Harmincnégy migránssal a raktérben menekült a rendőrök elől

KÖZLEMÉNY
2023. 04. 03., 08:37
A Bajai Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy német-török állampolgárságú férfival szemben, aki egy furgon alig 8 m2-es ülések nélküli, zárt rakterében 34 migránst szállítva menekült az őt igazoltatni akaró rendőrök elől.

A vádirat szerint a német-török állampolgárságú férfi – az ügy vádlottja - 2022. augusztus 4-én hajnalban egy Németországban kibérelt furgonnal a szerb-magyar határhoz hajtott azért, hogy embercsempészek segítségével Magyarországra bejutott határsértőket Csehországba szállítson. A vádlott a megbízója által telefonon küldött utasításnak megfelelően Hercegszántó közelében 34 migránst vett fel a furgonja alig 8 m2-es zárt, levegőtlen rakterébe. Az ülések, biztonsági övek, kapaszkodási lehetőségek nélküli raktérben a biztonságos utazás feltételeinek hiányában szállította az oda bezsúfolt embereket, akik közül többen röviddel az elindulást követően rosszul lettek.  A személyszállításra minden szempontból alkalmatlan járműben való utazás a csempészett személyek számára az egyébként hosszú ideig tartó útnak már a kezdetén aránytalan szenvedést, kényelmetlenséget, továbbá az életüket, testi épségüket veszélyeztető körülményeket jelentett.

Amikor a rendőrjárőr Nagybaracska és Bátmonostor között igazoltatni akarta, az embercsempész nem állt meg, így csak üldözést követően Baján sikerült őt megállítani és elfogni.

A jelenleg letartóztatásban lévő férfit az ügyészség a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, továbbá Magyarország területéről való kiutasítását indítványozza. Ügyében a Bajai Járásbíróság hoz döntést.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség