Három kecskeméti kapott Bonis Bona díjat

2023. 05. 22., 13:29
Néhány napja átadták a legrangosabb tehetségsegítői díjakat, a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismeréseket. A díjazottak között van Mészáros Katalin Mária, a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola korábbi igazgatója, Szabó Klára, az Autista Gyermekekért Egyesület elnöke, valamint Tóth Imre, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese.
Budapest, 2023. május 16. A Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért díj, valamint a Tehetségbarát önkormányzat díj kitüntetettjei az átadó gálán a Budapest Music Centerben 2023. május 16-án. Elöl középen: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára (b), Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára (k) és Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelõs helyettes államtitkára (j). MTI/Bruzák Noémi

Az idén tíz éves „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díj gálájának keretében 57 kiemelkedő hazai és határon túli pedagógus, szakember számára adott át díjakat a kiemelkedő tehetségsegítő munka elismeréseként Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár, Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, valamint Sándor-Kovács Dóra, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője.

A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerés, a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” díjat összesen négy egyéni kategóriában adták át: „Kiváló tehetséggondozó”, „Kiváló tehetségfejlesztő” és „Kiváló tehetségsegítő” elismerésben idén összesen ötvenen részesültek; Életműdíjat pedig hét szakember számára ítéltek meg.

Az elismert szakemberek között ezúttal három kecskeméti is van. Mészáros Katalin Mária „Kiváló tehetségsegítő” kategóriában kapott díjat. 2005-2022-ig volt a Kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola intézményvezetője. Ma már nyugdíjas, de tehetségfejlesztő tanári, tehetségkoordinátori feladatokat lát el az intézményben.

Szintén „Kiváló tehetségsegítő” kategóriában nyert díjat Szabó Klára, az Autista Gyermekekért Egyesület elnöke. Ő a szervezet egyik alapító tagja, férjével egy autista fiatalt nevelnek. Az egyesület nagyon sokat tesz több mint 20 év óta az autista gyermekeket segítő családokért. Stratégiai céljaik között szerepel az SNI tehetséggondozás is.

Az idei díjazottak között volt Tóth Imre, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese is. A pedagógus kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetséggondozó tevékenysége elismerésként vehette át a rangos elismerést.

Ebben az évben a „Kiváló tehetséggondozó” kategóriában 120, a „Kiváló tehetségfejlesztő” kategóriában 101, a „Kiváló tehetségsegítő” kategóriában 115 érvényes jelölés érkezett. A jelöléshez két ajánló által készített közös felterjesztés volt szükséges. A díjazottak személyéről a szakmai előértékelés után a Pályázati Bizottság döntött.

Kép: mti

forrás: Kecskeméti Tankerületi Központ