Címke: Gripen
Keresés
Dátum választó
Rendezés
2 találat
2024.04.28

Kulisszatitkok egy Gripen-pilóta életéből - Mészáros Csongor vadászpilótával beszélgettünk

A hétköznapi emberek többsége számára a vadászpilóták élete és munkája tele van titokkal. Keveset tudunk hétköznapjaikról, sok mindenről nem is beszélhetnek a nyilvánosság előtt. Most alkalmunk nyílt kicsit jobban belelátni az égi harcosok életébe, hisz a kecskeméti katonai repülőtéren beszélgettünk egy aktív vadászpilótával, Mészáros Csongorral, a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárjának 30 éves főhadnagyával.
2024.04.26

Kadétok jártak a légibázison

Ha azt a szót halljuk, hogy légtérvédelem, legtöbbünk szeme előtt egy Gripen vadászgép képe elevenedik meg. Így lesz ez mostantól annál a közel kétszáz, a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolából érkező tanulónál is, akik ellátogathattak a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz, április 24-én.
2024.03.04

Harcászati gyakorlaton vesznek részt a Gripenek

Kéthetes gyakorlatsorozatban vesz részt a vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár. A Gripeneknek a NEWFIP feladatai során egy zavarógép ellenére kell megtisztítaniuk a légteret. A gyakorlat napról napra bonyolultabb akadályokat tartalmaz, elősegítve a pilóták tapasztalatszerzését.
2024.02.23

Négy újabb Gripennel erősít a Magyar Honvédség

Hazánk megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. A meglévő 14 darab JAS-39 Gripen többcélú harcászati repülőgép mellé ezért a magyar kormány további négy darab JAS-39C beszerzéséről döntött – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024.02.17

Este is gyakorlatoznak jövő héten a Gripenek, a megszokottnál nagyobb hanghatás várható Kecskeméten

Délutáni és esti repüléseket hajtanak végre 2024. február 19-22. 14:00 és 22:00 óra között a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen pilótái. A megszokottól nagyobb zaj- és hanghatás várható Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros, Orosháza, Békéscsaba, Szigetvár, Nagyatád, Kadarkút, valamint Kaposvár térségében.
2023.11.14

ADHU23: Gripenek idegenben

A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk. Ebből pedig az következik, hogy a légierő szakmailag felkészült katonái bárhol, bármikor képesek garantálni a precíz csapatmunkát, így szavatolva hazánk légterének biztonságát.
2023.09.26

Bemutatták a NATO Tiger Meet gyakorlatra küldött dekorált Gripent

Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár 1. Harcászati "PUMA" Repülőszázada is részt vesz szeptember 29. és október 14. között az Olaszországban megrendezésre kerülő NATO Tiger Meet nemzetközi gyakorlaton. Az eseményre kitelepülő Gripenek egyike speciális dekorációt kapott, melynek bemutatójára ma került sor Kecskeméten.
2023.08.03

Éjszakai repülésen a Gripenek

Augusztus 2-án és 3-án délutáni és éjszakai repüléseket hajtanak végre a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Gripen pilótái. A tegnapi eseményen ott volt spotterünk, Berta László is, aki remek képeket készített.