Hazaérkezett az Irakban szolgáló kontingens

KÖZLEMÉNY
2023. 03. 30., 07:14
Hazaérkezett az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) 15. váltásának utolsó katonája a műveleti területről, ezzel lezárult a három részből álló hazatelepítés. Utoljára a parancsnoki állomány landolt Kecskeméten, az MH Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázison március 29-én, szerdán.

A hazaérkező katonákat Raposa András alezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság törzsfőnöke köszöntötte Kecskeméten. Az MH IKBK több mint 160 katonából álló 15. váltása – amelynek parancsnoka Hraska Gábor alezredes volt - közel 20 katonai szervezet állományából állt össze. A váltás „gerincét” az MH Klapka György 1. Páncélosdandár, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, valamint az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonái adták.

Az MH Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens kijelölt műveleti területe Irak északi része, a Kurdisztáni Autonóm Régió. Az alegység központja Erbílben található, itt a legfontosabb feladat a repülőtér őrzésvédelme volt. Ennek részeként személyek átvizsgálását, ki- és beléptetéseket, a gyorsreagálású erő (QRF) biztosítást, a tábor őrzésvédelmét, illetve járőrözési feladatokat hajtottak végre. Egy századnyi erő pedig a Bashur légibázisra települt, ahol hasonló feladatkörben teljesítettek szolgálatot.

A Magyar Honvédség 2015 óta vesz részt az iraki misszióban, ezzel is hozzájárulva a globális koalíció erőfeszítéseihez és a terrorizmus terjedésének megakadályozásához.

A kontingens hivatalos visszafogadó ünnepségét április 13-án rendezik meg Székesfehérváron.

honvedelem.hu