Harcászati gyakorlaton vesznek részt a Gripenek

2024. 03. 04., 18:39
Kéthetes gyakorlatsorozatban vesz részt a vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár. A Gripeneknek a NEWFIP feladatai során egy zavarógép ellenére kell megtisztítaniuk a légteret. A gyakorlat napról napra bonyolultabb akadályokat tartalmaz, elősegítve a pilóták tapasztalatszerzését.
Fotó: Harkai György
A galéria 15 képet tartalmaz

Az aszfalton sorakoztak ma délután a Gripenek a vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár felszállópályája mellett. Nem sokáig maradtak a harcászati repülőgépek a földön. Sorban megcélozták az eget, hiszen az idei évben is rendszeresen végez kiképzési repüléseket és vesz részt számos gyakorlaton a repülődandár.

A NEWFIP elektronikai harcászati gyakorlat felszállásai után Gróf Gergely ezredes, a repülődandár parancsnoka tájékoztatta a sajtó képviselőit a 2024-es év tervezett feladatairól.

Kéthetes gyakorlatsorozatról van szó, múlt héten kezdődött BLUE TARGET néven, a héten folytatódik, ezúttal NEWFIP a gyakorlat neve, alapvetően egy rádióelektronikai zavaró gyakorlatról van szó, a múlt héten elsősorban hazai repülőgépegységek vettek benne részt
— árulta el Gróf Gergely ezredes, a repülődandár parancsnoka.

Az ún. kék oldalon négy Gripen szállt fel, az ellenfél vörös oldalán pedig kettő, amelyeket egy Falcon típusú, zavaró gép is segített, ami az imitáció során radar- és kommunikáció zavarást is bevetett. Ez azt jelenti, hogy egyes esetekben megszűnhet a rádióadás, de a radar helytelenül több gépet is jelezhet, vagy más helyen tüntethet fel. A pilótáknak tehát képesnek kell lenniük arra, hogy megkérdőjelezzék azt, amit az eszköz mutat.

A mai nap a gyakorlatnak az eleje, alapvetően a kezdeti fázisban van. Az egyszerűbb szcenáriótól mozgunk a hétvége felé, ahol bonyolultabb szcenáriók lesznek és a zavarásnak is az erősebb fokozatait tervezzük használni
— fogalmazott Gróf Gergely.

Ezek a feladatok részben az együttműködések miatt, részben a pilóták tapasztalatszerzése miatt fontosak. Ezt a NATO-gyakorlatot rendszeresen, minden tavasszal megtartják. Ezenkívül nemzetközi és nemzeti együttműködéseken is részt vesz majd a helyi hajózó állomány. A legközelebbi, a Lion Effort májusban lesz, amely a Gripent használó országok bevett gyakorlata.