Helikopter segítségével fogtak embercsempészt

2022. 12. 14., 12:26
Egy szolgálati autó motorháztetejére ugrott fel a grúz férfi, majd elmenekült. Kétes szabadsága alig két óra alatt véget ért, a rendőrök elfogták.

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja 2022. december 13-án 21 óra 20 perckor Bugac térségében megállított egy magyar rendszámú Volkswagen Caddy-t. A sofőr ugyan megállt, de az intézkedést már nem várta meg: kiszállt a kocsiból és elszaladt a rendőr elől. Menekülés közben még az éppen az útjában álló szolgálati autó motorháztetejére is felugrott.

Rövid időn belül kiderült, hogy a férfi azért iszkolt el, mert a Volkswagenben rajta kívül hét határsértő utazott. Ők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök azonnal a sofőr keresésébe kezdtek. Bevetettek minden erőt és eszközt, még a Készenléti Rendőrség eszközparkjába tartozó helikoptert is. Ennek eredményeként alig két óra múlva – nagyjából másfél kilométerre az igazoltatás helyétől – az egyenruhások elfogták az embercsempészéssel gyanúsítható grúz férfit.   

A gyanú szerint a sofőr – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak. A 30 éves bűnelkövetőt előállították és őrizetbe vették. Vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.