító-igazgatóját az országos kosárlabdaszövetség (MKOSZ) emlékérmével tüntették ki, Deutsch Tamás pedig a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnökeként bejelentette, hogy a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. idén 200 millió forintos állami támogatásban részesül.
2023.03.15

Március 15 –Megtelt a Városháza díszterme a városi ünnepségen

Az esős és hideg idő miatt idén nem a Kossuth-szobornál, hanem a Városháza gyönyörűen felújított dísztermében tartották meg a városi ünnepséget március 15-e alkalmából. A megtelt teremben a kecskeméti nemzeti színház ünnepi műsora és Nyeste Pál piarista szerzetes ünnepi beszéde szólította meg a jelenlévőket. A megemlékezés koszorúzással zárult a Kossuth-szobornál.
2023.03.14

Márciusi ifjak: gyertyás megemlékezés az Ókollégiumnál a nemzeti ünnep előestéjén

Márciusi ifjak címmel gyertyás megemlékezést tartottak március 15-e előestéjén a református Ókollégium főbejáratánál. A színvonalas műsorban citerazene és ének, korabeli naplóidézetek és néptánc elevenítette fel az 1848. márciusi eseményeket Pesten és Kecskeméten.
2023.03.08

ÉlŐvíz - Zirig Kristóf atya a nagyböjtről

Zirig Kristóf római katolikus pappal, a Nagytemplom káplánjával beszélgettünk a húsvétot megelőző készületről, a nagyböjtről. A KTV ÉlŐvíz című vallási műsorának legutóbbi, februári adásában látható beszélgetésben rávilágítanak a böjt lényegére, de kiderül például az is, hogy szabad-e a híveknek halat enni a húsvét előtti szent negyven napban.
2023.03.05

ÉlŐvíz - A fiatal evangélikus lelkészházaspárral beszélgettünk

A tavaly nyár óta Kecskeméten szolgáló fiatal evangélikus lelkészházaspárral, Hajduch-Szmola Patrikkal és Kovács Barbarával beszélgettünk a KTV ÉlŐvíz című vallási műsorának legutóbbi, februári adásában. A beszélgetés apropóját a Házasság hete adta, de arról is kérdeztük őket, hogyan kerültek Kecskemétre, hogy érzik itt magukat és hogyan telnek mindennapjaik három kislányukkal.
2023.03.04

Az általános iskolásoknak is eredményt hirdettek a Zrínyi-matekversenyen

Szombat délelőtt az általános iskolások mezőnyében is ünnepélyesen kihirdették a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei eredményeit. A kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolában megtartott eseményen több mint 150 diákot díjaztak.
2023.03.03

Tavaszi fesztivál: 12 helyszínen közel 40 program az idei kínálatban

Tizenöt nap alatt 12 helyszínen csaknem 40 programmal várja a kultúrára vágyó kecskemétieket és környékbelieket a hírös város 38. tavaszi fesztiválja. A március 10. és 25. között zajló kulturális kavalkád részleteit a Hírös Agórában tartott pénteki sajtótájékoztatón ismertették.
2023.03.02

Csaknem ötvenen mérették meg magukat a Petőfi-szavalóverseny döntőjén

Négy kategóriában 46 fő mérette meg magát szerdán a Kelemen László Kamaraszínházban a Petőfi 200 emlékév kapcsán meghirdetett szavalóverseny döntőjében. A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház által szervezett szavalóversenyre 250-en neveztek a megyéből, közülük jutottak be 46-an a szerdai döntőbe. A döntő legidősebb résztvevője 71, a legfiatalabb 10 esztendős volt. Késő délután kiderült, kik nyertek az egyes kategóriákban és kik lettek különdíjasok.
2023.03.01

Csipkefa főzőcske, előadás és táncház Nyisztor Tinkával

Pénteken ismét csángó táncházat tart a Csipkefa Zenekar a Kápolna utcai Clichében. Vendégük ezúttal Nyisztor Tinka néprajzkutató lesz, aki a moldvai Pusztina településről látogat el Kecskemétre. A 20.00 órakor kezdődő táncház előtt 16.00 órától moldvai csángó galuska készítésre, 19.00 órától előadásra várják az érdeklődőket, melyen Nyisztor Tinka a moldvai csángók jeles napi és hétköznapi étkezési szokásairól, valamint aktuális vallásgyakorlási lehetőségeiről beszél majd. A belépés mindvégig ingyenes, adományokat elfogadnak a vendég tiszteletdíjára.
2023.02.28

Protestánsok Kecskeméten a 16-18. században - Székely Gábor előadásai az Újkollégiumban

Protestánsok Kecskeméten a 16-18. században címmel tart három alkalomból álló előadás-sorozatot az Újkollégium dísztermében Székely Gábor történész, művészettörténész, a Kecskeméti Református Kollégium egykori diákja, akinek tavaly jelent meg a témában doktori disszertációjának átdolgozott változata tanulmánykötetként. Március 6-án, 7-én és 8-án (hétfőn, kedden és szerdán) 17.00 órától minden érdeklődőt szeretettel vár a Kecskeméti Evangélikus és a Kecskeméti Református Egyházközség.
2023.02.24

Megrendítő megemlékezés a kommunizmus áldozatairól a Lestár téren

Megrendítő megemlékezést tartottak péntek délelőtt a kommunizmus áldozatairól a Lestár téri kopjafánál, az egykor ÁVH-központként működő, a népnyelv által "kékítő háznak" nevezett épület előtt. A KDNP által szervezett megemlékezésen dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes beszédében párhuzamot vont a kommunizmus és a jelenlegi nyugat-európai balliberális politika között.
2023.02.23

Pulay Domonkos, az EWTN katolikus televízió műsorvezetője tartott előadást Kecskeméten

Pulay Domonkos szerkesztő-riporter, az EWTN katolikus televízió fiatal műsorvezetője tartott előadást szerda este Kecskeméten a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportja szervezésében. Lendületes előadásában az evangelizáció médiában való lehetőségeit vette számba a magvető szentírási példázatán keresztül.
2023.02.17

A 2022-es év legeredményesebb kecskeméti sportolóit köszöntötték

A 2022-es év legeredményesebb kecskeméti sportolóit és felkészítőiket köszöntötték péntek délután a Mercedes-Benz Sport Akadémián rendezett városi ünnepségen. Összesen 141 személy részesült elismerésben.
2023.02.16

Egyhangúlag elfogadta a közgyűlés a városi díjakról szóló új rendeletet

A szakbizottságokban elhangzott javaslatok alapján módosítva, egyhangúlag elfogadta a csütörtöki közgyűlés a városi díjakról szóló új rendeletet. Bizonyos díjakat összevonnak, több esetben módosul az átadások időciklusa és két új díjat is alapítanak.
2023.02.16

Hamarosan kijelölhetik a repülőtér körüli zajgátló védőövezeteket

Jól halad a kecskeméti katonai repülőtér környezetében létesítendő zajgátló védőövezetek kijelölésének folyamata. A csütörtöki közgyűlésen a katonai légügyi hatóság illetékese azt mondta, az ún. izofon-görbék telekhatárokhoz való igazítását követően a szakhatóságok néhány hónap alatt jóváhagyhatják az új övezeteket, melyek így hivatalosan kijelölésre kerülhetnek.
2023.02.15

Új rendelet szabályozhatja a városi díjakat

Új önkormányzati rendeletet fogadhat el a csütörtöki közgyűlés a városi díjakról. Az új rendelet értelmében bizonyos díjakat összevonnának, több esetben módosulna az átadások periódusa és új díjakat is alapítanának. A téma kapcsán több bizottságban is vita alakult ki a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között.
2023.02.15

Álom kategória, ami történik

Másfél éve került Kecskemétre, az akkor még másodosztályban játszó Kecskeméti TE csapatához. Addigra elengedte a vágyott NB1-es álmokat, átadta magát a foci örömének, és arra törekedett, hogy fejlődjön. És amit elengedett, hamarosan megkapta: a lilák nemcsak feljutottak, hanem szabályosan berobbantak az első osztályba, jelenleg a második helyen állnak a Ferencváros mögött. Tóth Barnával, a KTE 27 éves középcsatárával beszélgettünk pályájáról, tanulásról, tervekről, egy profi focista életmódjáról és arról, hogy érzi magát a hírös városban.
2023.02.14

Elfogadta az Értékmegőrzési Bizottság az idei tavaszi fesztivál programját

Az Értékmegőrzési Bizottság keddi ülésén saját hatáskörben egyhangúlag elfogadta az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztivál költségvetését és programját.
2023.02.10

Zenés vacsoraesttel nyílt meg a Házasság hete Kecskeméten

Romantikus zenével fűszerezett ünnepi vacsoraesttel vette kezdetét pénteken a Házasság hete Kecskeméten. A népszerű programsorozat tíz napon át több helyszínen rengeteg programmal várja a házaspárokat, a házasságra készülőket és a párkapcsolatban élőket.
2023.02.08

Szombaton a KTE és a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét is bajnokit játszik

Szombaton Kecskemét elsőosztályú foci- és kosárcsapata is bajnoki mérkőzést játszik. A Kecskeméti TE 14:30-kor a Budapest Honvédot fogadja a Széktói Stadionban, a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét kosarasai pedig Szombathelyre utaznak, hogy 18:00 órakor a Falcóval találkozzanak.
2023.01.31

Gőzerővel folyik az idei KAFF szervezése

Már javában folynak a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) előkészületei. A részletekről Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. vezetője számolt be a KTV Kiemelő című műsorának hétfő esti adásában. Magyarország legnagyobb animációs seregszemléje idén több mint 600 szakmai vendéggel, ingyenes vetítésekkel, kiállításokkal, koncertekkel, könyvbemutatókkal, interaktív gyerekprogramokkal várja a látogatókat június 21. és 25. között.
2023.01.30

Átadták a Himnusz 200 alkotópályázat díjait

Kihirdették hétfő délután a Hírös Agórában a Himnusz 200 alkotópályázat eredményét. Esszével és videómontázzsal pályázhattak kecskeméti diákok, munkáikkal azt kellett kifejezniük, hogy mit jelent számukra Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt írt nemzeti fohásza.
2023.01.29

Úgy érzem, sok örömet szerzünk a kecskemétieknek

Tizenegy évvel ezelőtt érkezett Kecskemétre, az akkor még másodosztályban játszó KTE kosárlabda csapatába. Azóta feljutottak az első osztályba és szép sikereket értek el, megszerezte a magyar állampolgárságot és válogatott lett, családot alapított és ma már két gyermek boldog apja. Azt mondja, Kecskemét minden szegletét ismeri. Új otthonra lelt itt a vajdasági Topolya, majd Szabadka után. Kemal Karahodziccsal beszélgettünk.
2023.01.25

Petőfi 200 - Pál-napi megemlékezés a Gyenes-háznál

Idén a Petőfi-bicentenárium különös aktualitást adott a már hagyományos január 25-i Pál-napi megemlékezésnek a Jókai utca 8. szám alatt.
2023.01.22

A legkisebbek is rajthoz álltak a VI. Violin Maratonon

Idei újdonságként a legapróbbak is rajthoz állhattak a VI. Violin Maratonon vasárnap délelőtt a Kodály Iskola udvarán. A nagy rajt 11 órakor volt, mindhárom távnak - 5, 10 és 21 km - közösen. A különleges, komolyzenével átitatott és jótékonysági célokat is szolgáló futóversenyen idén körülbelül 750-en indultak.
2023.01.21

A négyfokos vízben csobbantak Tőserdőn

Hatan - öt férfi és egy "hölgy" - csobbant szombat délelőtt a négyfokos holt-Tiszában Tőserdőn. A Trizoli Jótifuti Egyesület által szervezett 2. Rozmár csobbanáson szép számú drukker, barát, családtag is megjelent. Jég ugyan nem volt, de legalább eső sem. A csobbanás után halászléebédre várták a résztvevőket.
2023.01.21

Először tartott bált Kecskeméten a városi nyugdíjasszövetség

Először rendezett bált Kecskeméten a városi nyugdíjasszövetség. A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolában péntek este megtartott jótékonysági bálon csaknem 180-an vettek részt. A jó hangulatú esemény fővédnöke Engert Jakabné alpolgármester volt, a műsort olyan művészek színesítették, mint az ifjú szaxofontehetség, Rubinstein Ádám és a neves bűvész, Csongrádi Béla.
2023.01.19

A magyar kultúra napja: kevés, de színvonalas programmal ünnepel Kecskemét

Idén a szokásosnál kevesebb, de ezúttal is színvonalas programokkal ünneplik Kecskeméten a magyar kultúra napját január 22-én, vasárnap és a környező napokon. A megyei könyvtárban szombaton Agócs Gergely népzenekutató, népzenész tart előadást, vasárnap egy Fehérlófia-előadással újra kinyit a Ciróka Bábszínház, hétfő este pedig a Kodály Iskolában ad koncertet a neves fuvolaművész, Ittzés Gergely.
2023.01.18

Ma este újra Élővíz a KTV műsorán

Ma este 20.00 órától látható a Kecskeméti Televízió műsorán az Élővíz című vallási magazinműsor januári adása, melyben portrét láthatnak dr. Kishonti Rolland kecskeméti születésű gyermeksebésszel, valamint Görbe László piarista plébánossal beszélgetünk a december végén elhunyt XVI. Benedek pápa örökségéről.
2022.12.25

Szólj be a papnak december 29-én a Kulisszában: mit adott nekünk 2022?

December 29-én 18 órakor év végi Szólj be a papnak! eseményt tartanak a Rákóczi úti Kulissza kávézóban Mit adott nekünk 2022? címmel. Árvai Tamás adventista és Hankóczi Gergely református lelkésszel Tóth Kata dramaturg beszélget a mögöttünk álló évről.
2022.12.22

Itt a karácsonyi ÉlŐvíz

Tizenegy Kecskeméten szolgáló pap és lelkész üzen nekünk karácsony alkalmából a legújabb ÉlŐvízben. A KTV vallási magazinjának karácsonyi adása már elérhető a youtube-on. Hangolódjon velünk az ünnepre!
2022.12.21

Ma este karácsonyi ÉlŐvíz a KTV-n!

Ma este 20.00 órától látható a Kecskeméti Televízió műsorán ÉlŐvíz című vallási magazinműsorunk karácsonyi adása. Az ünnepi adásban Kecskeméten szolgáló papokat és lelkészeket kértünk meg arra, hogy idézzék fel egy személyes emléküket karácsonyról, fogalmazzanak meg egy aktuális üzenetet, vagy épp dalban fejezzék ki a karácsony lényegét.
2022.12.21

Karácsonyi műsorral ajándékozták meg a kecskemétieket

Énekkel és néptánccal kívántak boldog karácsonyt a város vezetőinek és Kecskemét minden lakójának a Szent Imre Általános Iskola diákjai szerda délelőtt a Városháza előtt. A város adventi koszorúja körül félkörben felálló gyerekek szívmelengető műsort adtak.
2022.12.20

Hanuka Kecskeméten

Meggyulladt a hanukai gyertyatartó harmadik lángja kedd este a Lestár téren. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija történelmi pillanatnak nevezte, hogy Kecskeméten most először ünneplik a hanukát nyilvános eseményen, és reményét fejezte ki, hogy a következő években egyre többen csatlakoznak majd a közös ünnepléshez.
2022.12.16

Évet zárt a KeSi a Messziben

Évzáró karácsonyi rendezvényt tartott péntek délután a Kecskeméti Sportiskola (KeSi) a Messzi István Sportcsarnokban. Az eseményen a sportiskola mind a 11 szakosztálya bemutatkozott játékos versenyszámokban, és az ajándékosztás sem maradt el.
2022.12.14

Megjelent a Hírös Gazdaság őszi-téli száma

Megjelent a Kecskeméti Médiacentrum gazdasági-üzleti magazinja, a Hírös Gazdaság új, összevont őszi-téli száma. A magazin 51 oldalon foglalkozik Kecskemét és környéke gazdasági életének aktualitásaival, köztük az energiakrízis helyi hatásaival, városfejlesztéssel, jubileumukat ünneplő kecskeméti cégekkel és a megyei iparkamara friss híreivel.
2022.12.09

Ünnepi évzáró értekezletet tartott a városi nyugdíjas szövetség

Ünnepi évzáró értekezletet tartott péntek este a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolában. A találkozón, melyen a kecskeméti szövetség által tömörített 37 tagszervezet mindegyike képviseltette magát, áttekintették az idei év eseményeit és a jövő teendőit.
2022.11.29

Újra Szólj be a papnak! eseményt tartottak Kecskeméten - Videóval

Újra Szólj be a papnak! eseményt tartottak Kecskeméten. Hétfő este a Hírös Agóra nagytermében A barlang című film vetítése után tartottak interaktív beszélgetést a nézők és a meghívott papok, lelkészek részvételével.
2022.11.27

Megnéztük, hogy áll az új pünkösdi imaház építése

A Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet új imaházat épít a Bethlen körúton. A KTV ÉlŐvíz című vallási magazinműsorában utánajártunk, hogy áll a nagyszabású beruházás. Ebben Szerdi Szilárd lelkipásztor és Göde Ferenc építész volt segítségünkre.
2022.11.27

Adventi ökumenikus kórushangverseny lesz kedd este a Barátok templomában

Adventi ökumenikus kórushangversenyt tartanak kedden (november 29-én) este 18.00 órától a Barátok templomában. A Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából tartandó koncerten számos kecskeméti egyház kórus, valamint a Kodály Zoltán Vegyeskar előadásában csendülnek fel acapella és orgonakíséretes darabok. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.
2022.11.18

Ünnepi műsorral, bankettel köszönték meg a szociális dolgozók munkáját

Pénteken több száz szociális szférában dolgozó szakember gyűlt össze a Hírös Agórában, hogy egy estét a megérdemelt kikapcsolódás jegyében töltsön. Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) a szociális munka napja alkalmából színvonalas néptáncműsorral és az aulában rendezett nagyszabású bankettel köszönte meg munkájukat. Az esten sor került Az év dolgozója-díjak átadására is.